25n
25N
25N

Francesc Colomer: “Les restriccions a Espanya com a destinació turística han afectat severament a la Comunitat Valenciana”

El secretari autonòmic de turisme assegura que els circuits turístics a València són més segurs que qualsevol situació quotidiana

Francesc Colomer: “Les restriccions a Espanya com a destinació turística han afectat severament a la Comunitat Valenciana”
18/08/2020 -

El veto a Espanya com a destinació turística per quasi tots els països europeus està agreujant una situació que el Coronavirus ja havia fet molt complicada. El tancament complet d’establiments durant l’estat d’alarma, i la reobertura progressiva i restrictiva que s’ha produït de manera gradual, ha fet de l’estiu 2020 un dels pitjors de la història del turisme. Els últims a sumar-se a aquesta recomanació han sigut Holanda, que desaconsellen viatjar a Almeria, Madrid, Balears, Burgos, Salamanca i Navarra, mentre que Alemanya es mostra més preventiva i elimina a totes les ciutats espanyoles de la llista de destinació recomanable, excepte Canàries. Aquestes restriccions estan sent letals per a un sector de l’economia espanyola que porta patint ja molts colps, curiosament quan algun dels països que fan aquestes recomanacions superen els 1.500 contagiats per dia, com és el cas d’Alemanya. Així i tot, s’han mostrat ferms davant la seua decisió. La Comunitat Valenciana, inevitablement s’està veient fortament afectada per aquesta baixada de turistes, per la qual cosa hem volgut parlar amb Francesc Colomer, secretari autonòmic de turisme perquè explique quina és la situació del turisme a València en l’actualitat.

“Les restriccions han afectat el turisme estranger a la Comunitat Valenciana d’una manera bastant severa, sobretot tenint en compte que en els últims anys havíem consolidat una tendència internacional enorme i necessària perquè s’entenguen els números. Concretament, en 2019 tancàrem l’any amb 9,5 milions de turisme estranger i enguany hem estat molt lluny d’eixa xifra” explica el secretari autonòmic. “És cert que també tenim altres mercats molt consolidats dins del territori nacional, però el gruix al qual estem enfocats i que continuarem fent-lo és l’internacional. Per a donar eixida a aquest any tan atípic hem intentat potenciar el turisme nacional domèstic, però no deixa de ser un any en què tots intentem ‘salvar els mobles'”, compara Colomer per a explicar l’estratègia política que s’està duent a terme.

D’altra banda, la incertesa de no saber què passarà en la tardor no fa més que generar més ansietat als hotelers. Els establiments de costa, sol i platja que han pogut reobrir han aconseguit mantindre la seua ocupació, amb xifres que oscil·len entre el 65% i el 70% de les seues places disponibles, encara que no han funcionat tan bé altres destinacions, com és el cas de les ciutats. Al setembre, sense vacances i sense turisme internacional, la situació preocupa, i molt, al sector hostaler. “Aquest virus té dues realitats: la metgessa i la por. Per a tranquil·litzar als turistes s’ha fet un esforç enorme per part de tots els subsectors que engloba el sector econòmic (com l’hostaleria, el càmping, el golf, les activitats rurals…) per a fer una estratègia sostinguda que genere confiança i reduïsca al màxim els contagis perquè el ‘free covid’ no existeix”, recorda.

Per tant, el secretari autonòmic de turisme ha volgut transmetre un missatge de tranquil·litat i assegura que és més segur vindre a València a fer turisme que per exemple, quedar-se en el barri de procedència. “Els circuits turístics són més segurs que qualsevol situació habitual com pot ser anar al supermercat o a un bar”, assegura Colomer.

Un altre dels factors que més incertesa i per tant, més inestabilitat atorga a aquest sector són les recents mesures anunciades pel Ministeri de Sanitat que tanquen l’oci nocturn de manera definitiva i que restringeixen palpablement a la restauració. Aquestes mesures perjudiquen el futur del turisme per la manera en el qual es van anunciar, un divendres abans que començara el cap de setmana i com a conseqüència, el moment més fort de la setmana per a aquest sector: “Nosaltres acatarem totes les mesures que s’establisquen perquè el nostre principal desig és que es frene l’expansió del coronavirus però, lamentem moltíssim que no es tinga en compte al nostre sector a l’hora de prendre decisions”, conta Antonio Carbonell, secretari general de la Federació Nacional d’Empresaris d’Ocis i Espectacles.

Quant a les mesures anunciades pel Govern que restringeixen al sector hostaler i prohibeixen l’oci nocturn, Colomer s’ha mostrat comprensiu: “m’agradaria que no s’estigmatitzara a l’oci nocturn. Si les autoritats ho veuen necessari, ho acatarem, però el que cal fer és treballar perquè l’oci, bé siga nocturn, diari, d’espectacles, etc. siga sempre segur, perquè generalitzar… és molt dur”, assegura Francesc Colomer. Per part seua, expressava el seu desig que aquestes mesures foren temporals.

Per totes aquestes qüestions que es troben sobre la taula del sector de la restauració, hostaler i oci, es veu encara més compromés el sector del turisme. Segons les declaracions que el president de la Confederació d’Empresaris Turístics (CET-CV), Luis Martí, ha realitzat recentment a Europa Press, la segona quinzena del mes que ara arranca es troba “absolutament compromesa, amb més incerteses que certeses”, i més tenint en compte que la majoria d’establiments ofereixen ara facilitats per a cancel·lar fins a l’últim moment.

Poques dades són positives, però la realitat és que aquest estiu s’ha vist un augment considerable de mercat nacional de gent jove i parelles amb xiquets que fins hui no havia sigut tan massiu. Si això anirà per a llarg tal com preveuen les autoritats, els esforços dels hotelers i empresaris que es dediquen al turisme hauran d’esforçar-se per fidelitzar a aquesta mena de públic de cara a l’any que ve. Quant a l’oci nocturn, des del sector s’haurà de “treballar per demostrar que l’oci nocturn també és segur“.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

10 − 2 =

museo prehistoria