Ferri: "Bonig estava pensant en les eleccions des del dia zero"

El síndic de Compromís en les Corts fa balanç de 2017, ens parla dels Pressupostos que s’acaben d’aprovar i sobre el que podem esperar d’aquest nou any

Guardar

fran_ferri
fran_ferri

Fran Ferri (Canals, 1984) és conegut a la Comunitat pel seu activisme LGTBI. Encara que és enginyer de professió, la seua sensibilitat política prompte li va espentar a militar en el Bloc, una de les formacions de la coalició de Compromís. Quan tenia 25 anys, es va convertir en secretari general de Bloc Jove, i des de 2011 és diputat en les Corts. En aquesta última legislatura ha adquirit una gran projecció, ja que és el síndic del seu grup parlamentari.

Hem volgut saber quin balanç fa Fran Ferri del 2017 i què espera d'aquest any. A més, ens avança algunes novetats i comenta obertament la seua opinió sobre l'estabilitat del Botànic.

Quins creus que han sigut els majors avanços en les Corts en 2017?
La veritat és que hem avançat en moltes coses, sobretot en matèria social. Es va aprovar la llei de funció social de la vivenda que ara el Govern d'Espanya ens ha recorregut, i la llei contra la pobresa energètica. També es va aprovar la llei trans. S'han aprovat lleis que realment mostren molt què és el Botànic i quines són les seues intencions. Mentre el Partit Popular feia lleis per a desregular certes coses, nosaltres fem lleis que garanteixen i protegeixen els drets dels ciutadans i ciutadanes.
I algun fracàs?
El fet que el decret de plurilingüisme no s'haja pogut desenvolupar pel simple fet de ser un decret i que puga ser recurrible i estiga paralitzat per alguns tribunals. No diria que ha sigut un fracàs, però sí una pedra en el camí. Encara que de seguida vam trobar la solució.
Ara esteu tramitant una nova llei...
Sí, ara estem amb una nova llei en marxa, que esperem que estiga aprovada en el primer ple de febrer i que, per tant, s'aplique per al curs que ve.
A més de la llei de plurilingüisme i la de protecció de l'Horta, quines més teniu entre mans?
Espere que puguem tirar endavant la nova llei electoral. Estem treballant-la i m'agradaria que al llarg de l'any que ve, l'aprovem.
Sobre aquesta llei, voleu baixar la barrera electoral al 3% dels vots. Pot això dificultar l'estabilitat o la governabilitat?
Jo crec que no. Som l'únic territori després de Canàries que tenim una barrera electoral d'eixes característiques. Que jo sàpiga, en la resta d'autonomies la governabilitat no ha sigut difícil. No hem de confondre-ho. Major representativitat no vol dir menor governabilitat.

Ara mateixa, el Govern del Botànic continua sent fort i no és un caos com molts vaticinaven. Al final, si hi ha més partits, significa que cal negociar més. Per tant, és positiu perquè llevem barreres democràtiques. Volem que la llei electoral garantisca el que més puga la pluralitat i que 150.000 vots no es queden sense representació.

Pressupostos

Hi ha hagut punts dels pressupostos que han estat en el punt de mira de l'oposició. Per exemple, l'oposició ha criticat molt l'ajuda de 3 milions d'euros a Air Nostrum. Per què creus que ha provocat aquest revol?
Jo crec que el Partit Popular vol agafar-se a qualsevol cosa. Aquestes ajudes estan totalment justificades. Air Nostrum és una empresa valenciana que dóna un servei als valencians i valencianes, i per a renovar la seua flota necessita una aportació de la Generalitat, a més del BEI (Banc Europeu d'Inversions).

Però per al Partit Popular, de totes maneres, amb eixos tres milions ho solucionàvem tot dins d'un pressupost de quasi 20.000 milions d'euros. Ha sigut una espècie de demagògia perquè han volgut fer la seua oposició amb sols tres milions d'euros.

Podem també la va criticar i va proposar dedicar eixos diners a altres finalitats com la bretxa digital...
Sí, però finalment ho van acceptar. Sinó no estaria. També Ciutadans ho va acabar entenent.
La taxa turística podria aprovar-se en aquesta legislatura, ja que no està inclosa en aquestos Pressupostos?
Jo crec que es podrà estudiar amb profunditat. Però amb el que queda de legislatura, no és probable que s'implante. Més que res perquè allò bo d'implantar una taxa és poder fer-la efectiva. I amb el que queda, no podríem posar-la en marxa pràcticament perquè 2019 és un any electoral.

Sé que hi ha Ajuntaments que estan disposats a posar-la en marxa i altres que no. Per tant, cal veure com fer que eixos que sí que volen, poden posar-la en marxa, veure com funciona i després extendre-la. Però no crec que es poguera engegar de manera efectiva.

I aprovar-la?
Depén. Depén de la voluntat i de la necessitat dels ajuntaments. Una taxa la podem aprovar fora de pressupostos. Però la taxa no ha nascut perquè va sorgir en un moment de tramitació de Pressupostos en què el grup més votat del Botànic no estava d'acord i demanava més temps.

Nosaltres plantegem un model municipalista que responga a les necessitats. I Podem proposava una altra taxa que no era el nostre model i nosaltres no podíem estar d'acord. Això, en mig d'una negociació d'un pressupost de 20.000 milions d'euros, amb una taxa que suposaria tan sols 30 milions d'euros i que ni teníem tots clares les seues conseqüències, és millor que s'estudie i s'acorde un model.

Teniu la sensació en Compromís que s'ha cedit massa en les exigències de Podem?
No, jo crec que les exigències de Podem eren legítimes. Crec que al final les esmenes de Podem que es van aprovar, van en la línia del Botànic. Les que quedaren fora del Botànic, no s'han aprovat moltes. Si abans que els Pressupostos entraren a les Corts, eren uns Pressupostos "100% botànics", ara són uns Pressupostos "110% botànics", perquè han incorporat recursos per a fer més polítiques socials.
Seran els últims Pressupostos de la legislatura?
Això diuen molts. Encara queda un any i poden passar moltes coses. Hem de recordar que uns Pressupostos impliquen les polítiques que es faran, i que aquestos ja recullen totes les línies del nostre treball. Però poden sorgir noves necessitats que requerisquen incloure's a uns nous Pressupostos. Crec que seria irresponsable per part d'alguns no facilitar-los.

El pacte del Botànic

Com ix el Botànic del 2017?
Amb aquesta nova aprovació dels Pressupostos, una "renovació del vot" com diria el president de les Corts, ix reforçat. Tornem a demostrar que hi ha estabilitat en el nostre Govern i aquesta es projecta cap a fora per a moltes qüestions: econòmiques, turístiques, ...
Aquest any ja mirem un poc cap a les eleccions de 2019. Potser Podem es diferencie al llarg d'aquest exercici?
Jo crec que alguns polítics que no estan en el Govern no estan centrats en la gestió diària i estan mirant sempre a les eleccions. Això passa en tots els grups que no estan en el Govern. Passa en Podem, passa en Ciudadanos i passa sobretot en el Partit Popular. Isabel Bonig, des del dia zero, estava pensant en les eleccions i dia que "en 2019 ya volvería" en lloc d'estar pensant en el dia a dia. Enguany serà un any més en què sobretot cada grup tractarà de marcar les seues diferències respecte a la resta. Imagine que s'intentaran remarcar els matisos entre els grups de l'esquerra.
I creus que açò pot dificultar l'activitat parlamentària i tirar algunes lleis endavant?
La dificultarà en el sentit de què pressionaran més. En voler marcar eixes diferències, la dificultarà més. Però a mi no m'importa que un grup vulga introduir la seua empremta sempre que vaja a millorar la vida dels valencians i valencianes. El que no entendria és que per una tàctica electoral, algun grup es despenjara de l'aprovació d'algunes lleis que milloren la vida dels valencians i valencianes.
Hem escoltat dir que potser volien canviar a Joan Baldoví per Fran Ferri. Et veus en el Parlament?
(Rises) Qui ha dit això? Jo mai he dit que no a res, sempre que siga continuant amb la meua feina de transformar la societat, per això em vaig clavar en política. Estarè allà on em necessiten. Però d'ací a allà encara queda un any i mig ple de reptes i moltes coses per davant, un any i mig que serà més complicat com he dit abans i ara estaré centrat en això. Després ja vorem què fem. Igual que han dit Madrid, podrien haver dit el meu poble, Canals. També tinc altres possibilitats com tornar a la meua feina d'abans. Són qüestions que m'he de plantejar en aquest any i mig.

Arxivat a:

Destacats