La Fiscalia investiga 14 residències de la Comunitat per a controlar a ancians i preveu 4 diligències més

La fiscal Lanuza comença a veure "esperança" i destaca que la majoria de centres compta amb material i test per a prevenir contagis

Guardar

residencia torrent ep
residencia torrent ep

La Fiscalia manté obertes diligències preprocessals civils en 14 residències de la Comunitat Valenciana amb l'objectiu de fer un seguiment als ancians enfront de la Covid-19, un dels col·lectius més vulnerables en aquesta pandèmia, i preveu obrir entre hui i demà altres quatre investigacions més. En les últimes 24 hores han mort deu persones amb coronavirus en l'autonomia, tres d'elles usuaris de residències.

Així ho ha indicat en declaracions a Europa Press la coordinadora de la secció de Civil de València, Ana Lanuza, qui ha concretat que es tracta d'investigacions civils --no penals-- per a estar al costat d'aquest col·lectiu que s'ha vist tan perjudicat pel coronavirus.

En una setmana s'ha obert una diligència més --hi havia 13 i aquesta setmana sumen 14--, en concret, a la província de València, però entre hui i demà el ministeri públic es veurà obligat a investigar a quatre centres més --dos a València i dos a Castelló-- per haver registrat més defuncions per la Covid-19. D'aquesta manera, les diligències s'estendran a 18 residències.

Lanuza ha puntualitzat que inicialment el nombre més gran de defuncions quant a residents se circumscrivia a la província d'Alacant, però en les últimes setmanes aquestes dades elevades s'estan traslladant a la província de València.

Així mateix, la fiscal ha comentat a Europa Press que amb la informació que s'està recaptant en aquests últims dies, estan detectant que es practiquen més test en aquestes instal·lacions i, a més, es disposa de més material per a fer front al coronavirus. "Es veu una mica de llum", ha subratllat.

"És cert que encara continua havent-hi moltes defuncions, es tracta d'un col·lectiu vulnerable i en moltes ocasions amb patologies prèvies, però també cal destacar que les coses comencen a funcionar quant a protocols de prevenció. Encara queda per fer, però sembla que la situació està millorant perquè no estan desemparats", ha postil·lat.

La fiscal ha mostrat la seua alegria perquè alguns dels test que es practiquen ixen negatius i perquè hi ha gent que s'ha curat. Ha posat com a exemple la residència de Torrent, que va arrancar amb un brot molt fort i ja està controlat. "Hi ha hagut moltes defuncions però ha parat, la qual cosa significa que d'això s'ix. Jo ja veig que hi ha esperança", ha comentat. La direcció d'aquest centre ha oferit a la Conselleria encarregar-se dels test --amb un cost de 105 euros cadascun-- per a tindre un major control de la malaltia.

LA DESESCALADA

Lanuza, preguntada per si considera que amb les fases de desescalada pot haver-hi un repunt de casos en les residències, ha afirmat que, de moment, segueixen prohibides les visites en aquests centres com a mesura de prevenció.

Sobre aquest tema, ha afirmat que aquesta situació és "molt cruel" per als familiars i per als mateixos residents, "però cal pensar que és pel seu bé, perquè no hi haja més contagis i s'estabilitze la situació", ha dit. Ha recordat que el confinament en aquests centres ha sigut "molt dur" per tractar-se de persones majors, que estan recloses a les seues habitacions, que no entenen el que ocorre i que és difícil aïllar-los de tot.

Les tres fiscalies encarregades de centres de majors de la Comunitat mantenen des de l'inici de la pandèmia un seguiment i contacte diari amb totes les residències, tant públiques com privades, amb l'objectiu de protegir al col·lectiu.

Destacats