FOTUR proposa una desescalada amb 50% d'aforament mínim en discoteques, 75% en festivals i 100% en revetles

Guardar

protesta FOTUR
protesta FOTUR

La Federació d'Oci, Turisme, Joc, Activitats Recreatives i Indústries Afins de la Comunitat Valenciana (FOTUR) llança la seua proposta de desescalada amb mesures com establir un 50% d'aforament mínim en discoteques i pubs, amb dj's però sense pista per a ballar, del 75% en festivals i del 100% en esdeveniments a l'aire lliure com a orquestres o revetles.

Aquesta petició parteix "de la responsabilitat empresarial i el compliment obligatori de les mesures sanitàries", per la qual cosa el primer punt és incrementar el ritme de vacunació i que els treballadors d'aquests sectors siguen considerats de risc i comence la seua immunització "al més prompte possible".

FOTUR també reclama a la Generalitat mesures "proactives" com oferir espais d'oci segurs, mitjançant la implantació de "totes aquelles tecnologies avalades científicament" en els establiments públics de la Comunitat, com a test d'antígens, mesuradors i purificadors d'ambient o codis QR. És a dir, "tota la tecnologia necessària per a tornar a la normalitat amb uns majors estàndards de seguretat sanitària" en espais tancats.

Per sectors, els establiments de restauració i salons d'esdeveniments i celebracions són, al seu judici, locals amb salons molt amplis, perfectament ventilats i, en molts casos, amb amplis jardins i terrasses. També compleixen amb la normativa COVID i disposen de guia sanitària, confeccionada juntament amb l'ICTE (Institut per a la Qualitat Turística Espanyola), ja avalada pel Ministeri.

No obstant això, la patronal de l'oci adverteix que actualment es dona la "picardia" que aquest tipus d'esdeveniments se celebren en altres establiments en frau de llei, atés que l'actual norma només permet 15 persones en interiors i 20 en terrasses. Per tant, exigeix augmentar el seu aforament al 75% amb el màxim horari permés.

Per als establiments d'oci, entreteniment i espectacles públics, com els café-teatre, proposa que puguen obrir opcionalment si els convé, amb un aforament mínim del 50% i aplicant els protocols per a l'oci nocturn.

És una cosa que també demana per a les discoteques o sales de ball o festa, la majoria tancades: que puguen obrir opcionalment si els ix rendible, amb un aforament mínim del 50% i complint la guia de l'ICTE per al sector.

FOTUR advoca perquè no s'utilitze la pista de ball excepte com a servei de taula i urgeix a autoritzar l'activitat de dj's, artistes i interpretes, defensant-los com "una manifestació musical i cultural".

HORARI MÀXIM PER A BINGOS

Paral·lelament, els establiments de joc o amb activitat de sales de bingo disposen de servei d'admissió amb "un control d'accés molt exhaustiu", per la qual cosa proposa que tornen a obrir amb l'horari màxim permés, el que tenien fins al 19 de gener de 10 a 22 hores, amb 50% d'aforament. "Quan s'han obert, no consta que hagen generat cap contagi; són amplis i poden mantenir distància", recalca.

Per a les empreses d'espectacles com a orquestres, varietats o revetles, la patronal recorda que se celebren en tota la Comunitat, normalment en casals fallers, comissions festeres, places o recintes esportius. Proposa així un aforament del 100% a l'aire lliure i del 50% en espais tancats, amb mascareta i distància, en tots dos casos en horari màxim autoritzat tant de matí com de vesprada.

Es tracta d'"un sector molt afeblit per la pandèmia que porta sense activitat des de desembre de 2019", data en la qual va acabar la temporada d'espectacles. Per tot això exigeix la liberalització dels espectacles en la via pública i en els municipis de la Comunitat amb protocols COVID.

I per als festivals, FOTUR planteja que tornen a celebrar-se a l'aire lliure, amb aforament al 75% (50% en locals tancats) i complint amb totes les mesures higienicosanitàries, per al que l'associació Promfest llançarà una campanya de conscienciació i propostes.

Unes altres de les seues peticions, en els aeroports, és que els test es realitzen abans de pujar a l'avió o de l'arribada a la Comunitat, perquè considera que 72 hores abans no té sentit. També demana més campanyes de conscienciació i educació sanitària de cara a usuaris i ciutadania en general.

CALENDARI I REOBERTURA VOLUNTÀRIA

En general, la federació sol·licita un pla de la desescalada amb la finalitat d'establir un calendari de previsions per a reactivar gradualment l'economia i les activitats sobre la base d'una agenda. "És primordial programar tots els festivals de la Comunitat, els espectacles i esdeveniments dels municipis i tota la indústria turística de cara a la campanya estival, garantint al màxim les mesures sanitàries tant per als nostres clients com treballadors", reivindica.

I en la seua opinió, el decret que marque aquestes mesures hauria de ser opcional per a cada empresari; és a dir, procediria a l'obertura d'una forma voluntària perquè "només es podrà accedir a la plena activitat de la indústria en el moment que es donen totes les circumstàncies".

Destacats