25n
25N
25N

Els fallers celebren la particular "plantà" a les seues cases pel coronavirus

Aplaudiments als sanitaris i música des de balcons se sumen a les idees per a quedar-se a casa pel coronavirus

Falla de Trini Sanchis

Els fallers celebren la particular "plantà" a les seues cases pel coronavirus

És març i un dia 15 ja estaria València plena de falles infantils plantades. No obstant això, les Falles 2020 s’han posposat per a juliol a causa de la pandèmia mundial que està causant el coronavirus. Però els fallers una vegada més mostren el seu enginy amb una nova iniciativa: la plantà a les seues cases. Fallers de les comissions de Falla Carretera Escrivà-Cooperativa San Fernando, Falla Zapadores, falla Blas Gámez- Ángel Villena, falla Gayano-Lluch i moltes altres han muntat els seus particulars “monuments” en cada casa dels fallers on els més xicotets han pogut muntar la seua particular falla infantil per a mantenir l’essència de les falles en aquest atípic mes de març.

La declaració de l’estat d’alarma i la limitació de moviments dels ciutadans per a contenir la propagació de la pandèmia ha motivat que entitats, col·lectius i ciutadans de la Comunitat Valenciana promoguen diverses iniciatives a través de les xarxes socials.

Marta Muñoz, la presidenta de la Falla Carretera Escrivà-Cooperativa San Fernando explica que “vam veure la iniciativa d’altres falles i ens va semblar una gran idea. Era dia de plantà i no ens volíem quedar sense la nostra, però com les circumstàncies manen, res millor que fer la plantà casolana, cadascú utilitza els ninots, peluixos i el que té a casa, i de pas, animar als fallers, especialment a les Falleres Majors Sofía i Raquel, i als més xicotets amb una activitat diferent però fallera”.

Aquestes són algunes de les curioses falles que han plantat els fallers a les seues cases mentre vivim el particular confinament pel decret de l’estat d’alarma a causa del coronavirus.

APLAUDIMENT ALS SANITARIS I UN FESTIVAL DE MÚSICA ALS BALCONS

Un aplaudiment als professionals sanitaris o un festival en el qual s’interpretarà música des dels balcons són també algunes de les propostes amb les quals la població de la Comunitat Valenciana tracta d’amenitzar el confinament pel coronavirus.

La primera d’elles ha sigut l’aplaudiment que els ciutadans van dedicar als professionals sanitaris des dels seus balcons a les 22 hores d’aquest dissabte. A vegades, aquest aplaudiment va estar acompanyat a més de l’Himne d’Espanya, de l’himne regional, ‘casserolades’, llums i fins a algun foc artificial.

L’homenatge, que es va secundar àmpliament i que algunes persones van ampliar al personal dels supermercats, es va convocar a través de les xarxes socials i del servei de missatgeria de WhatsApp, on ja circulen crides a repetir el gest aquest diumenge.

Per part seua, la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) ha convocat als músics de la Comunitat Valenciana a interpretar des dels seus balcons ‘Paquito el chocolatero’ i ‘Amparito Roca’ el 19 de març, festivitat de Sant Josep, a les 12 hores, en una iniciativa batejada com el ‘Festival dels balcons’.

“Ser músic és, també, estar en els moments difícils. Perquè som la Terra de la Música, perquè som solidaris, perquè portem la música en l’ADN… i perquè som el territori amb més músics per metre quadrat, ara també donarem la nota”, ha manifestat la FSMCV a través de les seues xarxes, sota l’etiqueta #FestivalDelsBalcons.

Un dels impulsors d’aquesta proposta és l’humorista Eugeni Alemany, que ha detallat que els milers de músics de les 550 bandes de la Comunitat tocaran des de finestres i balcons, des de tots els punts del territori valencià, en un concert “per a rebre la primavera”.

Per a aquest dilluns, 16 de març, la iniciativa proposa que a les 18 hores els ciutadans canten ‘Resistiré’ des dels seus balcons i finestres. Per al 19 de març, a més del #FestivalDelsBalcons a les 12 hores, crida a encendre les llums dels mòbils o ciris, “senyal del foc que caracteritza als valencians”, des del balcó per a fer sonar també l’himne de la Comunitat.

Paral·lelament, i també amb relació a les Falles, s’ha convocat a col·locar un mocador faller als balcons des d’aquest dissabte i fins al 19 de març. D’aquesta iniciativa s’ha fet eco el regidor de l’Ajuntament de València i exresponsable de Cultura Festiva, Pere Fuset: “Mentre dure la crisi, els balcons seran les trinxeres on mostrar la nostra alegria de viure”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

8 + 19 =