Una fira mediambiental i la primera carrera plogging posen a Quart de Poblet en acció pel clima

Guardar

IMG_0518
IMG_0518

Quart de Poblet va arrancar divendres passat la seua Setmana pel Clima i el Medi Ambient i ha viscut un cap de setmana centrat en la celebració d'activitats que s'emmarquen en aquest programa de conscienciació i sensibilització sota l'eslògan “Quart en Acció”.

El dissabte, l'avinguda sant Onofre va acollir la I Fira pel Clima i el Medi Ambient, en la qual nombrosos veïns i veïnes van poder rebre formació i informació sobre recollida selectiva i reciclatge de residus, sobre els projectes d'ocupació i formació que es realitzen en el Centre d'Ocupació i Desenvolupament lligats a les energies renovables o sobre diferents projectes europeus que persegueixen la sostenibilitat i convertir Quart de Poblet en una ciutat intel·ligent, entre ells, l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible (EDUSI), cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), a través del Programa Operatiu Plurirregional d'Espanya (POPE) 2014-2020.

L'alcaldessa, Carmen Martínez, i diversos representants de la corporació municipal van assistir a l'activitat, organitzada al costat de la Setmana per la Regidoria de Sostenibilitat, que dirigeix Juan Medina.

La fira va comptar amb la participació dels voluntaris i voluntàries del programa Inspira’t, que tenen desenvolupada una interessant ruta botànica inclusiva i van estar mesurant la petjada de carboni de Quart de Poblet, a través d'enquestes als veïns i veïnes sobre amb quins mitjans es desplacen pel municipi. A més, van mostrar com reutilitzar objectes d'ús quotidià reciclats, com bricks que es concerten en moneders o suros de botella transformats en clauer.

Per part seua, la Regidoria de Turisme va organitzar una nova edició de la Ruta de l'Aigua pels elements més singulars de l'important patrimoni hidràulic municipal.

També va col·laborar Global Omnium/Aigües de València, que va organitzar tastos d'aigua per a posar en valor el consum d'aigua de l'aixeta i la important inversió tecnològica i de renovació en la xarxa municipal d'aigües de Quart de Poblet, fent-la molt més eficient, alhora que es manté com la més barata dels municipis del seu entorn.

La Fira va posar l'accent en jocs dirigits a xiquets i xiquetes, donada la importància de l'educació a edats primerenques per a aconseguir societat molt més respectuoses amb el medi ambient. En aquesta línia de formació va participar alumnat de l'Escola Taller “Et Formem +Opcions Quart”, en l'especialitat de Docència de la Formació Professional per a l'Ocupació.

El diumenge, el municipi va acollir la primera Carrera Plogging, que consisteix a córrer o caminar alhora que es van recollint residus dels carrers i en la qual va destacar la participació infantil. Així mateix, es va celebrar una nova jornada de voluntariat amb plantació de vegetació autòctona de ribera al Parc Fluvial del Túria, organitzada per la Fundació Limne.

Prèviament a la fi de setmana, el divendres a la vesprada el Centre Cultural El Casino va acollir la conferència “El Canvi Climàtic, conseqüències actuals i del futur”, en la qual van participar Joan Carles Fortea, meteoròleg d'Àpunt Media; María José Ruiz Leal, catedràtica de Toxicologia i directora del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de València; Sales Tomás Pons, directora-gerent de la Fundació Limne, i Sàrria Hortes Alcalá, tècnic en educació ambiental, integrant del seminari permanent Respostes des de la Comunicació i l'Educació al Canvi Climàtic del CENEAM i president de l'Associació Valenciana d'Educadors Ambientals.

Les activitats continuen amb tallers, conferències i taules redones, plantacions, una altra ruta de l'aigua i una jornada tècnica.

Destacats