La Fe realitza el primer tractament de la Comunitat amb cèl·lules mare de teixit gras per a la malaltia de Crohn

Guardar

fotonoticia_20191221120819_1920
fotonoticia_20191221120819_1920

L'Hospital La Fe de València ha realitzat la primera administració amb cèl·lules mare expandides de teixit gras humà, conegudes com a cèl·lules mesenquimals, per al tractament de la fístula perianal en la malaltia de Crohn. Es tracta del primer tractament en la Comunitat Valenciana i el segon a Espanya, després del Complexo Hospitalari Universitari de Pontevedra, que ho va dur a terme fa dues setmanes.

El tractament consisteix en l'administració d'una injecció en el trajecte fistulós responsable dels problemes anals derivats de la malaltia de Crohn. Durant l'acte quirúrgic s'injecta una dosi única d'aquest medicament que està constituïda per 120 milions de cèl·lules, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

Aquest acte quirúrgic el duu a terme un equip de coloproctologia expert, encara que és un tractament multidisciplinari en el qual intervé personal de l'àrea de Malalties Digestives, Cirurgia Digestiva i Coloproctologia, Farmàcia Hospitalària, Anestèsia i Reanimació, entre altres.

La cirurgiana de l'Hospital La Fe i responsable d'aquest acte quirúrgic, Mónica Millán, ha explicat que "el pacient intervingut, afectat des de fa més de 20 anys de malaltia de Crohn, tenia com a alternativa la col·locació d'una bossa definitiva (estoma) per a les deposicions". "Amb aquesta nova opció terapèutica, que encara que es realitza en quiròfan de cirurgia sense ingrés, no és una intervenció agressiva, s'obri una nova via per a pacients amb aquesta patologia i millora la seua qualitat de vida", ha detallat.

Per part seua, la cap de Servei de Malalties Digestives de l'Hospital La Fe, Pilar Ens, ha assenyalat que aquest hospital "torna a ser pioner en tractaments d'última generació". El mes d'octubre passat, el Ministeri de Sanitat va aprovar el tractament amb cèl·lules mare mesenquimals i La Fe és el segon centre en Espanya a administrar-lo, després d'un centre de Pontevedra.

L'aparició d'aquesta teràpia amb cèl·lules mare expandides de teixit adipós humà "obri una nova esperança" en el tractament d'aquestes fístules perianals en la malaltia de Crohn. "Diversos assajos clínics randomitzats multicèntrics, duts a terme en l'àmbit internacional, estan avalant la seua eficàcia", han assenyalat des del centre.

En aquests moments, el seu ús continua estant restringit a centres seleccionats a Espanya, sota l'auditoria exhaustiva del Grup Espanyol de Rehabilitació Multimodal (GERM). Entre els centres seleccionats es troba l'Hospital Universitari i Politècnic la Fe de València, que ha sigut "pioner" en l'administració d'aquest nou tractament.

TRACTAMENT MULTIDISCIPLINARI

L'equip de la Unitat de Malalties Inflamatòries Intestinals, liderat per la doctora Pilar Ens, tracta cada any aproximadament a 1.200 pacients amb aquesta patologia, a més de rebre pacients derivats des d'altres centres per la "complexitat" de la seua patologia. Dins del maneig multidisciplinari, aquesta unitat treballa de manera conjunta amb l'equip de Coloproctologia del servei de Cirurgia Digestiva, liderat pel doctor Eduardo García-Granero i el doctor Rafael Alós, que han sigut els impulsors d'aquesta intervenció quirúrgica.

La doctora Mónica Millán, experta coloproctòloga, ha realitzat la intervenció i ha comptat amb la "professionalitat" de tot l'equip del servei de Farmàcia Hospitalària de la Fe, liderat pel doctor José Luis Poveda. Amb la gestió d'aquest tractament, el Servei de Farmàcia de l'Hospital La Fe inicia el funcionament de la seua nova Unitat de Teràpies Avançades, que ha sigut recentment acreditada per a gestionar de manera integral la logística d'aquests nous medicaments, així com la ja coneguda teràpia CAR-T, i donarà suport per al desenvolupament de l'atenció farmacèutica específica per a aquests nous tractaments.

Així, la doctora Pilar Ens ha volgut "posar en relleu" la "importància" de "formar part d'un equip multidisciplinari", ja que "la presa de decisions compartides entre professionals i amb el pacient, expert en la seua malaltia i coneixedor de les seues possibilitats terapèutiques, ha suposat una gran faena".

A partir d'ara, la valoració objectiva del tancament de les fístules, que es durà a terme mitjançant tècniques d'imatge, serà la que confirme que la intervenció realitzada ha sigut eficaç. Això permetrà, mitjançant un registre centralitzat en el Ministeri de Sanitat, conéixer resultats en salut de manera real i poder conéixer el valor afegit d'aquestes noves opcions terapèutiques, segons han explicat.

MALALTIA DE CROHN

La malaltia de Crohn és una patologia crònica, de causa desconeguda, que provoca inflamació i complicacions al llarg de tot el tracte digestiu i que cursa amb brots recurrents de dolor abdominal, a vegades acompanyat de febre, diarrea i altres símptomes. Sol afectar pacients joves, amb una incidència major entre els 20-50 anys.

És una malaltia classificada dins del grup de les malalties inflamatòries relacionades amb mecanismes immunològics. En elles, el sistema immune humà, per raons en part genètiques, en part ambientals i en part també relacionades amb la microbiota (gèrmens presents en la llum intestinal) es defensa de manera anòmala dels antígens (substàncies alienes) presents en els aliments i flora intestinal que està en la llum intestinal.

A aquest contingut intestinal, el sistema immune de defensa l'interpreta erròniament com a alié i fa que es produïsca una resposta inflamatòria anòmala en la qual s'acaben produint ulceracions (amb sagnat intestinal) en l'intestí. En un 30-40% dels pacients els afecta la regió anal i el perineu (zona baixa veïna a la regió anal) i provoca en molts casos infeccions recurrents que tenen una "important" repercussió en la qualitat de vida dels malalts.

Aquestes infeccions en la zona veïna a l'anus són "molt difícils de tractar, poden provocar incontinència de femta, necessitat de tindre un vàter disponible constantment, dolor crònic i severes limitacions per a portar una vida social i laboral normal". A vegades, es requereixen intervencions en la zona anal freqüents, amb capellans i postoperatoris complicats i que poden acabar en la realització d'un estoma (bossa o anus contra-natura) definitiu.

Destacats