Ferrando celebra que l'informe de l'Observatori Estatal "constata la millora de la gestió de la dependència a la Comunitat Valenciana"

Guardar

valencia
valencia

La secretària autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal, Helena Ferrando, ha celebrat que l'últim informe de l'Observatori Estatal per a la Dependència "constata la bona marxa en la gestió d'aquestes ajudes a la Comunitat Valenciana, que en els últims dos anys s'ha situat per sobre de la mitjana estatal en l'increment del nombre de persones ateses".

L'informe de l'Observatori, elaborat des de l'Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials, evidència que la Comunitat Valenciana es troba entre les nou comunitats autònomes que més han reduït la llista d'espera d'atenció a la dependència en els últims dos anys, amb un percentatge del 34,96%, i per sobre de la mitjana estatal que es queda en el 21,79%.

Ferrando ha afirmat que aquestes xifres avalen que, des de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, en aquests dos anys s'ha treballat "per a restituir un dret que l'antic govern mai va reconèixer a les persones depenents", i ha assegurat que així van a seguir fent-ho "perquè les persones i el seu benestar són un dels pilars bàsics del Consell del Botànic".

Així mateix, ha celebrat que la Comunitat Valenciana haja deixat d'estar en els últims llocs de l'Observatori per a situar-se entre les autonomies que més i millor compleixen, i ha ratificat "el compromís total de la Conselleria amb l'aplicació del servei d'atenció a la dependència, perquè cada vegada més persones puguen gaudir d'un dret que tenen reconegut per llei".

En aquest sentit, ha indicat que, en aquests dos anys, la llista d'espera s'ha reduït en prop de 16.164 persones, i en aquest moment hi ha 57.364 beneficiaris o beneficiàries que estan gaudint d'una prestació o servei, que la Conselleria els reconeix mensualment, no com succeïa abans, que hi havia un retard de 2 o 3 mesos en el cobrament de la subvenció.

Ferrando ha destacat les mesures que s'han engegat per a millorar l'atenció a les persones depenents, com el nou model de valoracions, que ha permès millorar en un 52,7% el nombre de valoracions realitzades en els cinc primers mesos de l'any respecte al mateix període de temps del 2014, passant de les 4.254 valoracions efectuades aqueix any, a les 6.497 realitzades en 2017.

Aquest nou model, ha explicat, està permetent agilitar molt el procés, igual que va a ocórrer amb l'aplicació del nou decret del Consell que regula el reconeixement de la dependència i l'accés al sistema públic, i que estableix que en aquells casos en els quals les preferències exposades per la persona interessada coincidisquen amb l'informe social d'entorn, s'emetrà automàticament la resolució del programa individual d'atenció (PIA).

Aquesta coincidència es produeix en el 90% dels casos, segons ha explicat la secretària autonòmica, qui ha assegurat que d'aquesta manera s'estima que podrà reduir-se el temps de tramitació entre 1 i 2 mesos.

Falta d'inversió estatal

Ferrando també ha celebrat que des de l'Observatori Estatal per a la Dependència es denuncie la falta d'implicació del Govern central en el finançament de la llei de Dependència, que les dades del propi informe fixen que és d'un 80% en el cas de les comunitats autònomes i un 20% en el cas de l'Estat espanyol.

Aquest percentatge, ha advertit la secretària autonòmica, pot ser més reduït en el cas de la Comunitat Valenciana, ja que els 247,24 milions d'euros que es van contemplar per a les prestacions de dependència en els Pressupostos de la Generalitat per a 2017, tenen consideració de crèdit ampliable, la qual cosa pot acabar reduint l'aportació estatal a un 14 o 15%.

Així mateix, ha coincidit en la necessitat que es cree la comissió d'anàlisi del sistema d'atenció a la dependència, que es va acordar en l'última Conferència de Presidents, que haurà d'analitzar el sistema de finançament i adoptar una decisió "urgent" en aquest sentit.

Destacats