caixa popular

Fallas 2019

Fallas 2019

Les Falles 2019 ja estan ací. Per això, hem creat un especial faller perquè no et perdes cap dels esdeveniments destacats de les falles. Tota la informació sobre els horaris de l’ofrena, el programa de falles, les mascletaes o els castells, però també rutes per a visitar els principals monuments fallers, els llocs on tastar els millors bunyols amb xocolate o els horaris especials del metro per a les falles 2019.

Consulta ací el calendari de les falles 2019.

Programació de les falles 2019

Principals actes de les Falles 2019

Ací podràs informar-te dels actes més importants de les Falles de València 2019:

La Crida

La Crida se celebra l’últim diumenge de febrer i és un dels esdeveniments més esperats de l’any per a tots els fallers. Amb la Crida comença l’inici de les Falles. Tot comença amb una despertà. Els fallers recorren els carrers de València avisant als veïns i visitants de la ciutat de l’inici de les falles.

A la nit, milers de valencians es concentren als peus de les Torres de Serrans per a escoltar el discurs tant de l’Alcalde de València, com de les Falleres Majors de València. A partir d’eixe moment, es dóna el tret d’eixida a un mes replet de pólvora, llum i color.

La plantà

Monumentos falleros 2019

La Plantà marca l’inici de la setmana fallera. Després de tot un any d’intens treball en els tallers dels artistes fallers el seu treball es veurà materialitzat en ninots perfectament disposats, encaixats i llestos per a ensenyar. Que tot aquest procés es duga a terme sense problemes depén d’aquestes últimes hores de muntatge.

Tot aquest procés és regulat i coordinat per la Junta Central Fallera. El dia 15 de març hauran d’estar els monuments fallers preparats. Les falles infantils hauran d’estar col·locades a primera hora del matí d’eixa jornada. Per una senzilla raó: el jurat de la J.C.F. visita totes les falles per a, posteriorment, premiar els millors monuments. El mateix ocorre amb les falles grans. Aquestes han d’estar a les 12 de la nit. Per això, les últimes hores solen acumular la major càrrega de treball dels fallers i falleres, i dels equips de muntatge de les falles.

Falleres majors

Coneixes a les Falleres Majors de València i la seua Cort d’Honor? En aquesta secció et detallem el seu dia a dia i els seus principals actes.

fallera-mayor-2019

Marina Civera, Fallera Major de València 2019

fallera-mayor-infantil-2019

Sara Larrazábal, Fallera Major Infantil de València 2019

L’encés de llums

Els extraordinaris espectacles de llum i color són un dels principals atractius turístics de les Falles. I és que el tradicional encés de llums és tot un clàssic en la celebració de les festes de València. Prova d’això és la gran concentració de valencians i turistes que, cada dia, les visiten per a gaudir d’aquest autèntic luxe faller.

L’encés de llums es divideix en dues categories: La categoria A, en la qual participen les falles més reconegudes. I la categoria B, que compta amb un pressupost inferior de fins a 11.000 euros, i que avança un dia el seu encés de llums. El primer encés de llums de les falles es realitza els primers dies de març, a partir de les 20.00 hores.

Entre totes les comissions falleres que participen en aquest concurs destaquen les comissions falleres de:

  • Falla Sueca-Literato Azorín
  • Falla Cuba-Puerto Rico
  • Falla Cuba-Literato Azorín
  • Falla Avinguda Malvarrosa-A.Pérez Cavite

 Mascletà

Mascletá en directo 2019

Qui no ha sentit parlar de la mascletà de València? Des de l’1 de març fins al dia de Sant Josep, el 19 de març, a les 14.00 hores, la Plaça de l’Ajuntament s’abarrota de valencians i turistes, que no es volen perdre l’oportunitat de gaudir d’una de les cites més característiques d’aquesta festa de València. La pólvora, el soroll i l’ambient faller són els ingredients principals de les famoses mascletaes.

Consulta qui dispararà les mascletaes de 2019.

 L’Exposició del Ninot

A principis del mes de febrer, l’Exposició del Ninot obri les seues portes perquè milers de valencians i turistes puguen començar a gaudir del gran treball dels artistes fallers, a través dels diferents ninots que, prèviament, han portat les comissions falleres. Uns ninots que competeixen per ser nomenats Ninot Indultat, gràcies a les votacions dels assistents, i salvar-se, així, de les flames del foc el dia de la Cremà.

Ninot indultat 2019

La Sala Arqueries del Museu Príncep Felip de la Ciutat de les Arts i les Ciències és el lloc triat per a albergar l’Exposició del Ninot, que marca l’inici de les Falles, i que roman oberta fins al 14 de març per als Ninots Infantils, i fins al 15 de març per als Ninots dels monuments grans. A més, el 16 de febrer se celebra la Nit del Ninot, podent visitar aquesta exposició fins a les 2.00 hores.

Si no saps com anar a l’Exposició del Ninot de València, recorda que pots arribar a través de les línies 1, 13, 15, 25, 35, 95 i 99 de l’EMT. El preu de l’entrada general de l’Exposició del Ninot és de 3€, i l’horari habitual de visita és de 10.00 a 20.00, excepte el cap de setmana que s’allarga fins a les 21.00 hores.

 L’Ofrena de flors

Ofrenda fallas 2019

En la plaça de la Verge, s’instal·la una figura de la Verge, feta de fusta, de manera que els rams de flors es van col·locant en els espais buits entre les fustes. Els rams de clavells que deixen les falleres van confeccionant el mantell de la Verge, amb un dibuix prèviament dissenyat i que canvia cada any. Els colors dels rams de l’ofrena poden canviar cada any però els més habituals són el blanc, rosa i roig.

La cremà

Fallas 2019La cremà posa fi als monuments fallers de l’any. Cada 19 de març, dia de Sant Josep, marca un dels dies més esperats per als fallers i les falleres, la cremà dels seus monuments. Després de 4 dies on els monuments han eixit als carrers de moltes ciutats valencianes, les flames els posaran fi per a tornar a renovar el cicle.

 

El que no et pots perdre en les Falles 2019

Com seran les Falles municipals 2019?

 

Més notícies sobre les falles