25n
25N
25N

Fina Carreño, regidora de Cultura i Festes d'Alfafar: "L'estratègia és comptar amb els joves"

Fina Carreño, regidora de Cultura i Festes d'Alfafar: "L'estratègia és comptar amb els joves"

Culturalment, Alfafar s’ha convertit en un model a tenir en compte si es tracta d’organitzacions falleres o festes durant l’any. Si no són les desfilades de Moros i Cristians o les fires medievals, l’Ajuntament impulsa trobades d’autors, editors i lectors al voltant del llibre o la tradicional Festa de la Font al setembre, lligada a la cultura valenciana fa segles.

A València Extra entrevistem en exclusiva a la concejala de Cultura i Festes d’Alfafar, Fina Carreño, també enfocada en l’àrea de Benestar d’Alfafar. Açò ens va dir.

Els joves són un dels grans pilars d’Alfafar. Com s’acosten les festes a la seua realitat? Existeix alguna estratègia sobre este tema?

Clar que sí, perquè les festes en el poble es fan amb totes les entitats, incloses les de joves. Llavors ells proposen i totes eixes activitats es duen a terme. L’estratègia és eixa: comptar amb ells.

A mitjan gener es va anunciar la nova coordinadora de Moros i Cristians, un exemple de pluralitat. Com intenta esta organització coordinar el seu treball amb les comparses?

Ací a Alfafar ja existien diverses comparses i alguna altra entitat que tenia també una fila. de sempre, juntament amb l’Ajuntament, s’havien coordinat, però no estaven legalment com a coordinadora. Ells organitzaven i l’Ajuntament, la qual cosa feia través de la Regidoria de Festes, els deixava l’organització de la desfilada. I ells mateixos van dir que era millor la coordinadora i l’Ajuntament els va sostindre.

Fins que legalment s’ha establit, però realment ja funcionava com a coordinadora. Ells són els que organitzen la desfilada, a través dels pressupostos participatius, que és el que hem fet que ells amb el qual tenim designat per a la desfilada de moros i cristians.

Els cicles de l’agricultura, el cultiu i la collita de l’arròs han guiat sempre el calendari de les festes. Hui en dia, Alfafar segueix tan unit a estos orígens per a planejar les celebracions?

Sí, evidentment, nosaltres estem molt vinculats al que és el cultiu de l’arròs, perquè les festes es feien quan acabava la recollida de l’arròs.

Ara hi ha un horari establit, però segueix vinculat al cicle del cultiu i de l’aigua també. Per exemple, hi ha una activitat que és el 2 de setembre, la Festa de la Font, on balls tradicionals amb música. I després estan les festes patronals, la processó, l’ofrena a la Verge. Totes elles són tradicions que vénen donades des de fa molts anys.

S’acosten les Falles.  Com es viuran estes festes d’una manera especial a Alfafar?

Tenim molta diversitat de Falles a Alfafar, 7 específicament. Hi ha una en el barri Orba i sis en el casc del poble. Tenen molta connexió entre elles, per a això tenim a la Junta Local Fallera, que coordina any a any els actes que fan.

I després… La Setmana Santa i les delicioses mones Què té programat Alfafar per a estes festes? Algun avanç d’activitats en el poble?

De moment estem amb la programació immediata, gens podem avançar de Setmana Santa. Tanmateix, tenim prompte la Fira del Llibre, que és un referent comarcal. Esta fira és l’1 i 2 d’abril i es fa en la plaça de l’Ajuntament. En l’ocasió participen llibreters i editorials, i els escriptors d’Alfafar, que per cert tenim molts i molt bons.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

12 + un =