25n
25N
25N

Francisco Bartual: “Hidraqua preveu invertir en 2017 de més 27 milions d'euros en noves infraestructures hidràuliques i renovació de les ja existents”

Hidraqua

Francisco Bartual: “Hidraqua preveu invertir en 2017 de més 27 milions d'euros en noves infraestructures hidràuliques i renovació de les ja existents”

En primer lloc, podria descriure’ns breument la labor i la missió de Hidraqua?

Hidraqua és una empresa del sector de l’aigua i el medi ambient que opera en 77 municipis de la Comunitat Valenciana, en alguns d’ells com a concessió i en uns altres com a empresa mixta com és el cas d’Aigües d’Alacant, Aigües d’Elx, Agamed, Aigües de l’Horta, Aigües de Paterna i Aigües de Cullera. La seua labor sempre ha anat encaminada a garantir un servei de qualitat als més de dos milions d’usuaris que proveeix. No obstant això, la seua gestió el dia de hui va molt més enllà i els objectius o focus principals de la companyia cerquen a més treballar sobre la sostenibilitat i les persones; açò ens obliga, d’una banda, a estar al servei dels nostres clients sabent què demanden i atenent a les seues necessitats; i, per un altre, a oferir una gestió que ens permeta satisfer una necessitat bàsica sense comprometre els recursos i possibilitats de les futures generacions.

Quines iniciatives materialitzen l’aposta de Hidraqua de treballar per a les persones?

En primer lloc cal destacar que Hidraqua i les seues empreses participades mantenen un ferm compromís amb aquells col·lectius més vulnerables, per açò ens comprometem a no tallar l’aigua a ningú que realment no puga fer front a este rebut. Així mateix, comptem amb fons socials, que en alguns casos es gestionen a través de les regidories d’acció social i en uns altres a través d’associacions com Càritas i Creu Roja. A més, disposem de tarifes especials i realitzem fraccionaments en el pagament de la factura sense cap cost addicional per al client. En total, durant el passat any al voltant de 21.300 famílies es van beneficiar d’estes iniciatives.

Així mateix, Hidraqua ha realitzat una forta aposta per millorar l’atenció prestada al ciutadà. Exemple d’açò és que hem instal·lat en l’últim any en diverses oficines el servei d’atenció per a persones sordes gràcies a un acord amb Fesord – Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana, l’atenció prioritària per a discapacitats i embarassades, el servei 12 gotes que suposa una modalitat de pagament pla mensual, el servei de cita prèvia i hem llançat l’APP de l’oficina virtual, entre altres.

a5 Este compromís amb les persones es trasllada també en l’àmbit intern?

Hidraqua manté una ferma aposta per la seguretat i salut de la seua plantilla, formada per més d’1.300 empleats i empleades. Esta afirmació es materialitza en una reducció del 55,6% en el nombre d’accidents amb baixa en els últims 7 anys. A més, Hidraqua està compromesa amb la igualtat d’oportunitats entre dones i homes dins de l’organització. Per a açò es desenvolupa el Pla d’Igualtat els principals objectius de la qual són incrementar el nombre de dones contractades per l’empresa, fomentar l’ús de mesures de conciliació, formar a la plantilla en matèria d’igualtat i augmentar la presència de dones en llocs de responsabilitat. Esta labor ens ha permés obtenir el Distintiu d’Igualtat, atorgat pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i ha sigut reconeguda per institucions com la Universitat d’Alacant que l’any passat va atorgar a Aigües d’Alacant el Premi Igualtat 2016. Finalment, fa aproximadament un mes, Hidraqua va obtenir el Certificat EFR que les acredita com a entitat compromesa amb la millora contínua en el disseny i implantació de mesures de conciliació.

Així mateix, comentava que Hidraqua aposta per la sostenibilitat, ens podria posar algun exemple?

Efectivament Hidraqua aposta per un model de gestió sostenible que abasta des del moment de la captació i distribució de l’aigua, fins a la seua reutilització. L’eficiència aconseguida en la gestió i l’ocupació d’aigua reutilitzada ens van permetre estalviar en 2016 30 milions de metres cúbics, l’equivalent al consum anual d’una ciutat costanera de 430.000 habitants. Fa unes setmanes la Fundació Fórum Ambiental va atorgar a Oriola, un dels municipis en els quals gestionem el cicle integral de l’aigua, el premi nacional “Ciutat Sostenible” en la categoria de Gestió de Cicle de l’Aigua.

Així mateix, en ciutats com Benidorm comptem amb un rendiment actual de la xarxa de distribució d’aigua potable del 95,2%, un valor summament representatiu en tractar-se d’un dels índexs més alts d’eficiència hídrica en l’àmbit nacional. Estes dades vénen associats a l’ocupació de noves tecnologies com el telemando, la sectorització o la cerca de fugides que ens permeten reduir les pèrdues en la xarxa; i per descomptat, s’associa a la inversió constant per a l’engegada i renovació d’infraestructures que en 2017 ascendirà a més de 27 milions d’euros a la Comunitat Valenciana.

A Aigües de l’Horta, empresa participada per Hidraqua i l’Ajuntament de Torrent, es duran a terme diverses actuacions. Per exemple, a Torrent les obres previstes estan destinades a incrementar la capacitat de la xarxa d’aigua potable i augmentar la garantia de subministrament en la localitat. Així mateix, es duran a terme actuacions a Xirivella per a renovar part del col·lector d’aigües pluvials, i a Picanya i Aldaia per a la renovació de xarxes.

Aigües de Cullera, empresa participada per l’Ajuntament i Hidraqua, també té prevista la renovació de diversos trams de conduccions i es durà a terme la millora de reg de l’Estany de Cullera amb l’objectiu de reduir el volum d’aigua emprada per a esta fi.

També s’executaran accions a l’Eliana per a augmentar la pressió del subministrament en Montepilar, en Riba- Roja per a millorar la capacitat de drenatge de la xarxa d’aigües de pluja i en Tavernes per a la renovació d’escomeses d’aigua potable.

Comentava al principi de l’entrevista que Hidraqua va molt més enllà de la mera gestió del cicle integral de l’aigua. Ens podria posar algun exemple en este sentit?

En Hidraqua cerquem passar de ser una empresa que gestiona el cicle integral de l’aigua a ser una empresa que gestiona ciutats. Açò ens porta a treballar molt més la nostra implicació amb el municipi i veure on podem aportar valor, així per exemple col·laborem amb diversos Ajuntaments aportant el nostre coneixement en matèria de Smart Cities per a l’obtenció de subvencions en l’àmbit europeu, cercant en tot moment les sinergies i la col·laboració entre les diferents entitats.

També podem parlar d’un vessant més social en la qual, per exemple, cada any signem un conveni amb Càrites per a ajudar en l’alimentació de 800 menors en risc d’exclusió social o a l’organització d’un concert benèfic al costat de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat d’Alacant en el qual destinem tots els beneficis a una associació o fundació. Fins ara els diners recaptats en els concerts s’ha destinat al Banc d’Aliments i al centre Sant Rafael, encarregat d’atendre a persones amb diversitat funcional.

Una altra de les accions que estem duent a terme en estos moments és la donació d’equips informàtics que es troben en desús per part de l’empresa per a associacions i col·lectius que els necessiten. Esta acció l’estem realitzant a través de les regidories d’acció social dels municipis on operem o a través de sol·licituds que ens arriben directament com és el cas de APSA, que atén a persones amb diversitat funcional, o la Fundació Salut i Comunitat, on els equips informàtics seran destinats a impartir accions formatives lligades a processos d’inserció laboral i al desenvolupament de competències associades a la cerca activa d’ocupació per a famílies vulnerables.

Així mateix, amb l’objectiu d’involucrar a altres empreses en esta aposta per la responsabilitat social, Aigües de l’Horta va organitzar el passat any a Torrent l’II Congrés Internacional de Responsabilitat Social OKKO en el qual empreses, institucions i fundacions capdavanteres en este camp van oferir la seua visió sobre la Responsabilitat Social i la forma d’implementar este model de gestió en l’organització.

També podem parlar que cada any subcontractem a més d’1.700 empreses locals, amb el que vam crear ocupació i afavorim l’economia local.

En matèria d’educació, col·laborem amb Masters vinculats a la gestió sostenible de l’aigua i rebem alumnes en pràctiques de la UA, la UMH i la UPV.

Pel que fa a l’altra dels vessants en les quals treballem, la sostenibilitat, podem destacar les campanyes de repoblació com les celebrades a Torrent, Pego, Elx, entre altres, amb l’objectiu d’equilibrar la petjada de carboni de la nostra activitat; les campanyes de recollida d’oli domèstic o per exemple la col·laboració amb la Universitat Miguel Hernández per a l’estudi de compost elaborat a partir de llots de depuradora i restes de poda que afavoreix el desenvolupament primerenc de les espècies arbustives en ambients mediterranis.

S’ha parlat molt al llarg de l’entrevista sobre sostenibilitat, per què és tan important per a Hidraqua?

Els nous models de gestió ens porten a reutilitzar, reparar, renovar, reciclar, en definitiva, a aprofitar al màxim els recursos dels quals disposem.

L’estratègia de la Unió Europea considera la sostenibilitat H2020, juntament amb el coneixement i la inclusió social, com un dels tres motors per al creixement, la creació d’ocupació i la competitivitat econòmica a Europa. Avançar cap a una economia circular és essencial per a complir el programa d’eficiència dels recursos establits en l’Estratègia Europa 2020 que cerca aconseguir un creixement intel·ligent, sostenible i integrador.

Així mateix, en 2015 l’Assemblea General de l’ONU va adoptar l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, que guia els programes de desenvolupament mundials durant els pròxims 15 anys. En esta agenda s’estableixen 17 objectius amb 169 metes per a aconseguir un desenvolupament sostenible del planeta. L’objectiu 6 contempla l’accés universal i equitatiu a l’aigua i sanejament; i inclou la gestió integrada dels recursos hídrics, la millora de la qualitat de l’aigua i el foment de la cooperació internacional.

Per això des de Hidraqua apostem fermament per la gestió sostenible, que no ha de concebre’s com una iniciativa aïllada i puntual, sinó com un model de gestió que ha d’abastar totes les dimensions del nostre negoci. La reutilització d’aigua, aconseguir que esta tinga les millors condicions possibles per a obtenir una depuració eficient, implantar mesures que permeten reduir el consum d’energia, l’engegada d’accions que equilibren la petjada de carboni generada per l’empresa, utilitzar els llots de depuradora per a l’elaboració de compost, reciclar els materials d’obres i utilitzar energies renovables, són només algunes mesures implementades hui per a seguir avançant demà cap a un model totalment sostenible, que ens permeta cobrir les nostres necessitats sense comprometre els recursos i les possibilitats de les generacions futures.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

disset + 16 =

museo prehistoria
museo prehistoria