25n
25N
25N

36 Federacions i Associacions de Veïns demanen el tancament d'apartaments turístics

36 Federacions i Associacions de Veïns demanen el tancament d'apartaments turístics
31/03/2020 -

En plena crisi sanitària per l’epidèmia del COVID-19, els veïns que convivim amb els habitatges d’ús turístic (VUT), bona part d’ells il·legals, hem de sumar, a la legítima preocupació general que compartim amb tots els espanyols, una més particular provocada pel funcionament continuat d’aquestes eludint tot control en ple estat d’alarma. Ara, els veïns hem de preocupar-nos encara més a conseqüència de la decisió irresponsable del Ministeri de Transports de Mobilitat i Agenda Urbana, mitjançant Ordre TMA/277/2020, de 23 de març, que declara serveis essencials a determinats allotjaments turístics.

Mentre el Ministeri de Transports de Mobilitat i Agenda Urbana decretava en l’Ordre SND/257/2020, de 19 de març, “la suspensió d’obertura al públic d’establiments d’allotjament turístic, incloent-hi hotels i allotjaments similars, allotjaments turístics i altres allotjaments de curta estada, càmpings, aparcaments de caravanes i altres establiments similars, situats en qualsevol part del territori nacional…”, a penes uns dies després obri la porta al fet que aquests habitatges turístics continuen funcionant.

L’autorització no té en compte que alguns dels allotjaments turístics autoritzats són habitatges d’ús residencial en comunitats de veïns reconvertides en pisos turístics. Ni que, al costat de moltes pensions i hostals, manquen d’accés independent, compartint en habitatges d’ús residencial, a l’accés a elements comuns al costat de la resta del veïnat (portal, entrada, ascensor, escales, etc.).

Des d’un punt de vista sanitari aquesta mesura és un disbarat. En temps de quarantena i d’aïllament, autoritzar un major trànsit de persones en els edificis, màximament persones que, pel seu servei, estan en contacte permanent amb població de risc de contagi, puguen accedir a apartaments turístics, hostals i pensions que comparteixen amb la resta dels veïns serveis comuns, és temerari.

Lluny d’ajudar a la lluita contra el COVID-19, temem que aquesta resolució del Govern el que aconsegueix és ficar la malaltia i la por en els nostres edificis, on estan els nostres majors, persones en risc i famílies.

Els herois que lluiten en aquesta guerra del coronavirus no volen posar en risc a les seues famílies. Entenem i aplaudim l’ús dels hotels i similars, edificis dotats amb instal·lacions i tota classe de serveis, personal adequat per a assistir a les persones que allotgen i protocols de control i desinfecció.

Però això no succeeix en els habitatges turístics, que comparteixen espai i zones comunes amb llars. I que a més s’han caracteritzat en aquests anys per una flagrant falta de preocupació pel control sanitari, la higiene i la neteja. No tenen personal que vaja a desinfectar contínuament zones comunes, per a protegir-les del trànsit d’estranys, posant per tant en greu risc sanitari als nostres majors i famílies.

Resulta impossible, tal com obliga el mateix article 1 de l’Ordre TMA/277/2020, de 23 de març, que compartint-se elements comuns entre usuaris d’allotjaments turístics i residents es garantisca la protecció dels veïns enfront del COVID 19.

Entenem la urgència amb la qual treballa el Ministeri de Transports de Mobilitat i Agenda Urbana en aquests dies de crisis, però eixa urgència no justifica augmentar el risc de propagació del COVID-19 entre milers i milers de famílies tancades de manera literal en els seus habitatges mentre es convida a convertir els seus edificis en alguna cosa que no són.

Així mateix, basta una comprovació rutinària per a comprovar com portals com Aibnb permeten realitzar reserves coincidint amb el període de confinament, convidant així a incomplir les restriccions de l’estat d’alarma i donar ales a activitats clandestines o delictives en ells. L’Estat té al seu abast eines legals per a bloquejar l’accés dels usuaris a pàgines web. Així es fa en el cas que vulneren drets de propietat intel·lectual, amb major raó ha de fer-se quan l’activitat dels portals d’internet que ofereixen habitatges turístics posa en perill la salut de les persones.

Per això, sol·licitem que:

1r. Que se suprimisca com a servei essencial qualsevol modalitat d’allotjament turístic (pis turístic, hostal o pensió) que compartisca elements i/o zones comunes entre residents i usuaris d’allotjaments turístics.

2n. Que de manera expressa s’assenyale per Ordre Ministerial que la prestació de servei d’allotjaments, fins que dure l’estat d’alarma, s’haurà de fer en allotjaments que no comporten elements i/o zones comunes entre residents i usuaris.

3r. Que de manera expressa s’assenyale que procedeix el tancament d’aquells allotjaments turístics, independent de la seua denominació, que compartisquen elements i/o zones comunes entre residents i usuaris.

4t. Que s’adopten quantes mesures siguen precises per a bloquejar l’accés dels usuaris a portals com: Airbnb, Niumba, Booking, i altres portals web dedicats a mitjançar en l’allotjament turístic en habitatges, durant el període que se sotmeta als ciutadans a aïllament i quarantena.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

18 − nou =