Les festes populars valencianes que no et pots perdre aquest estiu

La Comunitat Valenciana està repleta de festes tradicionals que, cada any, concentren a milers d’assistents

Guardar

moros-y-cristianos
moros-y-cristianos

Les festes dels pobles ja són tot un clàssic. A la Comunitat Valenciana, els diferents municipis es preparen per a gaudir de setmanes intenses. No obstant això, també hi ha festes tradicionals que, cada any, concentren a milers de persones que no es volen perdre viure de prop aquesta experiència. A València Extra, fem un repàs per algunes de les millors festes dels pobles de 2019.

El Misteri d'Elx

misterio-elche facebook.com/MisteridElxOficial

La localitat alacantina d'Elx es troba immersa en la celebració dels seus, també tradicionals, Moros i Cristians, que van començar el passat 3 d'agost i s'allargaran fins a aquest diumenge, 11 d'agost. No obstant això, si hi ha una altra celebració que també és molt coneguda és el Misteri d'Elx, una joia cultural del municipi que no solament va ser declarada Monument Nacional en 1931, sinó que es va incloure en la primera Proclamació de les Obres Mestres del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Aquesta festa tradicional, d'origen medieval, es representa en la Basílica de Santa Maria d'Elx. Una representació que recrea la Dormició, l'Asunción i la Coronació de la Mare de Déu, encara que amb la particularitat que tots els personatges són interpretats per homes.

Els dies àlgids d'aquesta celebració són el 14 d'agost, quan es representa la primera part, coneguda com 'La Vespra', i el 15 d'agost, dita 'La Festa, moment en el qual es representa la segona part. Així mateix, un altre dia important és la 'Nit de l'Albà' (13 d'agost), quan des de les 23.00 hores fins minuts abans de la mitjanit, centenars de castells de focs artificials inunden el cel de la localitat d'Elx.

Les Corregudes de Joies de Pinedo

Amb més de 140 anys d'història, Les Corregudes de Joies de Pinedo és un espectacle en el qual la tradició i la història valenciana apareixen en estat pur. En aquest esdeveniment, genets i amazones competeixen en carreres de 700 metres, sobre l'arena de la platja, a llom d'aquests cavalls sense cadira de muntar. Una celebració que la van iniciar els treballadors de l'horta valenciana i que s'ha mantingut al llarg dels anys.

La celebració tindrà lloc del 12 al 14 d'agost, de 19.00 a 21.00 hores, aproximadament, a la platja de Pinedo. Concretament, en la zona coneguda com 'La Creu de la Conca'.

Pinedo

Requena i la seua Festa de la Verema

Del 21 d'agost a l'1 de setembre, Requena celebra la Festa de la Verema, una tradició des de 1948 que té com a principal finalitat homenatjar a un dels productes més típics de la seua terra: el vi. Així, encara que en els dies previs a aquesta celebració, aquesta localitat acull la Fira Requenenca del Vi, la veritat és que els dies grans de la festa vénen a continuació.

Així, algun dels dies més destacats són la Nit de la Surra, en la qual els veïns i veïnes recorren els diferents barris al so de les xarangues, mentre els llancen aigua i vi des dels balcons, o El Trepitjat de Raïms i Benedicció del Most, que se celebra als peus del Monument Universal de la Verema.

Els Moros i Cristians d'Ontinyent

L'Entrada de Moros i Cristians d'Ontinyent és una de les celebracions més impactants de la Comunitat Valenciana. Una cita ineludible per als amants d'aquest tipus de festes tradicionals, que comptarà amb actes tan clàssics com l'entrada i l'ambaixada mora i cristiana; la Diana de Gala; la Gran Dansada Popular; i, fins i tot, un Mercat Medieval en el qual trobaràs una infinitat de productes artesanals.

Aquesta festa, declarada d'Interés Turístic Nacional, se celebrarà del 22 d'agost al 8 de setembre. Te la perdràs?

moros-cristianos-ontinyent Asbawes

La Cordà de Paterna

Es tracta del gran fermall d'or a les Festes de Paterna. En la matinada del 25 al 26 d'agost, al voltant de la 01.30 hores, la pólvora inunda aquesta localitat valenciana amb la famosa Cordà, declarada d'Interés Turístic Nacional. Més de 300 tiradors de coets – professionals i aficionats – es concentren en el coetòdrom de Paterna per a fer gaudir a aquells que prefereixen mantenir-se com a espectadors.

En només mitja hora, Paterna s'il·lumina amb els més de 55.000 coets que es cremen. Una tona de pólvora esclata en aquest recinte, a més de 2.500 coets per minut, fent de la Cordà un esdeveniment únic per als amants de la pólvora.

La Tomatina de Bunyol

Ja és tot un clàssic. Cada últim dimecres d'agost, en aquesta ocasió el 28 d'agost, milers de persones es concentren a Bunyol per a gaudir d'una autèntica batalla campal de tomaca, que recorre diversos carrers de la localitat. La Tomatina de Bunyol va ser declarada Festa d'Interés Turístic Internacional en 2002. Des de llavors, l'augment de participants ha sigut tan gran que s'han vist en l'obligació de posar un aforament limitat de 22.000 persones per a evitar aglomeracions i garantir la seguretat.

Aquesta festa, que va començar accidentalment en 1945, s'ha convertit ja en tota una tradició. Si estan pensant assistir, recorda que necessites comprar la teua entrada si vols participar activament de la Tomatina de Bunyol.

Tomatina

Destacats