25n
25N
25N

“El que està en risc és la vida de les persones. Per això, hem fet els deures, perquè volem contribuir a un oci segur”

FOTUR denúncia que el Coronavirus “no s’adorm de dia” i no obstant això, es mantenen la resta d’activitats econòmiques

“El que està en risc és la vida de les persones. Per això, hem fet els deures, perquè volem contribuir a un oci segur”
08/09/2020 -

El risc zero no existeix. En plena expansió de rebrots per Covid-19 a Espanya les mesures restrictives es continuen implantant, reforçant, i ampliant. De fet, la Comunitat Valenciana ha anunciat recentment l‘ampliació de les mesures restrictives a la Ciutat de València durant 21 dies més. Aquesta situació ha provocat que el tancament de l’oci nocturn haja fet insostenible el negoci per als amos dels locals, no obstant això, els casos continuen creixent a un ritme exponencial. És realment un risc l’oci nocturn? Des de FOTUR, la Federació d’Oci, Turisme i Joc de la Comunitat Valenciana expliquen per què l’oci nocturn no és més perillós que altres activitats que es realitzen de dia i com s’han preparat per a estar oberts amb estrictes mesures de seguretat.

Víctor Pérez, president de FOTUR, explica com s’han estat preparant exhaustivament per a poder desenvolupar la seua activitat econòmica reduint al màxim el risc per contagi. “Durant la primera ona de positius, ja ens vam posar a la feina per a elaborar un protocol de seguretat que es duguera a terme en els locals d’oci. De fet, al març ens reunirem amb Francesc Colomer, secretari autonòmic de Turisme, i amb Jose María Angel Batalla, secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, quan van començar a descontrolar-se els casos a València, per a tancar al públic per voluntat pròpia. És a dir, ens avançarem a les autoritats”. I és que des de la Federació reclamen que amb les mesures que estaven duent-se a terme en la desescalada “era un oci segur perquè les mesures estaven aprovades pel Ministeri de Sanitat”.

“Ens hem venut nosaltres mateixos una imatge a l’estranger que no ens llevarem ni dins de cinc anys”, diu pesadament Víctor Pérez.

Aquestes mesures van ser recollides en la Guia Covid, un document elaborat pel Comité de Tècnics constituït per l’ICTE en col·laboració amb la Federació Nacional d’Empresaris d’Oci i Espectacles Espanya de Nit, i consensuat amb l’Associació Espanyola de Serveis de Prevenció Laboral (AESPLA), PRLInnovación, i amb els sindicats CCOO i UGT. Així mateix, va estar coordinat per la Secretaria d’Estat de Turisme, les Comunitats Autònomes i la FEMP. En aquesta Guia Covid, s’establien els protocols perquè la reobertura de les instal·lacions no augmentara el risc de contagi comunitari, així com per a establir les mesures de protecció necessàries per a les persones treballadores en aquest sector. No obstant això, després de tindre el suport consensuat de totes aquestes parts, el tancament del sector ha sigut imminent.

“Nosaltres ens preocupem per la situació, perquè el que està en risc és la vida de les persones. Per això, hem fet els deures, perquè volem contribuir a un oci segur. Per exemple, quan es va difondre el vídeo que es va fer viral de la Marina de València, no tardem ni 24 hores a llançar una campanya anomenada #MascarillaTime per a conscienciar als més joves de la importància de portar la mascareta per a poder continuar vivint a la nova normalitat”, explica Pérez.

https://www.facebook.com/watch/?v=3197884910298194&extid=v9pkdvq7hqrd3ndp

A més, des de FOTUR asseguren que els amos dels locals són els primers a denunciar les responsabilitats. “Si tenim constància que hi ha un centre on no es compleixen les mesures, som els primers a demandar les irresponsabilitats perquè no volem vídeos virals i el que és pitjor, s’està jugant amb la vida de les persones”, diu Víctor Pérez. Entre les mesures que es realitzaven per a garantir la seguretat en els bars i locals nocturns, destaquen la prohibició de poder ballar en les pistes de ball, el recondicionament de l’espai per a poder delimitar els grups de persones, a més dels “tascons que es projectaven en les pistes per a recordar les normes, els avisos dels DJ en directe, entre altres mesures habituals com la disposició de gels hidroalcohòlics per tota la sala i les marques de la distància de seguretat”. També van estar realitzant cridades per vídeo constants per a establir noves mesures de seguretat entre les diferents parts implicades.

“Anem per davant. Hem format als treballadors perquè sàpien els riscos, cosa que no s’ha fet en altres sectors”, recalca el president de FOTUR.

Per què l’oci nocturn és necessari per a l’economia

“Quan una persona ix a prendre’s unes copes, sol posar gasolina, a vegades es va de compres, utilitza un taxi, o es va de sopar. És a dir, no sols mou l’economia de 25.000 empreses que es dediquen a l’oci nocturn, sinó que a més, genera moviment en molts altres sectors i negocis indirectes”, explica Pérez. Segons les últimes dades consultades per FOTUR, el tancament de l’oci nocturn, unit a la caiguda del turisme; els taxis i l’hostaleria han patit una paralització econòmica molt forta.

“Ens hem venut nosaltres mateixos una imatge a l’estranger que no ens llevarem ni dins de cinc anys”, diu pesadament Víctor Pérez. “S’han complit els 14 dies de restriccions i els brots han continuat creixent. L’augment s’ha produït perquè ens hem relaxat tots, no per l’oci nocturn en si. Per a frenar l’expansió del Coronavirus cal seguir les mesures higienicosanitàries i no criminalitzar a un sector”, sentència el president de FOTUR.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × 2 =