El I Festival Iturbi reuneix els pianistes Javier Perianes, Gustavo Díaz-Jerez, Marta Zabaleta i Josu de Solaun

Guardar

1-Festival Iturbi
1-Festival Iturbi

El I Festival Iturbi, organitzat per la Diputació de València, comença aquest dimarts amb diverses activitats i concerts a càrrec de prestigiosos intèrprets i formacions com Javier Perianes, Cuarteto Quiroga, Gustavo Díaz-Jerez, Marta Zabaleta i Josu de Solaun amb la violinista Franziska Pietsch i el Quartetto Indaco, amb l'objectiu de programar a grans músics de referència i continuar posant en valor la figura, el prestigi i el llegat musical de José Iturbi (València 1895-Los Angeles 1980) els anys en què el Concurs Internacional de Piano de València, de caràcter biennal, no se celebra.

En aquesta primera edició, que tindrà lloc en el Centre Cultural la Beneficència del 22 al 27 de setembre, el Premi Iturbi commemora el 125 aniversari del naixement del pianista valencià amb diverses iniciatives entorn d'un festival que ve a sumar-se a l'element nuclear, el concurs, que manté oberta la convocatòria d'inscripció d'intèrprets fins al 31 d'octubre i que es durà a terme entre el 23 de juny i el 2 de juliol de 2021.

La jornada divulgativa prèvia, celebrada aquest diumenge en sessions de matí i vesprada, es va desenvolupar en cinc places de València (Plaza de la Mare de Déu, Plaça dels Furs, Plaça Lope de Vega, Porta de la Llotja de la Seda i l'esplanada de la Plaça de Bous) amb la col·laboració de Clemente Pianos que celebra el seu 30é aniversari. Estudiants de piano i afeccionats convocats per xarxes socials van interpretar en aquestes ubicacions obres mestres de la literatura pianística universal com els Quadres d'una Exposició de Mússorgski, la Sonata Dante de Liszt, el Concert sense Orquestra de Schummann i Miroirs de Ravel, entre altres.

Glòria Tello, diputada responsable del Premi Iturbi, regidora de Cultura de l'Ajuntament de València i presidenta del Palau de la Música; assegura que "el I Festival Iturbi és un projecte transversal, d'excel·lència musical i estructurat entorn del Concurs Internacional de Piano". Tello destaca que "la Diputació de València treballa amb la nova direcció artística, a càrrec de Joaquín Achúcarro, i el comité assessor amb l'objectiu de fer valdre el Premi Iturbi i consolidar el seu prestigi en el panorama musical internacional".

Deu pianos al carrer

La primera jornada del I Festival Iturbi començarà, demà dimarts 22 a les 19h, amb un concert inaugural amb deu pianos en la Plaça de la Mare de Déu en el qual participaran Miquel Aparisi, Carlos Barbé, Pascual Encarnación, Alejandro Espina, Marta Garijo, Mika Giménez, Ferrán López, José Andrés Romero, Carlos Santo i Jorge Tabarés. El repertori està compost per l'Obertura de les Hèbrides de Mendelssohn, el Scherzo de la Sisena simfonia de Tchaikovsky, el Mambo i l'Obertura Candide de Bersntein, la Dansa ritual del foc de El amor brujo de Falla i la Rapsòdia Hongaresa n. 2 de Liszt.

El pianista Carles Marín, assessor artístic del festival, afirma que "deu talentosos músics valencians, amb guardons en diversos concursos internacionals, oferiran un recital amb transcripcions realitzades per a l'ocasió pel brillant pianista i compositor Jorge Tabarés. Ho faran sota el títol de Deu pianos per a Iturbi, fent un gest de complicitat de la famosa escena de la pel·lícula Llevant ancores en la que participa l'intèrpret acompanyat de multitud de joves pianistes, així com a la seua presència en nombrosos llargmetratges de Hollywood al costat de la seua germana Amparo".

Perianes en concert

El crític i musicòleg Justo Romero oferirà una conferència, Iturbi, més enllà de la pipa i el somriure, en el Centre Cultural la Beneficència a les 20.30h, hora a la qual tindran lloc tots els concerts. Romero donarà pas a un concert de Javier Perianes amb el programa Iturbi, pioner del piano en el segle XX amb obres de Falla, Albéniz i Debussy.

Perianes, Premi Nacional de Música en 2012 pel Ministeri de Cultura d'Espanya i nomenat Artista de l'Any en els Premis Internacionals de Música Clàssica (ICMA) en 2019, també protagonitzarà la jornada del dimecres 23. El pianista andalús oferirà al costat del Cuarteto Quiroga el programa Manuel Quiroga i José Iturbi en el qual interpretaran peces de Beethoven i Schumann.

La Ibèria d'Iturbi

Gustavo Díaz-Jerez brindarà amb el programa La Ibèria d'Iturbi, obres d'Antonio Soler, Albéniz i de la seua creació el dijous dia 24. El pianista i compositor canari, una referència de la interpretació i la composició a nivell nacional i internacional amb actuacions amb prestigioses formacions i directors i guanyador de nombrosos guardons, va rebre la Medalla Albéniz en 2010 per l'enregistrament i difusió de la Suite Ibèria.

El documental A propòsit d'Iturbi serà presentat pel seu director, Manuel Gil, i es projectarà el divendres 25. Aquest treball, realitzat en 2002, és un valuós testimoniatge biogràfic del pianista valencià més universal i un acostament a la seua personalitat i als esdeveniments més significatius de la seua carrera artística a través d'entrevistes a amics, familiars i als seus col·laboradors més pròxims. Així mateix, analitza els seus assoliments amb l'ajuda de personalitats rellevants del panorama musical que van tindre l'oportunitat de conéixer-lo i de seguir la seua exitosa trajectòria.

Zabaleta i De Solaun

En la recta final d'aquesta iniciativa, la pianista guipuscoana Marta Zabaleta abordarà el programa Amparo Iturbi i Granados amb l'obra Goyescas del compositor català, el dissabte 26. I el valencià Josu de Solaun, únic espanyol que ha guanyat el Concurs Internacional de Piano de València en 2006 i el Concurs de Piano George Enescu de Bucarest en 2014 entre altres rellevants guardons, oferirà el programa El Premi Iturbi juntament amb la violinista alemanya Franziska Pietsch i la formació italiana Quartetto Indaco, que clausuraran el festival el diumenge 27.

Óscar Oliver, coordinador del I Festival Iturbi, indica que "José Iturbi va fer una labor precursora i transcendental en la difusió de la música espanyola i valenciana, actuant com a ambaixador dels compositors del seu temps". Oliver subratlla que "la seua fulgurant carrera internacional li va permetre donar a conéixer les composicions d'Albéniz, Granados, Falla, Infante, Cassadó... i la dels valencians López Chavarri, Rodrigo, Palau o Magenti, primer en les grans sales europees, i posteriorment, en les orquestres estatunidenques més importants del moment".

Les entrades per als concerts del I Festival Iturbi són gratuïtes fins a completar l'aforament i es poden aconseguir en el Centre Cultural la Beneficència i en les pàgines web www.labeneficencia.es i en www.entradesvalencia.com.

La Mostra i el Palau de la Música

La Mostra de València també se sumarà al 125 aniversari amb el Cicle José Iturbi, en el qual es projectaran, en la seu de la Sala SGAE Centre Cultural València del 26 al 30 d'octubre a les 18.30h, cinc de les pel·lícules en les quals va participar el pianista a Hollywood. Així mateix, el Palau de la Música en col·laboració amb la Diputació de València, oferirà un recital de Joaquín Achúcarro, director artístic i president del jurat del Premi Iturbi, en el Teatre Principal el mateix dia (28 de novembre) en el qual va nàixer Iturbi.

El Premi Iturbi, creat en 1981, forma part de la Federació Mundial de Concursos Internacionals de Música, una associació amb seu a Ginebra que reuneix concursos de països dels cinc continents entre els quals es troben les competicions internacionals de música més prestigioses de tot el món. Així mateix, el Concurs Internacional de Piano de València, és membre de la Fundació Alink-Argerich, la qual reuneix la major part de concursos internacionals de piano de tot el món.

Destacats