25n
25N
25N

Fani Boronat (Lambda): "durant els durs anys de govern de Mariano Rajoy, les persones LGTB hem perdut drets ja aconseguits"

València Extra ha parlat amb ells sobre la situació actual del col·lectiu LGTB

Fani Boronat (Lambda): "durant els durs anys de govern de Mariano Rajoy, les persones LGTB hem perdut drets ja aconseguits"
13/10/2016 -

LambdaDiumenge passat 9 d’Octube, la Generalitat Valenciana reconeixia la labor de diferents organitzacions i personalitats en la seua lluita per aconseguir tant la igualtat, com una societat inclusiva.

Un dels premiats va ser Lambda, col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals, que van arreplegar este important reconeixement de la mà del President de la Generalitat, Ximo Puig.

València Extra ha parlat amb la coordinadora general de Lambda a València, Fani Boronat, que ens han expressat la seua satisfacció per aquesta distinció, i ens han parlat sobre la situació actual del col·lectiu LGTB (lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals).

Què suposa el reconeixement que vos ha atorgat la Generalitat?

Rebre el Premi 9 d’Octubre, l’alta distinció de la Generalitat, de mans del mateix president valencià, en reconeixement per les nostres accions en favor de la igualtat i per una societat inclusiva, és una de les majors alegries que hem tingut en els nostres 30 anys d’història. Tres dècades lluitant per una València més justa i igualitària han tingut moments molt durs, amb tot en contra, però des de Lambda sempre hem sabut superar els reptes, fer-nos més forts amb les derrotes i cercar noves vies d’enteniment. Per això, per a les persones que formem Lambda aquest premi és una manera que el mateix govern valencià ens diga que ho hem fet bé, que malgrat les fallades que haurem comés estem en el bon camí i, el més important, que no estem soles en aquest camí.

En quines accions esteu treballant actualment?

Des de Lambda intentem abastar tots els espectres de la societat amb les nostres accions, treballant amb diferents grups poblacionals, des d’adolescents a persones majors, involucrant-nos en el món cultural, cercant sinergies amb altres entitats socials per a sumar esforços, pressionant a les institucions perquè es produïsquen canvis en favor de les persones LGTB, treballant per una millor salut sexual, etc.

Entre les accions que ara mateix tenim en marxa destacaria la campanya Denuncia, un servei d’atenció a les víctimes dels delictes d’odi que anima a totes aquelles persones que patisquen o presencien un cas de discriminació a causa de la seua orientació sexual o identitat de gènere al fet que denuncien el cas.

Les dades del mateix Ministeri de l’Interior ens mostren que els atacs per LGTBfobia són molt nombrosos, arribant al 40% del total dels delictes d’odi, però només el 20% de les agressions patides per lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals s’acaben denunciant, xifres escandaloses que des de Lambda estem obstinades a canviar.

Encara queda molt de treball per fer per a aconseguir l’acceptació del col·lectiu LGTB? Què seria necessari?

Per desgràcia, i com vam poder comprovar diumenge passat durant la celebració de la processó cívica del 9 d’Octubre, la qual vam haver d’abandonar les persones de Lambda al no sentir-nos segures en ella, encara hi ha una part de la societat que es nega a admetre que lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals tinguem els mateixos drets que la resta de la ciutadania, pretenent vetar-nos espais i arrabassar-nos allò que ja hem aconseguit. Cal reconéixer que els intolerants són una minoria, però amb un gran poder polític i religiós, la qual cosa fa que siga complicat fer front al discurs d’odi.

Per a poder lluitar contra la LGTBfobia encara existent el primordial és l’educació en valors des d’una edat molt primerenca, inculcant el respecte a la diferència i treballant l’empatia, alguna cosa que des del grup d’Educació de Lambda portem anys fent en els centres escolars valencians amb resultats molt esperançadors. També és necessària l’aprovació d’una Llei Estatal contra la LGTBfobia que aborde este problema en tots els seus àmbits (escolar, sanitari, laboral, legal, etc.) i castigue més durament els delictes d’odi. Actualment, les agressions verbals i físiques a les persones LGTB estan eixint quasi gratis en la majoria dels casos i açò és alguna cosa que fa que els intolerants se senten quasi amb total impunitat.

Compteu amb el suport d’institucions públiques en el vostre treball diari?

En aquests moments, el suport per part del govern estatal en la defensa de les reivindicacions LGTB és totalment nul. De fet, durant els durs anys de govern de Mariano Rajoy, les persones LGTB hem vist clares reculades en les lleis i en els drets ja aconseguits a causa de les retallades ideològiques del govern conservador.

Per sort, des de les passades eleccions autonòmiques i municipals, que van canviar el color polític de les administracions valencianes i de moltíssims ajuntaments com el de la ciutat de València, en l’àmbit autonòmic hem viscut un canvi radical en la nostra relació amb les administracions. Hem passat de ser totalment menyspreats pel Consell, la Diputació i l’Ajuntament de València al fet que se’ns tinga en compte a l’hora de redactar noves lleis, amb un clar suport institucional en tots els nostres actes, signatura de convenis, engegada de campanyes de sensibilització, suport clar dels líders polítics a les nostres reivindicacions, etc.Lambda

Per a finalitzar, el col·lectiu Lambda ha volgut fer una crida per a ‘convidar a tota la ciutadania al fet que coneguen el nostre treball i les persones que formem Lambda. Convidar-les al fet que, si comparteixen la nostra idea d’una societat més justa i diversa, se sumeixen al nostre projecte des del voluntariat. Perquè al final, el que està clar després de 30 anys d’història de Lambda, és que Lambda només és possible gràcies a les persones que dediquen i han dedicat el seu temps i esforç a la consecució de la societat de l’arcoiris’.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

disset + 20 =

museo prehistoria