25n
25N
25N

La Festa dels Folls tornarà demà als carrers de Carcaixent

El Grup de Balls les Folies ha recuperat esta festa desapareguda fa quasi cent anys

La Festa dels Folls tornarà demà als carrers de Carcaixent
27/12/2019 -

Demà, coincidint amb la Festivitat dels Innocents, tornarà a Carcaixent la festa dels Folls, una tradició que va desaparéixer durant la dècada dels anys 30 i que ha sigut recuperada gràcies al treball del Grup de Balls Tradicionals les Folies de Carcaixent. A partir de les 18:00 hores la Ronda dels Folls i la de l’Asguinaldo, formades per fins a 150 persones, eixiran als carrers de Carcaixent per animar al públic assistent a ballar la Jota de Nadal i el Ball del Rei i arreplegar les cartes per als Reis d’Orient.

La Festa dels Folls o els Bojos és una tradició molt arrelada en diverses localitats europees i valencianes que arreplega festes i rituals provinents, alguns d’ells, d’època barroca. El cronista Francisco Fogués va documentar aquesta festivitat a Carcaixent a principi del segle XX en el seu estudi sobre el Nadal a Carcaixent, on figuren diverses partitures dels asguinaldos locals així com altres elements distintius de la festa.

Les Folies de Carcaixent, en col·laboració amb l’Ajuntament de Carcaixent, han realitzat una intensa tasca documental per reproduir els balls i vestimentes de l’època i recuperar aquesta tradició adaptant-la als temps actuals. Així, a partir de les 18:00 hores, les dues rondes eixiran de Sant Francesc d’Assís i recorreran els carrers de Martí Talens, Alacant, Ramón y Cajal, Lluís Vives, Pare Marchena i Julià Ribera per finalitzar en la Plaça Major.

Raimon Marí, regidor de Festes, ha volgut agrair a les Folies l’interés per la cultura i patrimoni de Carcaixent, «crec que han realitzat una tasca molt important que ens beneficia a totes i tots, ja que recupera una part del nostre patrimoni festiu com a poble en unes dates tan assenyalades com les que estem». Per aquest motiu el regidor ha animat a eixir demà al carrer a compartir aquesta festa i aprofitar l’oportunitat de viure la Festivitat del 28 de desembre de forma diferent.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

catorze + tres =