25n
25N
25N

Són les farmàcies la clau per a destensar els centres de salut en aquesta segona ona de contagis?

MICOF demana a Sanitat que els permeten realitzar vacunacions i proves diagnòstiques per a alliberar la càrrega assistencial del sistema sanitari

Són les farmàcies la clau per a destensar els centres de salut en aquesta segona ona de contagis?
30/09/2020 -

Professionals d’Atenció Primària es reunien, ahir a la vesprada, amb la Conselleria de Sanitat per a negociar més recursos que els permeten oferir una millor atenció al pacient i alleujar l’actual pressió assistencial. I és precisament en eixe punt on les farmàcies podrien jugar un paper essencial. Ja ho van fer durant els dies més durs de la pandèmia, per què no ara?

Des del Molt Il·lustre Col·legi Oficial de Farmacèutics de València (MICOF) ja s’han oferit, a la Conselleria de Sanitat, per a ajudar a descongestionar la sanitat pública valenciana. Com? Desenvolupant una col·laboració entre l’Administració que els permeta realitzar vacunacions o proves de detecció de la Covid-19 alliberant, en part, a l’Atenció Primària d’aquesta càrrega assistencial.

València Extra ha parlat amb el president del MICOF, Jaime Giner, que ha explicat que “en diverses ocasions, hem proposat a Sanitat la realització d’un projecte pilot que permeta demostrar la conveniència d’incorporar a la farmàcia i al farmacèutic comunitari a l’actual xarxa de centres sanitaris públics i privats on es duen a terme l’administració de la vacuna antigripal a la població valenciana”.

Una col·laboració que no només incrementaria la cobertura, sinó que, com ha quedat demostrat en altres països com Dinamarca, Irlanda, Portugal, França o els Estats Units on es fa ús de les farmàcies per a vacunar a la població de risc, “s’incrementaria de manera significativa la taxa de vacunació“. Un fet que és essencial tenint en compte l’actual situació sanitària.

Però aquesta no és l’única petició. “La farmàcia comunitària ha estat al costat del pacient durant tota aquesta crisi sanitària perquè la seua salut no es vera afectada per la situació. No obstant això, com a professionals sanitaris podríem haver contribuït de manera significativa a disminuir el nombre de contagis”. Per això, continua Jaime Giner, “hui dia la farmàcia comunitària, si no disposa d’un laboratori d’anàlisis clíniques autoritzat, per llei no té l’autorització per a realitzar els tests de COVID-19. És una pena perquè comptar amb els farmacèutics comunitaris podria maximitzar els garbellats, ja que aquests es realitzarien en establiments sanitaris, com són les farmàcies, on es compta amb totes les garanties legals i sanitàries”.

“Les proves es realitzarien per un professional sanitari que interpreta de manera correcta el resultat, derivant al centre de salut només aquells pacients que donen positiu. Per això, des del MICOF oferim a l’Administració la xarxa de farmàcies sempre que es compte amb l’autorització, formació i instal·lacions adequades, col·laborant així a descongestionar el sistema sanitari”.

Preguntat sobre si les farmàcies comptarien amb els recursos necessaris per a dur a terme tant la vacunació com la realització de proves diagnòstiques, el president del MICOF és contundent: “Des del punt de vista logístic, la farmàcia comunitària ja és un establiment sanitari autoritzat per a l’adquisició, emmagatzematge, conservació i dispensació de medicaments com són les vacunes, podent garantir la seua correcta conservació fins a la seua administració en la mateixa farmàcia. A més, la farmàcia no requereix la necessitat de previsió d’un gran estoc com ocorre als centres de vacunació i compta amb un sistema d’adquisició i distribució de medicaments que permet en el mateix dia poder proveir-se en cas necessari de les vacunes que es precisen”.

Tanmateix, adverteix, “això no es pot realitzar sense un canvi legislatiu que autoritze la seua administració i recolze tant a l’administració com als professionals sanitaris. A més, s’hauria de treballar de manera conjunta per a establir protocols i que els objectius s’alineen amb els de l’administració. Per això, els farmacèutics han d’estar capacitats i les farmàcies autoritzades. També ha d’haver-hi un registre i una comunicació àgil i segura amb el sistema sanitari perquè la coordinació siga total i es puga donar un servei que redunde en el benefici de la població”.

Jaime Giner conclou fent una crida a les Administracions perquè, si en aquesta segona ona de contagis, es comptara amb les farmàcies, “a més d’alliberar la càrrega assistencial dels centres sanitaris, els farmacèutics desenvoluparíem un paper fonamental a través de la identificació de població de risc, assessorament i difusió d’informació veraç”.

Els autotests no estan aprovats

Finalment, el president del MICOF ha assenyalat que és important que la ciutadania siga conscient que no existeix cap autotest aprovat per l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris. Per tant, “qualsevol test que estiga a la venda al públic, siga en Internet o en altres establiments, comporta un alt risc perquè manca de garanties sanitàries”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 + 13 =

bombers
CCCC
bombers