25n
25N
25N

Extreballadors d'RTVV obrin un repositori amb els programes produïts per l'extinta radiotelevisió

Extreballadors d'RTVV obrin un repositori amb els programes produïts per l'extinta radiotelevisió
04/05/2019 -

Quatre antics treballadors d’RTVV han presentat el repositori ‘Fem Tele de 9’ amb els programes de producció pròpia de l’anterior canal autonòmic, des dels seus inicis en 1989 fins al cessament d’emissions de 2013.

El projecte l’han realitzat per quatre extreballadors de la RTVV amb l’ajuda del Taller d’Audiovisuals de la Universitat de València i el suport del Grup d’Investigació ÍTACA-UJI del Departament de Ciències de la Comunicació de la Universitat Jaume I (UJI), segons ha informat en un comunicat la institució acadèmica castellonenca.

El projecte es pot conéixer en internet i va començar a gestar-se després de l’abrupte tancament d’RTVV, el novembre de 2013. Quatre extreballadors de la radiotelevisió pública valenciana amb una “dilatada experiència professional” en l’antic ens públic, Javier Argente Vidal, Jordi Hidalgo Sánchez, Alfons Pelló Tomillo i Francesc M. Picó Esteve, van rastrejar la reixeta de la programació de tot el cicle d’emissions amb “escassos recursos o suports econòmics i sense suport institucional”.

El contenidor d’internet ‘Fem tele de 9’ presenta una representació de programes de producció pròpia emesos per RTVV des dels seus inicis, el 9 d’octubre de 1989, fins al cessament de les emissions d’RTVV el 29 de novembre de 2013. Es tracta, per tant, d’un repositori que recull un catàleg de 517 programes, amb les seues respectives fitxes, que “formen part de la història de la televisió dels valencians i valencianes, que mereix ser recordada”.

‘Fem tele de 9’ no recull tota la producció audiovisual de la història d’RTVV, que es correspon amb unes 250.000 hores d’emissions, que es van acumular al llarg de vint-i-quatre anys, però “contempla una selecció molt completa del conjunt de programes de producció pròpia i coproduccions del que va ser RTVV”.

Per als professors Javier Marzal Felici (UJI) i Miquel Francés i Doménech (UV), aquesta iniciativa “és molt rellevant” perquè permet reconéixer “la importància” dels mitjans de comunicació de masses com la fotografia, el cinema, la ràdio, la televisió, els videojocs o internet en la construcció de “la memòria col·lectiva dels valencians i en la configuració de l’imaginari social que comparteixen”.

De la mateixa manera critiquen l'”absolut abandó d’aquest patrimoni audiovisual en el context espanyol”. Això, segons ells, dificulta “enormement la possibilitat d’entendre millor el que els valencians són” i “retalla” les opcions per a construir “un discurs històric sobre ells mateixos, més acurat i precís sobre la realitat social i cultural”.

La iniciativa de la creació i publicació del repositori ‘Fem Tele de 9’ coincideix amb l’anunci de la Generalitat Valenciana (en la Llei 10/2018, de 18 de maig, de creació del Consell Audiovisual de la Comunitat Valenciana) sobre la creació de l’Arxiu Audiovisual de la Comunitat Valenciana, una mediateca que connectarà els arxius sobre mitjans audiovisuals dispersos en diferents institucions i territoris de la comunitat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × quatre =

museo prehistoria