La Filmoteca acull la inauguració del festival Humans Fest

Un altre any més, la Filmoteca és la seu principal d’Humans Fest, que en la seua VIII edició presenta cinc estrenes d’àmbit nacional i es consolida com un referent del millor cinema documental internacional

Guardar

Filmoteca festival Humans Fest
Filmoteca festival Humans Fest

La Filmoteca acull aquest divendres 10 de febrer, a les 20.15 hores, la inauguració de la VIII edició del Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València, Humans Fest, que se celebra del 10 al 17 de febrer.

L'acte d'inauguració serà presentat per Tonino i comptarà amb la presència de Juan Diego Botto, que arreplegarà el premi Pau i Justícia per la seua trajectòria en la defensa dels drets socials i humans a través del seu treball en el cinema com a element de transformació de la societat i del seu compromís personal. La presentació de les seccions oficials de llargmetratges i curtmetratges serà a càrrec de la presidenta del jurat, la productora basca Puy Oria.

Després de la inauguració, es projectarà 'Hablar' (2015), de Joaquín Oristrell, una de les quatre pel·lícules que conformen el cicle d'homenatge a Juan Diego Botto que es projectaran a la sala Berlanga de la Filmoteca. 'Hablar' reuneix vint històries que giren entorn de la paraula i s'entrecreuen en un únic plànol-seqüencia filmat al llarg de 400 metres: des de la madrilenya plaça de Lavapiés fins a la Sala Mirador. Prèviament, abans de l'acte d'inauguració, a les 18.00 hores, es projectarà 'Hay motivo' (2004), una pel·lícula formada per 32 curtmetratges dirigits per noms destacats del cinema espanyol i en els quals es critiquen les actuacions polítiques del govern d'Aznar. Juan Diego Botto va dirigir el curt 'Doble moral', que denuncia la indiferència cap a les víctimes d'altres terrorismes. El cicle de Juan Diego Botto es completa amb 'Ciudadano Negrín' (2010), de Sigfrid Monleón, Carlos Álvarez i Imanol Uribe; i 'Silencio Roto' (2001), de Montxo Armendáriz.

Un altre any més, la Filmoteca és la seu principal d'Humans Fest, que en la seua VIII edició presenta cinc estrenes d'àmbit nacional i es consolida com un referent del millor cinema documental internacional. La sala Berlanga acull la secció oficial de llargmetratges a concurs, composta per deu documentals de procedències geogràfiques molt diverses: Estats Units, Suècia, Noruega, Perú, Colòmbia, Índia, Alemanya o Espanya. Aquests documentals s'aproximen a diferents aspectes relacionats amb la lluita pels drets humans, la igualtat i la justícia social: els drets i la lluita de les persones transexuals en 'Transit Havana' (2016), de Daniel Abma i 'Just a Normal Person' (2015), de Malin Bjorkman-Widell; la nefasta gestió de la immigració duta a terme per Europa, amb episodis extrems com la mort en 2014 de quinze persones en una platja de Ceuta en 'Tarajal' (2016), de Xavier Artigas, Xapo Ortega i Marc Serra; el futur del medi ambient i del planeta en 'En el mismo barco' (2016), de Rudy Gnuti; les dificultats de les mares solteres, especialment als països àrabs en 'Madres invisibles' (2016), de Lorenzo Benítez; la resistència indígena enfront de l'explotació de els recursos de l'Amazones en 'When Two Worlds Collide' (2016), d'Heidi Brandenburg i Mathew Orzel; la xacra social dels abusos sexuals i la lluita internacional per a trencar les cadenes de l'explotació sexual a tot el món en 'Sand of Silence: Waves of Courage' (2016), de Chelo Alvarez-Stehle; l'accés als serveis públics indispensables en 'Paciente' (2016), de Jorge Caballero, centrada en la burocràcia de la sanitat colombiana; o l'auge de nous moviments polítics, com el Partit de l'Home Comú en el cas d'Índia en 'An Insignificant Man' (2016), de Khushboo Ranka i Vinay Shukla. La secció oficial inclou també l'estrena de 'L'estratègia del silenci' (2016), de Vicent Peris, una crònica dels deu anys de lluita exemplar de l'Associació de Víctimes del Metro per aconseguir la reobertura de la recerca de l'accident i l'assumpció de responsabilitats polítiques.

Aquesta edició del festival es completa amb la secció oficial de curtmetratges, programada a l'Aragó Cinema, i la secció '1 minut, 1 dret', que es projectarà al Cinestudio D´Or, el públic del qual seleccionarà la millor peça d'aquest concurs. D'altra banda, els dies 18 i 19 de febrer, el MuVIM acollirà la secció Humans-Dona, en col·laboració amb el Festival Dona i Cinema de València. El seu objectiu és visibilitzar treballs realitzats per directores de cinema i denunciar la desigualtat de gènere en el si de la indústria.

Humans Fest, que realitza accions d'intervenció social i de sensibilització al llarg de tot l'any, és una iniciativa de la Fundació per la Justícia, coorganitzada per l'Institut Valencià de Cultura, Àmbit, CEAR, Amnistia Internacional PV, Col·lectiu Lambda, SJR, Entreculturas i València en bici-Acció Ecologista Agró, amb la col·laboració de l'Ajuntament de València, el MuVIM, el Vicerectorat de Cultura de la Universitat de València i el patrocini oficial de Caixa Popular.

Arxivat a:

Destacats