Fiscalia recorre l'arxivament de la causa a Vox per imputar falsament a magrebines un abús sexual

Guardar

ciudad_justicia
ciudad_justicia

La secció de delictes d'Odi de la Fiscalia de València ha recorregut l'arxivament de la investigació judicial oberta a Vox per imputar a ciutadans magrebins un abús sexual grupal comesa contra una dona en una platja de Cullera i pel qual havien sigut detinguts cinc homes de nacionalitat espanyola.

El ministeri públic sosté que es tracta d'una 'fake news' amb la qual Vox va atribuir "de manera deliberada i injusta" una altra nacionalitat als detinguts; entén que la resolució judicial es dicta "sense fonaments" i reclama la revocació, que es declare causa complexa i s'amplie la instrucció.

Així es desprén del recurs, al qual ha tingut accés Europa Press, signat per la coordinadora de la secció Susana Gisbert, contra l'acte de sobreseïment dictat pel Jutjat d'Instrucció número 2 de Sueca.

Fiscalia va obrir diligències a principis de juliol contra Vox després d'un tuit de la formació dirigida per Santiago Abascal que atribuïa a "magrebines" un abús sexual pel qual havien sigut detinguts cinc homes de nacionalitat espanyola.

En concret, el tuit, publicat en el compte anomenat 'Vox Notícies', deia: "El País, se us ha oblidat un detall, són cinc magrebins. Imprescindible puntualitzar l'origen estranger de la majoria dels violadors perquè els espanyols prenguen consciència de la mena de delinqüents als quals esteu obrint les portes i subsidiant amb els diners de tots".

El jutjat que es va fer càrrec del procediment va decidir recentment arxivar-lo amb una "única" diligència acordada, segons la fiscal, i era relativa a la competència territorial de l'òrgan judicial per a conéixer els fets.

"Crida l'atenció, en primer terme, que l'acte ni tan sols cita el precepte segons el qual decreta el sobreseïment, limitant-se a un lacònic 'procedeix el sobreseïment lliure', sense al·ludir a l'article que regula el mateix ni en quin dels seus tres subapartats ens trobem", al·lega la fiscal, amb el que entén que hi ha falta de motivació i indefensió.

La fiscal entén que en aquest cas es compleixen els elements objectius i subjectius del delicte d'odi. Respecte a aquests últims, argumenta que és "evident" que es cobreix "totalment" el requisit subjectiu per a la comissió del delicte, ja que l'esment de 'magrebins' i a persones 'd'origen estranger' podria incardinar-se no en una, sinó en diverses de les motivacions que vénen recollides en la llei, com són 'la pertinença a una ètnia, raça o nació' o el seu 'origen nacional'.

"No existeix per tant de dubte que ens trobem davant persones que són discriminades per una de les causes relacionades en el text legal i que el requisit subjectiu es compleix per complet", exposa.

Quant al vessant objectiu, el ministeri públic indica que ens trobem davant el que popularment es coneix com a 'fake news', és a dir, una notícia falsa o la manipulació d'una vertadera que es mostra com a real per a aconseguir la finalitat pretesa. Assenyala que l'abús es va atribuir "de manera deliberada i injusta" a homes d'origen estranger i va haver-hi dol.

Sobre aquest últim argument, afirma que "bastava amb una ullada a la premsa per a saber que els autors eren espanyols". Per tant, "resulta evident que l'autor o autors de la publicació coneixien la falsedat i la van difondre sabent això", agrega.

També entén que la publicació i difusió d'eixa conducta entra en qualsevol dels verbs típics de promoure, fomentar o incitar a l'odi o hostilitat. "No hi ha més que llegir el text íntegre del tuit publicat, que enllaça a la notícia la seua pròpia conclusió encaminada d'una manera directa a incitar a l'odi". "No pot ser més òbvia la invitació als espanyols per a qüestionar, discriminar o incitar a l'odi".

FALTA DE MOTIVACIÓ

La fiscal entén que el jutge, amb el sobreseïment dictat, incorre en una "absoluta falta de motivació" i "indefensió". Recorda que el mateix instructor ha prescindit de la pràctica de cap diligència que no siga sol·licitar al ministeri fiscal l'informe de competència del cas.

"Si es considera que el fet no constitueix delicte, hi hauria no només dir-se així, sinó explicar les raons per les quals s'arriba a tal conclusió, tenint en compte que no fer-ho constitueix una clara indefensió" segons la legislació, agrega.

Per tot, la fiscal interessa la revocació de la resolució recorreguda i que s'acorde la continuació de la tramitació de les diligències per a determinar l'autor o autors així com la vinculació del compte amb el partit polític amb el qual s'identifica.

Destacats