25n
25N
25N

Familiars de persones amb autisme presentaran una queixa a Europa per "la vulneració" dels seus drets en la Comunitat Valenciana

Familiars de persones amb autisme presentaran una queixa a Europa per "la vulneració" dels seus drets en la Comunitat Valenciana
02/04/2021 -

Familiars de persones amb autisme presentaran una queixa a Europa davant “la vulneració” dels drets d’aquest col·lectiu en la Comunitat Valenciana, segons ha informat en un comunicat la Plataforma Defensa TEA coincidint amb la celebració aquest divendres del Dia Mundial de la Conscienciació sobre l’Autisme.

“Per desgràcia, les famílies tenim poc a celebrar. Segurament molts edificis oficials s’il·luminaran de blau, inclosos els de la Generalitat Valenciana, cosa que considerem una hipocresia i una falta de respecte al moviment associatiu de l’autisme perquè són les mateixes conselleries del Govern valencià les que vulneren els drets de les persones amb autisme d’una manera sistemàtica al llarg de tot el cicle vital, des de la detecció precoç fins a la vida adulta”, ha plantejat la plataforma.

Així, ha recordat que els familiars van estar concentrant-se davant el Palau de la Generalitat “cada mes durant més de dos anys i mig per a reivindicar els drets de les persones amb TEA fins que va arribar la pandèmia” de la Covid-19. “Per motius sanitaris vam decidir paralitzar aquestes concentracions, però no la nostra lluita incansable per a garantir que les persones amb TEA puguen desenvolupar-se com a persones de ple dret”, ha subratllat l’entitat.

Així mateix, ha comentat que en els “tres últims anys” s’han reunit “en diverses ocasions amb les conselleries de Sanitat, Educació i Igualtat”, amb el president, Ximo Puig, al març 2019 i en dues ocasions, amb la vicepresidenta i titular d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra. “Al seu torn, ens hem reunit amb els diferents grups parlamentaris i es van aprovar per unanimitat tres proposicions no de llei, que per desgràcia el Govern valencià va ignorar completament”, ha censurat.

La plataforma ha afegit que per a les eleccions de 2019 va aconseguir “que tots els partits que es van presentar a les eleccions signaren un decàleg de mesures per a millorar la situació de les persones amb autisme” però ha lamentat que “passats quasi dos anys no han complit cap de les mesures proposades en aquest document”.

D’altra banda, ha destacat que l’octubre de 2019 va presentar una queixa davant el Síndic de Greuges per a denunciar “la vulneració de drets que pateixen les persones amb TEA en la Comunitat Valenciana”. “Es tractava d’una queixa molt àmplia perquè abasta qüestions de tot el cicle vital de les persones amb TEA, per la qual cosa el Síndic de Greuges ha necessitat més d’un any per a recaptar els informes pertinents i resoldre la queixa”, ha precisat.

Els familiars d’autistes han afirmat que continuen “esperant la creació d’una taula de treball on estiguen representades les conselleries involucrades i representants del moviment associatiu amb l’objectiu d’avaluar la situació actual de les persones amb TEA i proposar mesures a curt, mitjà i llarg termini” per a “millorar l’assistència i recursos que reben”.

El col·lectiu ha agregat que eixa proposta, “aprovada per unanimitat” l’octubre de 2019, “hauria d’estar vigent fins al moment que es desenvolupen els mecanismes corresponents en la llei 3/2029, del 18 de Febrer, de la Generalitat, de serveis socials inclusius de la Generalitat” i ha reclamat “un pla d’acció per a implementar l’Estratègia Espanyola en Trastorns de l’Espectre de l’Autisme, aprovada pel Consell de Ministres” el novembre de 2015.

“ESGOTADES JA TOTES LES VIES”

La plataforma ha assegurat que aquest és “el marc de referència per a contribuir a oferir en tots els territoris una orientació comuna que garantisca la igualtat d’oportunitats i el gaudi efectiu dels drets del col·lectiu de persones amb TEA i les seues famílies”. “Han passat més de cinc anys des de la seua aprovació i la Comunitat Valenciana és una de les poques que no ha desenvolupat aquesta estratègia”, ha criticat.

Igualment, ha assenyalat que les famílies han “esgotat ja totes les vies” i ha assegurat que no queda “més alternativa” que elevar les seues reivindicacions a la Unió Europea amb “una queixa davant el comité de les persones amb discapacitat de l’ONU, l’òrgan d’experts independents que supervisa l’aplicació de la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat en els estats membres”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × dos =