25n
25N
25N

La desescalada serà per províncies i la primera de les quatre fases s'iniciarà el 4 de maig

Cada dues setmanes s’avaluarà la situació per a permetre avançar a la següent fase. Si es compleixen els terminis es tornaria a una normalitat relativa a partir del 25 de juny

La desescalada serà per províncies i la primera de les quatre fases s'iniciarà el 4 de maig

Ha passat gairebé un mes des que el passat 2 d’abril va registrar el major nombre de morts en un dia a causa del coronavirus. Vint-i-set dies de descens gradual i amb algun repunt pel mig, amb la gran majoria de ciutadans confinats a les seues cases. A pesar que el virus encara continua contagiant ha arribat el moment d’establir les fases per a iniciar la desescalada que permeta recuperar certa normalitat a Espanya. Així ho va anunciar ahir el president del govern, Pedro Sánchez, en una roda de premsa en la qual va advertir que la desescalada seria “asimètrica per províncies” (unitat territorial de mesurament) i que es dividiria en “quatre fases diferents”. La Comunitat Valenciana és una de les que menor incidència ha registrat en les últimes setmanes.

Així, la primera s’iniciarà dilluns que ve 4 de maig i cada etapa tindrà “una durada mínima de dues setmanes”, període mitjà d’incubació de la COVID-19, que servirà per a avaluar l’avanç a la següent fase. D’aquesta manera, si no hi ha cap repunt que ho impedisca, a la fi del mes de juny podríem haver finalitzat la desescalada i haver tornat a una normalitat relativa (ja que l’ús de mascaretes o la distància de seguretat es continuaran mantenint). Vegem què es podrà fer a partir de cada fase:

Fase 0, a partir del 4 de maig

-Sortida controlada de menors. Aquesta és l’única activitat que ja es va posar en funcionament diumenge passat. Els menors de 14 anys poden eixir a jugar durant una hora, acompanyats d’un adult i sense tenir contacte amb altres xiquets.
Esport individual i passejos a l’aire lliure. S’haurà de realitzar evitant qualsevol contacte i mantenint les distàncies de seguretat. També els esportistes professionals podran realitzar entrenaments individualitzats.
-Obertura de locals i petits comerços amb cita prèvia d’atenció individual als clients. Les perruqueries, entre altres, seran un dels serveis, i serà preferent l’atenció de persones majors de 65 anys. Els bars i restaurants podran oferir un servei a domicili en aquesta primera fase.
-Preparació dels locals públics amb mesures de protecció.

Fase 1, a partir de l’11 de maig

-Obertura del sector de la restauració limitada a un 30% d’ocupació a les terrasses. Serà competència dels ajuntaments permetre o no l’ampliació de l’espai públic reservat a les terrasses.
Visita a familiars o amics a casa sempre que estiguen dins de la mateixa província.
Desplaçament a segones residències, sempre que estiguen en la mateixa província.
-Obertura de comerç excepte centres comercials, ja que podria haver-hi risc d’aglomeracions.
-Obertura d’hotels i allotjaments turístics evitant les zones comunes.
-Llocs de culte que es podran omplir un terç de la seua capacitat.

Fase 2, a partir del 26 de maig

-El sector de la restauració podrà utilitzar un terç de la seua capacitat de l’interior dels locals. S’afegeix així a la mesura de les terrasses.
-Obertura excepcional de centres escolars per a fer classes de reforç, preparar la selectivitat o perquè puguen romandre els menors de sis anys els pares dels quals treballen. Les classes oficials no es reprendran fins a setembre.
-Obertura de cinemes, teatres i altres espais culturals al 30% de la seua capacitat i amb seients assignats prèviament. En el cas de ser a l’aire lliure, hi haurà un màxim de 400 persones i hauran de romandre assegudes.
-Els llocs de culte s’amplien al 50% de la seua capacitat.

Fase 3, a partir del 10 de juny

Obertura de les platges, sempre respectant les distàncies de seguretat.
-Flexibilització de la mobilitat general.
-Centres comercials i mercats ambulants a un 50% de la seua capacitat i amb una distància de dos metres.
-Augment de l’aforament en la restauració, sempre que es garantisquen la distància de seguretat entre la clientela.
-Discoteques i bars nocturns al 33% de la seua capacitat.

Si els marcadors són positius i la tendència de la pandèmia és favorable, es retornaria a la normalitat relativa a partir del 25 de juny. Seria a partir d’aquesta data quan es permetria viatjar a diferents províncies. I sempre, abans d’avançar a la següent fase, es farà una avaluació sobre l’estat de la pandèmia i, en cas de ser positiu, es podrà accedir al següent nivell.

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, s’ha referit a la “capacitat propositiva” de la Comunitat, i plantejaran al govern central la possibilitat que la desescalada en el territori valencià es realitze per departaments de salut, i no per províncies com s’ha imposat inicialment.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

11 + 10 =