25n
25N
25N

Simón diu que "en principi" el mort a València és un cas importat

Simón diu que "en principi" el mort a València és un cas importat
04/03/2020 -

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha informat que Espanya ja compta amb 193 casos de coronavirus, i tres d’ells són xiquets, un d’ells a Madrid i dos a Castella-la Manxa (que s’han contagiat d’un “cas previ conegut”), segons les últimes xifres recopilades pel Ministeri de Sanitat. D’altra banda, sobre l’home de 69 anys que va viatjar a Nepal i al qual se li ha detectat el virus després de morir el 13 de febrer a València a causa d’una pneumònia, ha indicat que “en principi no ha transmés el virus a cap altra persona i és un cas importat”.

Del total d’infectats a Espanya, set pacients segueixen en l’UCI, 14 són professionals sanitaris, un més que ahir; i 14 segueixen sense tindre un origen identificat (sis a Madrid, un a País Basc, tres a Andalusia i la resta encara sense identificació).

El principal increment es produeix a Madrid, on s’han diagnosticat 21 positius des de l’última actualització difosa pel Ministeri de Sanitat a les sis hores de la vesprada d’aquest dimarts. Així, la regió madrilenya ja compta amb 70 infectats. Li segueix Comunitat Valenciana, amb 19 casos, quatre més que en la vesprada d’ahir. Entre ells es troba el primer mort amb coronavirus a Espanya, un home de 69 anys que va viatjar a Nepal i al qual se li ha detectat el virus després de morir el 13 de febrer a l’Hospital Arnau de Vilanova de València a causa d’una pneumònia.

“En principi no ha transmés el virus a cap altra persona i és un cas importat. Això ens pot tranquil·litzar”, ha assegurat Simón. L’expert del Ministeri de Sanitat ha explicat que els protocols no prohibeixen fer necròpsies als pacients que moren amb un contagi per coronavirus.

“Davant qualsevol defunció, es fa de manera rutinària una necròpsia verbal o física per a establir la causa de la mort. En aquest cas, no encaixava bé el que estaven veient els metges, no es va trobar una causa justificant. Quan es va plantejar la possibilitat que la definició de casos incloguera una pneumònia greu en hospitalització, es va obrir la porta a analitzar les mostres antigues d’aquest pacient. En aquest cas han donat positiu, però no es testaran mostres d’altres pacients, no té sentit, i més quan han mort després de passar el període d’incubació. Si no s’han detectat contagis associats és que no s’han produït”, ha argumentat.

País Basc compta ja amb 17 positius, mentre a Catalunya hi ha 15 contagis. Andalusia (13) i Cantàbria (10) segueixen amb les mateixes xifres. S’incrementen a Castella i Lleó (11), Castella-la Manxa (12) i Balears (5). Canàries (7), Extremadura (6) i La Rioja (3) no han incorporat contagiats. Astúries ha elevat la seua xifra d’afectats a dos, un més; mentre a Navarra s’eleva fins a tres, segons les xifres oficials. Aragó, Galícia, Múrcia, Ceuta i Melilla continuen lliures de coronavirus.

Sobre l’augment en el nombre de casos, Simón ha apuntat que això no significa que haja crescut el risc de transmissió, sinó que pot haver-se del fet que s’estan millorant en algunes comunitats autònomes la detecció de casos i els sistemes de vigilància. “Això permet detectar casos, en la seua majoria lleus, que potser haguérem tardat més a detectar-ho sense la millora dels sistemes”, ha comentat. Així, Simón ha insistit que Madrid està “fent un esforç enorme” en la detecció de casos, i que per això “potser” estan presentant major nombre de casos.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × tres =

museo prehistoria