El Ple exigeix a l'Estat 38 milions d'euros per al transport metropolità

La decisió plenària no ha comptat amb el suport dels grups Popular i Ciutadans

Guardar

bolsa-conductores-emt
bolsa-conductores-emt

El Ple de l'Ajuntament ha aprovat avui "instar el Govern d'Espanya que incloga una dotació econòmica de 38 milions d'euros dels Pressupostos Generals de l'Estat de 2018 per a l'Autoritat de Transport Metropolità de València; així com una dotació d'altres 60 milions com a transferència a la Generalitat per al finançament de la L-10 (antiga T-2) de Metrovalència".

La proposta d'acord, que han plantejat els tres grups del Govern municipal –Compromís, PSPV-PSOE i València en Comú- no ha comptat amb el suport de l'oposició, PP i Ciutadans, que han votat en contra i abstenció, respectivament. De fet, el Grup Popular ha plantejat una moció alternativa, que no ha recaptat més suport que el dels seus propis regidors.

Els delegats de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, i d'Hisenda, Ramón Vilar, han defensat davant el Ple aquesta exigència de finançament dirigit a l'Estat. Vilar, fins i tot, ha qualificat de "vergonyós" votar en contra, i ha recordat la diferència entre les xifres de les aportacions estatals al transport públic a Madrid, Barcelona o Canàries, en contrast amb les manques per a València.

En el seu torn de paraula, el portaveu popular, Alfonso Novo, ha animat els edils a "anar a Madrid i parlar, en comptes de buscar l'enfrontament", i ha plantejat la seua proposta perquè totes les administracions "fiquen de la seua part, i es puga reclamar a l'Estat en les dues vies de finançament que hi ha". Per la seua banda, el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha defensat que la millor estratègia per a obtenir el finançament de l'Estat "no és protestar, sinó negociar", i ha anunciat una esmena als PGE que realitzarà el seu partit en el Parlament precisament sobre el finançament del transport metropolità a València.

El delegat Giuseppe Grezzi ha lamentat que els anteriors governs de l'Ajuntament i la Generalitat "desmantellaren l'Autoritat Metropolitana del Transport perquè l'únic interés que tenien era desgastar al partit contrari, llavors al Govern, i no els interessos dels valencians". L'edil ha criticat a més l'esmena de Ciutadans, "que dues hores abans del Ple s'han adonat que anaven a quedar malament, i se'ls ha ocorregut", i ha conclòs explicant que "l'esmena ja està presentada, i no cal una altra".

EL REGLAMENT D'HONORS I DISTINCIONS

Durant la sessió plenària també s'ha tractat sobre el nou Reglament d'Honors i Distincions, que està actualment en procés de modificació. El regidor popular Eusebio Monzó ha presentat una moció a la Corporació en la qual plantejava diferents propostes i suggeriments per a incloure en el nou reglament.

Tant Monzó, com la regidora de Ciutadans Amparo Picó i la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, han manifestat la importància d'escometre aquesta modificació des del consens. Tello, a més, ha explicat que la modificació està en aquests moments en procés d'elaboració: acaba de concloure la consulta pública (que va ser de l'1 de març a l'1 d'abril) i, una vegada tancada i analitzats les dades, la Junta de Govern Local ha d'elaborar una proposta. A partir d'ací s'obri un termini de 10 dies perquè els grups presenten les seues aportacions, tal com preveu el Reglament Orgànic del Ple.

Per açò, la regidora ha presentat una proposta alternativa, per la qual a més d'aquests 10 dies legals "també s'ofereix la possibilitat de realitzar les propostes i els suggeriments, prèviament a l'aprovació de la proposta per la Junta de Govern Local". La iniciativa ha rebut el suport del Govern local i Ciutadans, mentre que el Grup Popular s'ha abstingut.

XARXA D'ESCOLES INFANTILS

Un altre dels assumptes de la sessió ha girat al voltant de les escoles infantils de titularitat municipal. El regidor popular Cristóbal Grau ha proposat al Ple una modificació en la baremació de les famílies que opten a plaça en aquests centres, de manera que es done "el màxim nombre de punts a la renda familiar, seguint el mateix sistema de puntuació d'aquest criteri utilitzat per a la concessió del Xec Escolar", així com que, de cara al pròxim curs "s'amplie el xec escolar al nivell de 2-3 anys del Primer Cicle d'Educació Infantil". El portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, fins i tot ha plantejat estendre el nivell fins als 0-3 anys, extrem que no ha sigut acceptat per l'edil del PP.

El Govern municipal no ha secundat la proposta, i ha informat sobre l'estudi pilot ralitzat l'any passat, en el qual es van incloure variacions de renda, però que va obtenir "conclusions poc significatives sobre aquest tema". Oliver ha defensat el model educatiu del Govern local, "que es basa a buscar l'equitat, i en què l'escola ha de ser l'eina per a aconseguir l'equitat en la societat". La regidora ha subratllat el seu "compromís per tal d'habilitar una xarxa d'escoletes públiques de qualitat, amb la mirada posada en la universalitat", i ha enlletgit al PP "per haver afavorit l'oferta privada, i una absurda xarxa pública que era la més cara de la ciutat".

Arxivat a:

Destacats