caixa popular

Catarroja es prepara per a les seues festes més inclusives i igualitàries

S’instal·laran Punts Violeta en els actes més participatius

Catarroja es prepara per a les seues festes més inclusives i igualitàries
12/09/2018 -

Catarroja ha presentat la programació de les seues Festes Majors que, enguany, vénen carregades de novetats, entre les quals, sens dubte, destaca la gran aposta que des de l’equip de Govern han fet tant per la promoció de la igualtat, com per la inclusió. D’aquesta manera, Catarroja comptarà, per primera vegada, amb els coneguts Punts Violeta en els quals, a més de repartir informació i material de conscienciació per a prevenir agressions sexistes i fomentar el respecte cap a les dones, comptaran amb la presència d’un psicòleg i tres voluntaris de Creu Roja formats per a fer una atenció molt més completa.

La regidora d’Igualtat de Catarroja, Mabel Rojas, ha posat l’accent en la importància d’apostar per la igualtat. “Durant tot l’any, hem dut a terme diferents accions dirigides a l’apoderament de la dona, hem impulsat campanyes de conscienciació, i ja comptem amb un Pla d’Igualtat intern i extern. Per això, pensem que les festes de Catarroja també és una data destacada per a intensificar la promoció de la igualtat”.

D’aquesta manera, Mabel Rojas ha destacat que “a més dels Punts Violeta, repartirem marxandatge amb missatges que reforcen eixe rebuig a la violència masclista. Per descomptat, comptarem amb els Policia Violeta. Estem molt contents que la Policia Local s’haja involucrat tant en aquesta iniciativa, i estaran presents en els Punts Violeta i en els diferents actes de la programació de festes”.

Els Punts Violeta estaran presents en el Sopar Popular (14 de setembre); el Berenar dels Majors (19 de setembre); el Sing-Along (21 de setembre); en el musical ‘La fuerza del destino’ (26 de setembre); i els concerts homenatge a ‘El Último de la Fila’ i ‘Héroes del Silencio’. Així mateix, es reforçaran aquests punts en els actes on s’espera una major participació, com en el Concurs d’Allipebre (22 de setembre) i la macrodiscomòbil en el Polígon Industrial (29 de setembre), on els Punts Violeta romandran fins a les quatre de la matinada.

Una altra gran aposta: la inclusió

Catarroja s’ha proposat que les festes arriben a tots i cadascun dels veïns de la localitat. I quina millor manera de fer-ho que col·laborant amb l’associació APAMI per a adaptar el programa d’actes al llenguatge pictogràfic. Amb aquesta iniciativa, s’ha aconseguit que tant persones amb diversitat funcional i dificultats de comprensió, com a persones majors i immigrants que no coneixen l’idioma hagen pogut, per primera vegada, entendre la festa i, naturalment, participar d’ella.

En aquest sentit, la primera tinent alcalde, Lorena Silvent, s’ha mostrat molt satisfeta amb el resultat, i ha afegit que “des del Consistori ja tenim pensat llançar una campanya, que començarà en el mercat municipal, però que esperem que s’estenga als altres comerços de la localitat, en la qual col·locarem pictogrames perquè aquestes persones no solament puguen localitzar el tipus d’establiment, sinó com actuar en ells”.

I és que subratllant les paraules d’APAMI, “els pictogrames són necessaris quan el llenguatge oral i escrit està absent o s’entén amb dificultat. Amb aquest tipus d’iniciatives, avancem cap a un món construït per a tots, i deixem d’intentar canviar a les persones perquè s’adapten a un món que no comprenen”.

Programa Fiestas Mayores

Festa, tradició i cultura de la mà

El regidor de Festes, Alejandro García, ha sigut l’encarregat de fer un resum de tots els actes que conformen la programació de les Festes Majors de Catarroja. Unes festes que, gràcies al Consell de Festes format per associacions, veïns i entitats, estan fetes per tots i pensades per a tots. Així, des dels més xicotets fins als més majors tindran l’oportunitat de gaudir d’una infinitat d’activitats, com el Sing-Alone (cinema interactiu), els sopars populars, la tradicional Entrada de Moros i Cristians, que enguany celebra el seu XX aniversari o, com a grans novetats, un escape-room en el TAC o una història de misteri en la qual els participants hauran de seguir les pistes per a descobrir què amaga Catarroja.

Per descomptat, s’ha posat l’accent en les activitats infantils. De fet, els més xicotets podran gaudir d’activitats tan variades com a tallers saludables, jornades d’orientació, un taller de fanalets o l’esperada Cavalcada de Sant Miquel, entre altres.

En aquest aspecte, l’Alcalde de Catarroja i regidor de Cultura, Jesús Monzó, ha volgut destacar el gran canvi que han patit les Festes Majors de la localitat. I és que “en comptes de gastar-nos 90.000 euros en un artista de bona reputació perquè actue una hora i mitja, quan vàrem entrar al Govern, apostarem per crear unes festes per a tots. Així, a més de la creació del Consell de Festes o la promoció per la igualtat i la inclusió, tenim un compromís per recuperar la tradició i els orígens de Catarroja per a retornar eixa essència a les festes”.

D’aquesta manera, Jesús Monzó ha explicat que “després de molts anys, la processó de Sant Miquel recuperarà l’Entrada de la Murta, però a més eixiran els tradicionals gegants. A més, volem lligar les festes a la cultura i apostar pels artistes locals. En definitiva, donar a conéixer i promocionar aquells elements que han fet que Catarroja siga un municipi referent”.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 + vint =

sempre teua