Ford Almussafes produirà 7.000 motors més dels previstos per a finals d'octubre amb un torn tots els dissabtes

CCOO, UGT i STM accepten la proposta de la factoria si les hores extres són voluntàries i CGT advoca per augmentar la producció diària

Guardar

ford_almussafes
ford_almussafes

La fàbrica de Ford Almussafes (València) produirà 7.000 motors més dels previstos per a final d'any, que hauran d'estar llestos abans del 26 d'octubre. Per això, l'empresa ha plantejat un torn de producció tots els dissabtes de setembre i octubre, a més dels dies del pont d'octubre --9, 10, 11 i 12--. Els sindicats CCOO, UGT i STM-Intersindical han acceptat aquestes mesures sempre que les hores extres siguen voluntàries, mentre que CGT advoca per augmentar la producció diària i la plantilla.

L'empresa ha traslladat aquest divendres als sindicats, durant la Comissió Consultiva, la necessitat de produir 7.000 motors més dels previstos per a final d'any, un augment de producció per a abans del 26 d'octubre en motors 2.0, principalment per als models Edge, Fusió i Fuita (Kuga en el mercat americà).

Per a això, la factoria ha plantejat un torn de producció tots els dissabtes de setembre i octubre, a més dels dies del pont d'octubre, que, al principi, afectaria tan sols Muntatge de Motors i no a Mecanitzats.

Aqueixes jornades es pagaran com a hores extra de codi A, és a dir, les pròpies de jornades extraordinàries de producció. A més, els qui treballen voluntàriament els dies 10 i 11 d'octubre, que estaven previstes com a vacances col·lectives en el calendari dels empleats, podran gaudir-los com a dies individuals en el que resta d'any i durant tot l'any 2020.

En aquest context, el representant de STM, Paco González, ha mostrat la seua "alegria" per l'augment de la demanda, encara que també s'ha mostrat sorprés pels "continus vaivens" en la producció, que atribueixen a "una manifesta falta de previsió de la direcció".

"El nostre sindicat sempre ha estat i està en contra de les hores extra. Creiem que cal fer tan sols les mínimes imprescindibles i que la resta ha de traslladar-se a ocupació, és a dir, augmentar la plantilla", ha reivindicat, però ha precisat que "sempre que aqueixes jornades de producció siguen voluntàries, no es force ni pressione a cap company o companya i es permeta gaudir aqueixos dos dies --10 i 11 d'octubre-- quan el treballador decidisca fins a finals de l'any 2020, no ens oposarem".

UGT VEU L'ACORD "MOLT SATISFACTORI"

Per part seua, el representant d'UGT i president del Comité d'Empresa, Carlos Faubel, ha ressaltat en declaracions a Europa Press que es tracta d'un acord "molt satisfactori per als interessos dels treballadors", encara que ha admés que es tracta d'una situació "una miqueta imprevista".

"No és el mateix treballar per al mercat europeu que el cent per cent de producció per als EUA. Porta aquestes coses, es funciona una altra manera. Hem d'intentar adaptar-nos perquè, lògicament, tampoc pots dir que no havent-hi la possibilitat, perquè es perdrien clients i això no li interessa a ningú", ha subratllat.

En aquest sentit, ha destacat que fins ara han sigut "capaços d'articular les millors fórmules" per a adaptar-se als fluxos en els nivells de producció perquè "isquen tots els interessos coberts, dels treballadors i de la demanda".

"CAP IMPEDIMENT" SI SÓN VOLUNTÀRIES

El representant de CCOO, José Arocas, ha recalcat que des del seu sindicat no posaran "cap impediment en què la producció extraordinària isca" sempre que el treball extra siga voluntari. "Si no ho fan voluntari i obliguen els treballadors a anar, CCOO es posicionarà en contra", ha advertit.

Arocas s'ha mostrat sorprés que la convocatòria de la reunió ha sigut "de hui per a demà" i ha assenyalat que han acudit a la comissió "amb totes les alertes endollades" perquè pensaven que es tractava d'una mala notícia, al mateix temps que ha afegit que des de l'empresa coneixien la notícia però no han informat fins ara perquè "ho han confirmat aquesta setmana".

CGT: "MÉS RAONABLE" AUGMENTAR ELS TORNS

Pel seu costat, el representant de CGT, Mariano Bosch, ha explicat que s'han posicionat en contra i han advocat per augmentar la producció diària i el personal. "No hi ha problema, és reforçar el torn de producció i la producció diària. És més raonable, entenem que no hi ha cap problema", ha sostingut.

Bosch ha assenyalat que l'empresa els ha indicat que havien estudiat aqueixa proposta però "donada la urgència no és possible", ha lamentat. "Entenem que sí que és possible, no és una qüestió tan transcendental per a no poder realitzar-ho, no hi ha cap impediment tècnic", ha insistit.

Aquesta notícia arriba després que la factoria reprenguera l'activitat aquest dilluns immersa en la preparació del llançament del nou Kuga, amb un descens de la producció d'unes 100 unitats al dia, i en l'equador d'un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTE) de quatre dies que finalitzarà al setembre.

La planta valenciana, que empra a unes 8.000 persones, ha aconseguit esquivar de moment els efectes més durs del pla de reestructuració que durà a terme la signatura automobilística estatunidenca en el continent europeu en 2020, on preveu retallar uns 12.000 ocupacions i tancar 18 factories.

Destacats