Francisco Valls premiat com a metge rural de l'any

El guardó reconeix la trajectòria professional d'un col·lectiu “encara imprescindible i poc reconegut” que atén a més de 200 municipis de les comarques valencianes

Guardar

entrega-premio-medico-rural-foto_abulaila-1
entrega-premio-medico-rural-foto_abulaila-1

El Col·legi de Metges de València, en col·laboració amb la Diputació, ha guardonat al doctor Francisco Valls a la Millor Trajectòria Professional de Metge Rural. El premi, que celebra la seua segona convocatòria, de caràcter anual, va nàixer per a posar en valor la bona labor d'aquest col·lectiu mèdic, que atén als veïns i veïnes de més de 200 municipis valencians amb una població menor de 10.000 habitants.

La diputada de Benestar Social i Educació, Mercedes Berenguer, ha presidit l'acte acompanyada per la presidenta de la Fundació de l'Il·lustre Col·legi Oficial de Metges de València (ICOMV), Mercedes Hurtado, i el secretari de la Fundació del Col·legi de Metges, Francisco Fornés. “És necessari trobar espais i moments per a parlar dels metges rurals i fer-los presents”, va remarcar la diputada des de la seua visió personal com a infermera.

Francisco Valls va començar la seua labor en una localitat pirinenca d'Espot, on va conèixer a la seua dona Mercè i va poder gaudir de la seua afició per l'esquí i el muntanyisme, i més tard es va traslladar a l'atenció primària en diversos pobles de la Comunitat Valenciana. Valls ha participat en nombrosos cursos i tallers sobre patologies de riscos cardiovasculars, a més de formar part de nombrosos congressos i ponències i ser coautor d'obres sobre la hipertensió i malaltia renal crònica. Així mateix, és una figura molt activa en xarxes socials, especialment Twitter, on publica recomanacions de salut i estils de vida saludable.

Valls ha reivindicat que la sanitat ha de ser pública, universal i de qualitat, a més de recordar que “s'està tractant amb la salut de les persones i hi ha companys que per raons geogràfiques encara tenen dificultats”. “La medicina rural té un caràcter únic en tractar a un pacient, ajudant a ell i els seus familiars, i això és el vertader premi”, ha afegit.

El premiat, que no té antecedents de metge en la família, és president de la Societat Valenciana d'Hipertensió Arterial i Risc Vascular i ha sigut membre de la càtedra Semergen-Esteve de cronicitat de la Universitat Catòlica de València i de la Càtedra Semergen de cronicitat en la Universitat Europea de Madrid i València.

“El metge rural és un ofici encara imprescindible i poc reconegut”, ha remarcat Francisco Fornés. Gràcies a les noves tecnologies, les carreteres i els mitjans de comunicació el metge rural ha deixat de ser una figura aïllada, però encara té una falta endèmica de recursos. Per la seua banda, Mercedes Hurtado va recordar que el premi compleix la seua segona edició gràcies al suport de la Diputació de València, a més de cedir l'entorn del Saló Alfons el Magnànim del Centre Cultural la Beneficència.

 

València i la seua tradició històric-mèdica

L'acte ha conclòs amb la presentació del llibre biogràfic del doctor Faustino Barberà, per part del seu autor Jose Luis Fresquet. Barberà va exercir un paper fonamental en el camp de medicina valenciana en el segle XIX, en un moment en què Espanya està “endarrerida des del punt de vista científic i ha d'europeïtzar-se”.
Destacats