25n
25N
25N

La família del metge del SAMU mort es querella contra Barceló: "Va ser abandonat a la seua sort"

La família del metge del SAMU mort es querella contra Barceló: "Va ser abandonat a la seua sort"
13/05/2020 -

La família de Vicente José, el metge valencià del SAMU mort per coronavirus, s’ha querellat contra la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, per la seua mort, ja que considera que “va ser abandonat absolutament a la seua sort”, no se li van realitzar les proves de detecció fins que no va ingressar en un hospital privat malgrat presentar símptomes i no se li va facilitar el material de protecció adequat mentre va estar treballant.

La vídua, presidenta de l’Associació Plataforma d’Afectats pel Coronavirus Covid-19 en la Comunitat, ha presentat la querella davant la Sala civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) per dirigir-se contra una persona aforada –Barceló– i ser competent del cas aquest òrgan. Sol·licita que s’òbriga una investigació i es prenga declaració a la consellera i a diversos testimonis.

Segons recull la querella, a la qual ha tingut accés Europa Press, la víctima, també oftalmòleg, va treballar des del mes de febrer d’enguany, quan es va començar a estendre el coronavirus per la Comunitat, “sense cap mena de mesures de protecció, sense informació ni cap mena de formació”.

En concret, el facultatiu va fer els seus guàrdies de SAMU al febrer i març en les localitats valencianes de l’Alcúdia i Llíria. Va començar a tindre símptomes de la malaltia el 10 de març, amb febre. Prèviament, se li va enviar via intranet una fulla informativa sobre com posar-se i llevar-se un vestit EPI.

En relació amb la resta de material per a fer front a la Covid, per exemple les mascaretes, es recull en el text de denúncia que hi havia alguna quirúrgica FFP3 per a ús individual a compartir entre el personal, mentre que les FFP2 es reservaven per a l’infermer i una altra per al metge “sol per a usar en cas extrem”. A l’hospital no hi havia mascaretes per als pacients, així que funcionaven amb tan sols la quirúrgica, “que no protegeix”.

Tampoc disposaven en aqueixos moments d’ulleres: “Deien que les portarien. Les ulleres estaven dins del paquet de l’EPI i no les havies d’agafar si no gastaves el vestit”, recull la querella.

D’EPI, hi havia només tres i per a utilitzar en cas extrem –un per a metge, un altre per a l’infermer i un altre per al tècnic–, i si es gastava calia justificar-lo. “Aqueixa situació es va mantenir fins al dia 10 de març”, s’exposa.

SENSE VENTILACIÓ DE L’ESPAI

A més, les condicions de ventilació de les bases en les quals va estar ocupat la víctima, tant de l’Alcúdia com la de Llíria, “són precàries”: “Habitacles xicotets sense ventilació i llocs on fàcilment es poden contagiar, descansen al mateix temps un metge, un infermer i un conductor-tècnic transport sanitari. De fet, la base de l’Alcúdia va haver de ser tancada i desinfectada, posada en quarantena i finalment traslladada a un altre local que complira millors condicions de salubritat per als treballadors.

El metge que va rellevar el 10 de març a la víctima també va donar positiu en coronavirus, així com un altre infermer del SAMU de Llíria. L’11 de març, la dona i els seus fills, també mèdics, van trucar al telèfon de Conselleria habilitat per a aquests casos i no van aconseguir establir contacte perquè sempre comunicava. Davant aquesta circumstància, van cridar a una companya del CICU i la seua resposta va ser que no complia els criteris d’infecció.

L’endemà, la víctima va acudir al metge de capçalera, que sí que va considerar que complia amb aqueixos criteris, i li va tramitar una sol·licitud a Salut Pública perquè se li practicara el test de la Covid-19. “Amb l’excusa que estaven molt saturats els van dir que s’anara a casa i que personal de la Conselleria es desplaçaria allí per a fer-li el test, alguna cosa que no es va realitzar en cap moment ni se’ls va telefonar per a fer cap actuació”, s’indica en la querella.

Amb l’empitjorament de símptomes, van acudir a un hospital privat on se li va practicar el test, radiografia i analítica i va donar positiu en coronavirus. L’endemà, la dona va cridar al seu treball –també empleada del SAMU– i Sanitat li va dir que es quedara a casa, que anirien a realitzar-li la prova a ella. “I encara continuen esperant”, critiquen.

INGRESSAT I AMB PARADES CARDÍAQUES

Als dies, la víctima va ser ingressat a l’hospital amb una afecció pulmonar, dispnea. El 24 de març el pacient va empitjorar i se’l va baixar a l’UCI i va ser intubat. En aqueix moment va patir dues parades cardíaques i va quedar connectat a un respirador amb constants relativament estables. Als dies finalment va morir. La causa principal de la mort, segons consta en el certificat de defunció, va ser la pneumònia per Covid-19.

En la querella s’exposa: “En cap moment Vicente va ser atés per la Conselleria i els seus serveis, no se li va fer cap test, no va ser informat sobre les mesures de protecció a seguir, no se li va facilitar cap equip de protecció, va ser abandonat absolutament a la seua sort i iniciativa dels seus familiars. En el SAMU només existia una màscara per al seu equip”.

Els lletrats de la vídua contemplen que entre les competències de Sanitat està la d'”organitzar i tutelar la salut individual i col·lectiva a través de les prestacions, serveis i mesures preventives necessàries”, amb el que entenen que és “l’última responsable” de l’esdevingut en aquest cas. “Vicente va ser víctima directa de la manca de material de protecció en l’exercici de la seua professió com a metge del SAMU i víctima de la falta d’assistència mèdica per part de la Conselleria, l’última responsable de la qual és la consellera”, s’afig.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

7 + nou =