25n
25N
25N

La Ruta de la Seda i la ‘demanà’ protagonitzaran el festival Arrels de Torrent en la seua tercera edició

Després de rebre el Segell Europeu de Qualitat de l’Associació de Festivals Europeus, Arrels augmenta el seu nivell i prepara la seua entrada en la Xarxa de Festivals d’Espanya

La Ruta de la Seda i la ‘demanà’ protagonitzaran el festival Arrels de Torrent en la seua tercera edició
29/01/2020 -

“Febrer serà curt però molt intens”. Amb aquestes paraules, Jesús Ros, alcalde de Torrent, ha anunciat que queden molt pocs dies perquè se celebre un dels esdeveniments de gran importància per al dinamisme de la ciutat a nivell cultural, musical, folklòric i turístic: el festival Arrels de Torrent 2020. Una cita que acollirà a importants artistes del 4 al 9 de febrer en diferents escenaris torrentins.

Segons ha assenyalat Ros, “enguany organitzem la tercera edició perquè el que funciona cal impulsar-ho”. En aquest sentit, la regidora Susi Ferrer ha explicat que Arrels “no sols és un reclam per als veïns, sinó també per a visitants. L’any passat el poble es va bolcar i vam veure molta gent d’altres localitats, per la qual cosa enguany pujarem el nivell durant els sis dies amb grans artistes com Carles Magraner, que és un plus de qualitat”.

Això explica que en 2021 l’esdeveniment forme part de la Xarxa de Festivals, compost per prop de 80 propostes musicals nacionals, després d’aconseguir el Segell Europeu de Qualitat 2019-2020 per l’Associació de Festivals Europeus.

En concret, aquesta tercera edició girarà entorn de la Ruta de la Seda per a mostrar com aquesta via comercial va impactar en la cultura, gastronomia, economia o fins i tot en la indumentària valenciana, ha detallat Ferrer. Per a Magraner, que ha format part de l’organització i ha acudit a la presentació, la vinculació entre la Ruta de la Seda i Torrent és clau perquè ha marcat la cultura Valenciana i del municipi en concret. “La ruta de la seda vol parlar d’un camí sense fronteres pel qual passaven persones, cultures, gastronomia, estils de vida… Que ens han influït fins hui”, ha declarat.

Enguany, com a novetat, el festival acabarà amb una de les tradicions més entranyables de Torrent. El diumenge dia 9, el Grup de Ball de Torrent, Josep Aparisi ‘Apa’ i Eduard Navarro representaran la demanà per a recordar com es comprometien les parelles antigament amb eol ball i indumentària típics de Torrent.

A més, Magraner ha insistit que Arrels és un festival de qualitat no sols pels artistes i la seua oferta cultural, sinó perquè “és un model molt singular” que aposta per la diversificació i desestacionalització, “ja que la gran majoria de festivals es desenvolupen a l’estiu”: “És un model molt singular perquè prioritza la tradició, allò que ens han transmés els nostres avis, que tenim en la memòria i que és cultura en majúscules”.

Programació festival Arrels 2020

Així, el dimarts 4 de febrer arrancarà la tercera edició del festival en l’Auditori amb ‘Carmesina i Tirant’, un concert didàctic de Capella de Ministrers amb el qual l’alumnat de Torrent es traslladarà al Segle d’Or per a conéixer la seua literatura, poesia, pintura, art i història. A la vesprada, a les 17 hores, Josep Aparisi ‘Apa’, juntament amb Toni Porcar i Eduard Navarro, oferiran la música més tradicional en el Centre de Majors Santa Elena. Finalment, el catedràtic d’Història Medieval de la Universitat de Saragossa, Germán Navarro, donarà la conferència ‘El Mediterrani i la Ruta de la Seda’ a les 19 hores en el Museu Comarcal.

Per al dimecres 5, Carles Magraner, Carmina Sánchez i Robert Cases, músics de gran nivell, es pujaran a l’escenari de l’Antic Mercat a les 20 hores per a submergir al públic en la música de ‘La seda il·lustrada’, amb àrees italianes de Martín i Soler i un cicle de cançons de Mozart.

En el mateix escenari i hora, Kaveh Sarvarian, Babak Kamgar i la ballarina Patricia Álvarez representaran Festa Persa (Kereshmeh), un viatge sensorial i ritual que usa els llenguatges tradicionals el dijous 6.

Respecte al divendres, també a les 20 hores i en l’Antic Mercat, Hamid Ajbar, Mouhssine Kouraichi, Aziz Samsaoui, Khalid Ahaboune i Youusef Abd Alah oferiran un conjunt de música andalusina a la ciutat de Granada amb ‘Una vetlada andalusí: de Còrdova a Damasc’.

Capella de Ministrers, per part seua, actuarà el dia 8 en l’Auditori Vicent Torrent a les 20 hores per a interpretar ‘La Ruta de la Seda’, que conduirà al públic cap a aquesta ruta comercial i tot el seu tràfec comercial, cultural, social i geogràfic.

El fermall d’or el posarà la demanà del dia 9. El Grup de Ball de Torrent, juntament amb Josep Aparisi ‘Apa’ i Eduard Navarro escenificaran la tradició torrentina en la qual la família del nuvi l’acompanyava a casa de la núvia per a formalitzar la demanada de mà.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × cinc =