25n
25N
25N

Mor Josep Almudéver, l'últim brigadista internacional

Mor Josep Almudéver, l'últim brigadista internacional
25/05/2021 -

Josep Almudéver Mateu, brigadista republicà i excombatent de la Guerra Civil, ha mort als cent un anys, segons ha pogut saber Europa Press.

L’últim brigadista internacional, natural de Marsella, però amb residència a Alcàsser, es va allistar voluntàriament a l’exèrcit republicà quan encara no havia complit els disset anys -li faltaven dues setmanes- i va eixir de València amb la columna Pablo Iglesias per a prendre part de la 129 Brigada Internacional.

Fa dos anys va rebre un homenatge de la Generalitat Valenciana “per ser exemple de la memòria viva d’una història que cal recordar per a poder avançar en una democràcia més plena i justa”, va asseverar la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo.

“Josep Almudéver va ser una de les persones que va lluitar perquè aquest país tornara a tindre drets democràtics i llibertats, les que tenim ara. Representa la memòria viva d’aqueixa història que cal recordar i tindre molt present precisament per a poder avançar en una democràcia més plena i més justa”, va agregar Pérez Garijo.

En aquest acte d’homenatge, el mateix Almudéver va comentar que preferia no parlar de Guerra Civil perquè, en la seua opinió, no va ser un conflicte armat entre espanyols sinó “internacional”, una guerra amb presència de molts països en la qual “estava tothom”.

Així, l’excombatent va destacar que en aquesta contesa van participar tropes nazis vingudes d’Alemanya i feixistes italianes per a fer costat al bàndol franquista. “Com és possible dir que això era una guerra civil”, es va preguntar, al mateix temps que va indicar: “Mai en la vida”.

“La mentida més gran és que allò va ser una guerra civil”, va agregar Almudéver, que va assenyalar que la lluita com a milicià “representa la voluntat del poble treballador espanyol”. Considerava que quan va combatre “calia defensar això fora com fora dels feixistes”.

El brigadista va recordar, així mateix, com el Govern francés no va entregar les armes comprades pel Govern republicà, emparant-se en el fet que no li ho va permetre el Comité de No-Intervenció, atés el passatge que relata en el seu llibre ‘El Pacte de no-Intervenció. Pobra República. Memòries del milicià i brigadista internacional José Almudéver Mateu’.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 + vint =