25n
25N
25N

Finalitzat l'episodi de botulisme en el Tancat de la Pipa

S’han retirat 659 ocells morts i han sigut traslladades 91 malaltes, de les quals 35 ja s’han recuperat

Finalitzat l'episodi de botulisme en el Tancat de la Pipa
20/08/2019 -

El brot de botulisme declarat en el paratge del Tancat de la Pipa de València ha sigut erradicat, segons ha informat Acció Ecologista Agró, que ha destacat que s’ha pogut contindre la infecció gràcies a “la ràpida aplicació del protocol”. Segons les dades facilitades per l’organització, s’han retirat 659 ocells morts i han sigut traslladades 91 malaltes, de les quals 35 ja s’han recuperat o estan pendents de ser alliberades.

El dimecres 17 de juliol, durant el cens d’ocells realitzat per SEO/BirdLife, es van detectar els primers ocells morts en el Tancat de la Pipa. Des d’aqueix moment i davant la sospita de què es tractara d’una infecció per botulisme aviari, Acció Ecologista-Agró i SEU/BirdLife han treballat “ininterrompudament” en l’aplicació del protocol d’assecat i de retirada de cadàvers d’ocells i individus malalts”.

Per a aquesta tasca han comptat amb el suport de Tragsa i la col·laboració de les brigades de biodiversitat i del Parc Natural de l’Albufera de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i totes les persones voluntàries d’AE-Agró i del programa Life+ Followers de SEO/BirdLife, destaca l’agrupació a través d’un comunicat.

Fins al dilluns 19 d’agost, s’han retirat un total de 659 ocells morts i s’han traslladat al Centre de Recuperació de Fauna La Granja del Saler altres 91 malaltes, de les quals 35 ja s’han recuperat o estan pendents de ser alliberades.

D’aquest total, 547 correspon a l’espècie ánade real (Anas platyrhynchos), amb una població estival de 4.000 i 5.000 exemplars que a l’hivern varia entre els 10.000 i els 20.000 individus. Es tracta de l’espècie d’ocell més abundant en l’àmbit del Parc Natural de l’Albufera. En la temporada 2017-2018 es van caçar, segons les estadístiques oficials, 9.686 en els vedats del parc natural.

L’episodi de botulisme ha coincidit amb el moment en què aquests animals estan mudant totes les seues plomes de vol i són incapaços de volar i propagar la intoxicació.

MÉS PROPENSOS A EMMALALTIR

Això els fa més propensos a emmalaltir en alimentar-se d’invertebrats portadors de la toxina produïda pel bacteri Clostridium botulinum, la ingesta del qual és la causant del botulisme aviari.

Gràcies al fet que el brot ha aparegut amb la temporada de nidificació ja finalitzada, la malaltia no ha afectat les espècies reproductores presents en el Tancat, que representa una de les àrees de cria més importants de l’Albufera.

Durant els últims dies el total d’ocells morts i malalts ha anat en gradual descens, segons ha anat avançant l’assecat. De fet, durant les prospeccions dels últims set dies no s’ha trobat cap animal malalt o recentment mort, així que “es pot afirmar que aquest episodi de botulisme en el Tancat està finalitzat el dia de hui”, recalquen des d’Agró.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou − 8 =