Febre el dia de la vacunació, efectes secundaris i contagi després de la primera dosi: les respostes als dubtes més freqüents sobre la vacuna de la covid

Guardar

Vacuna Astrazeneca
Vacuna Astrazeneca
Ja han passat set mesos des d'aquell 27 de desembre de 2020 en el qual Araceli Hidalgo va rebre la primera dosi de la vacuna contra la covid-19 i es va convertir en la primera persona d'Espanya a la qual se li administrava la vacuna.Al llarg d'aquests mesos, s'ha dut a terme una campanya de vacunació massiva que en aquests moments es troba bastant avançada, ja que 27 milions de persones han rebut les dues dosis, i ara mateix és el grup de joves de 20 a 29 anys els qui són cridats per a immunitzar-se enfront del virus.Les vacunes han demostrat la seua eficàcia, sobretot en les residències de majors. En el cas de la Comunitat, gràcies a la immunització d'aquest grup d'edat s'ha passat de 60 morts al dia en un dels pitjors moments de la pandèmia, a no registrar defuncions durant aquesta cinquena ona.A més, el 92% dels hospitalitzats amb covid en les UCI valencianes durant la setmana del 19 al 25 de juliol no tenien la pauta de vacunació completa, mentre que només el 7,8% sí que havien sigut ja immunitzats.Malgrat l'eficàcia demostrada de les vacunes, hi ha una part de la població que té reticències a rebre-la i encara queden molts dubtes per resoldre sobre aquesta qüestió. Busquem una resposta als dubtes més freqüents sobre les vacunes de la covid-19.

Què ocorre si tinc febre el dia que he de vacunar-me?

En aquest cas, i com ocorre també amb altres vacunes, l'administració de la dosi hauria de retardar-se si el pacient té febre elevada o una infecció aguda fins que aquestes patologies hagen remés. Mentre que si la febre o la infecció són símptomes lleus, es recomana injectar la vacuna.La febre és un símptoma habitual de les persones contagiades de covid-19 pel que, abans d'administrar la vacuna, s'hauria de realitzar una prova diagnòstica per a confirmar o descartar un possible cas positiu.

Quins efectes secundaris té la vacuna?

En aquest moment, hi ha 4 vacunes aprovades per l'Agència Europea de Medicaments i que s'administren a Espanya: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca i la monodosi de Janssen.Així, per les diferents especificitats de cada fórmula, la persona immunitzada pot desenvolupar diverses reaccions després de la seua administració. Els efectes secundaris més comuns són dolor o inflamació en la zona en la qual s'ha injectat el sèrum, cansament, mal de cap, esgarrifances o febre.Aquestes reaccions solen ser de caràcter lleu o moderat i la seua duració oscil·la entre els 2 o 3 dies. Sí, les autoritats sanitàries recomanen que si aquests efectes s'agreugen, és recomanable acudir a un professional mèdic.

Puc vacunar-me si ja he passat la covid-19?

La resposta és sí. Des del Ministeri de Sanitat es recomana vacunar a aquelles persones sis mesos després d'haver passat la malaltia i administrar únicament una dosi de la vacuna.

Què ocorre si et contagies després de rebre la primera dosi?

La immunització completa s'obté després dels 7 als 28 dies d'haver rebut la segona dosi.Pel que, tal com afirmen fonts de Sanitat, en aquelles persones majors de 65 anys que es contagien després de la primera dosi, s'esperarà que es recupere i acabe el període d'aïllament i s'administrarà la segona sempre que haja passat almenys el període que s'estableix entre la primera i la segona dosi (21 dies per a Pfizer/BioNTech, 28 dies per a Moderna i entre 4 i 12 setmanes en el cas d'AstraZeneca).D'altra banda, en la població menor de 65 anys s'esperarà sis mesos per a completar la pauta de vacunació amb la segona dosi.
Destacats