25n
25N
25N

Fisabio participa en el desenvolupament d'un test de COVID-19 que diagnosticaria en menys de dos minuts

Fisabio participa en el desenvolupament d'un test de COVID-19 que diagnosticaria en menys de dos minuts
08/06/2020 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat a la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) ha sigut seleccionada per a participar en el desenvolupament d’un nou test del virus de la COVID-19 per a diagnosticar de forma més precisa i ràpida, en menys de dos minuts.

El ‘president’ ha explicat aquesta iniciativa després de la seua visita a les instal·lacions dels laboratoris de l’Àrea de Genòmica i Salut de Fisabio i del Biobanco-IBSP-CV, en la qual ha estat acompanyat per la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, la secretària autonòmica d’Eficiència i Tecnologia Sanitària, Concha Andrés, i el director gerent de la fundació Fisabio, José Antonio Manrique.

El nou test s’està desenvolupant en el marc d’un consorci internacional, en el qual està integrada l’Àrea d’Investigació en Vacunes de la fundació, ha explicat la Generalitat en un comunicat.

Entre els avantatges que presenta el test es troben la rapidesa, perquè tarda menys de dos minuts; la senzillesa, ja que es realitza a través de l’aire espirat pel nas; la sensibilitat, i el seu baix import, perquè costa menys d’un euro, segons ha destacat l’administració.

Unes altres dels aspectes positius d’aquest kit de detecció és que es podria utilitzar també per a detectar altres virus respiratoris que, eventualment, pogueren sorgir en el futur.

Aquest projecte pretén donar resposta a la falta de mètodes de detecció en temps real, de baix cost, fàcils d’usar, no invasius, d’alta sensibilitat i alta especificitat. Es basa en un sistema innovador, la tècnica del qual permet detectar compostos volàtils orgànics a través de l’espiració pel nas en una bossa. Mitjançant Intel·ligència Artificial, el test és capaç de determinar si una persona està infectada no de COVID19 o altres virus respiratoris.

INVESTIGACIÓ INTERNACIONAL

Puig ha explicat també que Fisabio, “peça clau de la xarxa d’investigació sanitària de la Comunitat Valenciana, especialitzada en biomedicina i salut pública” els investigadors de la qual “van ser els primers a seqüenciar el genoma complet del virus amb mostres obtingudes a Espanya”, participa en altres treballs “de primer nivell internacional”.

Un d’aquests projectes té com a objectiu identificar trets genètics del virus que es puguen relacionar amb una major o menor gravetat de la malaltia per a, d’aquesta manera, predir l’evolució clínica dels pacients, millorar el tractament i gestionar millor els recursos.

Un altre de les iniciatives internacionals en les quals participa Fisabio és una plataforma europea d’investigació per a monitorar de forma coordinada les diferents vacunes que eixiran al mercat per a combatre la COVID-19.

El president de la Generalitat ha recordat que Fisabio compte en aquests moments amb 261 projectes nacionals i 22 projectes internacionals d’investigació actius i que ha sigut seleccionada per l’Agència Valenciana de la Innovació per a l’aplicació d’Intel·ligència Artificial al diagnòstic i pronòstic de pacients amb COVID-19 a partir de radiografies.

Ximo Puig ha valorat i agraït la labor realitzada pels més de 400 professionals de la investigació i la salut pública que treballen en la Fundació, “únic centre de la Comunitat Valenciana amb un laboratori preparat per a treballar amb mostres infeccioses de risc biològic nivell 3”, ha afirmat.

Així, ha subratllat “l’enorme treball” que realitzen els professionals de la salut pública i de la investigació i el seu “paper fonamental”, igual que el d’altres professionals sanitaris de l’àmbit assistencial, davant la situació de crisi sanitària generada per la pandèmia de coronavirus.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

setze − 14 =