25n
25N
25N

Un viatge fins a finals del segle XIX per a celebrar l'aniversari de les Falles com a Patrimoni de la Humanitat

La festa pel segon aniversari de les Falles com a Patrimoni de la Humanitat arranca aquesta nit

Un viatge fins a finals del segle XIX per a celebrar l'aniversari de les Falles com a Patrimoni de la Humanitat
30/11/2018 -

Ja ho anunciàvem fa unes setmanes. La festa per a celebrar el segon aniversari de les Falles com a Patrimoni de la Humanitat arranca aquesta nit, encara que el dia gran serà demà, dissabte 1 de desembre. I per a l’ocasió, des de la regidoria de Cultura, encapçalada per Pere Fuset, comptant amb la col·laboració de la Delegació de Promoció del Patrimoni de Junta Central Fallera, han organitzat un dia intens en el qual no faltarà tradició, identitat valenciana i, naturalment, pólvora.

El Carme ha sigut el barri triat per a celebrar el nomenament de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, però tot té la seua explicació. Sota el lema ‘Les Falles de l’Antigor‘, la festa d’enguany està dedicada a recuperar els orígens de les nostres festes josefines, retrocedint en el temps fins a finals del segle XIX, i el Carme “és bressol de les primeres Falles i un referent quant a la memòria històrica fallera i ciutadana de València”, apuntava Fuset.

D’aquesta manera, la celebració arrancarà ja aquesta nit amb la plantà d’una falla commemorativa, de la mà de Fet d’Encàrrec, que reproduirà el cadafal que es plantava en els carrers Gràcia i Llanterna l’any 1895, sense oblidar la seua disposició tradicional i la crítica social que tant li caracteritzava.

No obstant això, la festa gran serà el dissabte. A les 12.00 hores, tindrà lloc, en el casal de la Falla Plaça de la Santa Creu, una xarrada sobre indumentària fallera del segle XIX, i continuarà amb una cercavila pels carrers del barri, al costat dels representants de l’Escola de Tabal i Dolçaina de JCF (13.00 h). Per descomptat, els actes del matí conclouran amb el tret d’una traca correguda en el carrer Roteros, des de la Plaça dels Furs fins a la Plaça de la Santa Creu (14.00 h), a càrrec de la pirotècnia Martí.

La vesprada arrancarà amb una xarrada per als més xicotets -‘Els orígens de les Falles… i més’ – en el mateix casal de la Falla Plaça de la Santa Creu a les 17.00 hores; una representació de l’estoreta velleta a les 18.00 hores; una nova cercavila pels carrers del barri del Carme a les 19.00 hores; i, finalment, com a colofó a una jornada intensa, un concert de la banda del Centre Instructiu Musical de Benimaclet, que començarà a les 19.30 hores.

El dia acabarà amb la cremà de la falla commemorativa (20.30 h), que posarà el fermall d’or a una celebració que, en paraules de Fuset, “compleix amb el compromís adquirit amb la UNESCO, després de la declaració de 2016, en el sentit de generar iniciatives que, en qualitat de bones pràctiques patrimonials, ajuden a reforçar la protecció, la conversa i la difusió dels diversos aspectes que conformen el ric patrimoni cultural de la festa de les Falles”.

Durant tot el dissabte, en la Plaça de la Santa Creu, es podrà visitar una exposició gratuïta sobre les Falles del segle XIX, que marcaran la temàtica de tota la celebració.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 + divuit =

CCCC
torrent