25n
25N
25N

L'Ajuntament expressa les seues condolences per la defunció d'Alejandra Soler

L'Ajuntament expressa les seues condolences per la defunció d'Alejandra Soler
01/03/2017 -

La corporació municipal de València ha expressat les seues condolences per la mort, als 103 anys, de la mestra Alejandra Soler, filla predilecta de València des de l’any 2015, quan l’Ajuntament va reconéixer la seua aportació pedagògica, lingüística i cívica a la societat de qui va dedicar la major part de la seua vida a lluitar per la llibertat, la igualtat i els drets humans. Cal destacar també la seua lluita pels drets de la dona, amb el mèrit de fer-ho en uns temps en els quals la igualtat de gènere tenia menor reconeixement i era una assignatura pendent.

Va nàixer l’any 1913 i molt ràpid va destacar per les seues inquietuds socials que la van portar a afiliar-se o a la Federació Universitària Escolar, un moviment estudiantil que treballava per la modernització de l’ensenyament, i va participar també activament en les revoltes d’estudiants que es van produir durant la dictadura de Primo de Rivera.

Va cursar estudis en l’Institut Lluís Vives i es va llicenciar en Filosofia i Lletres el 1935, quan per a les dones era encara difícil accedir als estudis universitaris. Després d’afiliar-se al Partit Comunista, a causa de la repressió per l’alçament d’Astúries, va marcar un punt d’inflexió en la seua vida.

Va ser activista a favor de la República, i a causa de la derrota en la Guerra Civil es va exiliar a la Unió Soviètica al costat del seu marit, el periodista Arnaldo Azzati. Allí van romandre fins a l’any 1971, any en el qual es van instal·lar a Madrid. I va ser sis anys després quan va tornar a la seua València natal. Durant la seua llarga etapa a l’antiga URSS va exercir un paper fonamental en l’educació dels coneguts com a “xiquets de la guerra”, els quals van ser evacuats lluny de les seues cases i de les seues famílies.

Quan va finalitzar la Segona Guerra Mundial va impartir classes i va ser responsable de la Càtedra de Llengües Llatines a l’Escola Superior Diplomàtica de Moscou. També va ser professora de la càtedra de Llengües Romàniques, i va escriure diversos manuals d’ensenyament de castellà, així com un diccionari fraseològic, que continua vigent no solament a Rússia, sinó també a altres països. Va ser guardonada amb l’Ordre de Lenin a les Aportacions Culturals, amb la Insígnia d’Honor i amb la Medalla al Valor. En el mes d’octubre del 2015 va ser nomenada Filla Predilecta de la ciutat per l’Ajuntament de València.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 + setze =