Fco.Javier Descalzo: "Totes les runes i abocaments incontrolats són un problema general a la comarca"

El regidor d’Agricultura i Medi Ambient de la Pobla de Vallbona comenta en línies generals la situació mediambiental al municipi

Guardar

javier
javier

Parlem amb Francisco Javier Descalzo, Regidor d'Agricultura, Medi Ambient, Transparència i Participació Ciutadana de l'ajuntament de la Pobla de Vallbona, sobre les principals qüestions mediambientals que afecten el municipi.

Comencem tractant un tema clau per al medi ambient: l'educació. Sabem que el nivell d'estudis i cultura és directament proporcional a la preocupació pel medi ambient en la societat, per la qual cosa ens interesa saber què mesures s'estan impulsant en aquest sentit des de l'ajuntament de la localitat en l'àmbit educatiu.

El regidor de la Pobla destaca, entre tallers i activitats orientats principalment a col·legis i instituts, el projecte "Llars verdes", "un programa que es fa a nivell de Comunitat Valenciana, de diferents pobles que estem participant en l'objectiu de reduir 100 tones de CO2".

"Llars verdes" és un projecte educatiu que es dirigeix a famílies que desitgen adoptar hàbits més responsables amb el medi ambient. A través d'una sèrie de reptes ambientals proposat per a cada llar, determinats per una auditoria ambiental inicial, s'anima i es dona suport tècnic a les famílies al llarg de tot el procés fins aconseguir els objectius, evaluats en una auditoria final. L'objectiu és arribar a introduir en la seua vida diària hàbits sostenibles per al seu entorn i, en definitiva, per al planeta.

Altre projecte interessant són les rutes "Anem", unes sendes habilitades per què els xiquets i xiquetes puguen anar caminant de casa al col·legi, i viceversa, acompanyats per monitors durant tot el camí. "Abans tots els xiquets tenien un autobús que els duia de casa al col·legi", comenta Descalzo, per la qual cosa aquestes rutes "fomenten ixa reducció de CO2 dels autobusos i, a la vegada, l'hàbit de caminar pel municipi".

Respecte als problemes mediambientals prioritaris a la zona, el regidor indica que "totes les runes i abocaments incontrolats són un problema general a la comarca".

De fet, "el primer projecte que férem va ser agarrar un mapa del municipi", penjar-lo a la Fira del Comerç i "vam invitar la gent a assenyalar un punt on havia vist algun abocament". "Al final, eixe mapa estava ple de puntets rojos, prop de 80, d'abocament incontrolat". Encara que es retiraren aquells i es continuen retirant altres, Descalzo expressa la frustració que suposa que "tu ho lleves de ací, i al dia següent ho tens al costat".

En referència a aquest problema, la principal solució està en l' "educació ambiental i sensibilització", ja que aquest no és un problema  d'infraestructures: "Crec que la gent ja ha de conéixer que existeixen els Ecoparcs; que si fas una reforma en ta casa, pots dur eixe residu a l'Ecoparc".

A més, l'ajuntament compta amb "una aplicació mòbil que gestiona incidències; ja no només de runes sinó enllumenament, asfalt...", des de la qual reben al dia unes "10-15 incidències" d'aquest tipus, que es deriven al departament corresponent on es tracten resoldre "el més prompte possible".

Altra qüestió tractada des de Medi Ambient és l'eficiència energètica. "El tema de canviar il·luminació, optimitzar edificis, enllumenament públic... Això és una millora contínua".

Per últim, fem la pregunta imprescindible: Alguna mesura que vos haguera agradat introduir però no heu pogut?

 

Descalzo no dubta: "Les instal·lacions fotovoltaiques". "Hi va haver una parada en tot el tema de l'energia fotovoltaica, i hi ha una mesura ahí que és ajudar, a través de l'IVACE, als ciutadans a donar eixe pas cap a l'energia fotovoltaica". El regidor de la Pobla de Vallbona conclou que "seria molt interessant desenvolupar-la, però no depén només de nosaltres".

Arxivat a:

Destacats