Fiscalia demana 12 anys de presó a l'exdirectora de l'IVAM

Guardar

ciscar-ivam
ciscar-ivam

La Fiscalia especial contra la corrupció sol·licita 12 anys de presó per a l'exdirectora de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) Consuelo Ciscar pels delictes de malversació de cabals públics i suborn. El ministeri públic considera que la que fora durant una dècada responsable de la institució cultural "va aprofitar" la seua posició per a promocionar de manera irregular la carrera artística del seu fill.

En concret, en el seu escrit de qualificació, avançat per Las Provincias i consultat per Europa Press, la fiscal demana per a Consuelo Císcar una pena de sis anys de presó per un delicte continuat de malversació de cabals públics, i altres sis pel de suborn, a més d'una inhabilitació de deu anys per prevaricació administrativa.

Anticorrupció també demana penes de presó per a altres dos encausats: l'exdirector econòmic administratiu de l'IVAM, Juan Carlos Lledó, i el responsable de l'empresa Logística del Arte SL, Enrique Martínez. Per al primer demana quatre anys i sis mesos de presó per malversació, mentre que per a l'empresari sol·licita cinc anys i sis mesos per malversació, sis anys per suborn i altres dos per falsificació de document mercantil.

Així mateix, els acusats haurien d'indemnitzar, conjuntament i solidàriament, a l'IVAM en 26.920,13 euros, dels quals 8.884,3 li correspondrien a Juan Carlos Lledó.

El ministeri fiscal demana en el seu escrit l'obertura de judici oral contra aquests tres acusats per la seua participació en la suposada promoció irregular del fill de l'exdirectora. Segons recorda, Consuelo Ciscar té un fill artista, Rafael Blasco Císcar 'Rablaci' --fill també de l'exconseller 'popular' Rafael Blasco condemnat pel desviament de les ajudes a la cooperació--, que va començar la seua carrera com a escultor i fotògraf l'any 2007.

"Des d'eixe moment, l'acusada, conscient de les dificultats que existeixen per a aconseguir l'èxit en aquest sector de la cultura, aprofitant els seus coneixements, els seus contactes i la seua posició al capdavant d'un dels museus més importants de la Comunitat Valenciana, es va erigir en la coordinadora del projecte professional del seu fill, organitzant-li exposicions per diferents països, fent-les coincidir amb les exposicions que ella mateixa projectava en l'IVAM, a fi de costejar, en alguns casos, la seua assistència a les inauguracions de les mostres del seu fill amb els fons públics del museu", manté.

L'escrit dona compte d'exhibicions d'obres de 'Rablaci' en ciutats de Portugal, la Xina, el Japó, Cuba, Guatemala, l'Equador, Xile, l'Uruguai, Mèxic i França.

Aquesta "coincidència espaciotemporal", afig fiscalia, "també li va permetre, després de pactar-ho així amb l'acusat Enrique B. Martínez, que les empreses contractades per a realitzar els serveis de transport, muntatge i desmuntatge de les exposicions del museu valencià, s'ocuparen simultàniament del muntatge i desmuntatge de les exposicions del seu fill, estalviant-se així el cost d'aquests serveis que satisfeia el proveïdor de l'IVAM a manera d'agraïment a les contractacions públiques que la mateixa acusada li adjudicava".

"EN EL SEU PROPI BENEFICI"

Així mateix, considera que, "en el seu propi benefici, Císcar va utilitzar als seus col·laboradors més estrets dins del personal del museu públic, encomanant-los totes les tasques dirigides a l'organització de les exposicions de Rablaci".

La fiscal apunta que cap dels empleats del museu públic es va qüestionar la legalitat de les instruccions rebudes, ja que derivaven de la màxima responsable de la institució de la qual depenien jeràrquicament, i puntualitza que Rablaci "sempre es va mantenir al marge de totes les decisions que anava prenent la seua mare respecte a la seua carrera professional".

Destacats