Les Falles retrocedeixen als seus orígens en el seu segon aniversari com a Patrimoni de la Humanitat

La festa per l'aniversari del nomenament de les Falles com a Patrimoni de la Humanitat serà l'1 de desembre

Guardar

ninot fallas 2017
ninot fallas 2017

El 30 de novembre de 2016, València esclatava d'orgull i, sobretot, felicitat. I és que arribava un dels reconeixements més anhelats per a unes festes que representen la tradició, la cultura i la identitat de la societat valenciana. Eixe mes, a Etiòpia, les Falles es convertien en Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, una fita que, des de llavors, se celebra amb una gran festa en la qual veïns i visitants estan més que convidats.

Aleshores, el regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València, Pere Fuset, deia que "hem aconseguit un reconeixement molt merescut, molt treballat per tot el món faller, i amb el suport de la ciutat de València i, ara, és el moment de donar les gràcies i la benvinguda a la nostra festa a tothom que vulga gaudir d'ella, com ho fem nosaltres". I, sens dubte, la celebració que, des de llavors, s'organitza per a commemorar el nomenament de les Falles com a Patrimoni de la Humanitat reflecteix el sentiment d'eixes paraules.

Així, i amb motiu del segon aniversari, la regidoria de Cultura Festiva, comptant amb la col·laboració de la Delegació de Promoció del Patrimoni de Junta Central Fallera, han organitzat una gran festa, que se celebrarà el pròxim dissabte, 1 de desembre, i que, sota el lema 'Les Falles de l'Antigor', retrocedirem en el temps per a tornar als orígens de les Falles, a la fi del segle XIX.

Una celebració amb magnificència que es concentrarà en el barri del Carme. I és que, tal com ha explicat Fuset, i d'acord amb la temàtica d'aquest segon aniversari, "el Carme és bressol de les primeres Falles amb el protagonisme del veïnat i de les comissions falleres d'un barri que concentra una gran activitat fallera, i que és un referent quant a la memòria històrica fallera i ciutadana de la nostra ciutat".

D'aquesta manera, el pròxim 1 de desembre, valencians i visitants podran gaudir de la plantà d'una falla commemorativa, a càrrec de Fet d'Encàrrec, que reproduirà el cadafal, amb la seua disposició tradicional i la seua crítica social, que es plantava en els carrers Gràcia i Llanterna allà per l'any 1895. Aquesta plantà es realitzarà durant la mitjanit del divendres, 30 de novembre, al dissabte.

El programa de festejos continuarà, a les 12.00 hores, amb una xarrada sobre indumentària del segle XIX, que tindrà lloc en el casal de la Falla Plaça de la Santa Creu per a, a les 13.00 hores, donar pas a una cercavila pel barri, al costat dels representants de l'Escola de Tabal i Dolçaina de Junta Central Fallera.

I com la pólvora no pot faltar en cap de les celebracions valencianes, a les 14.00 hores, es dispararà una traca correguda, en el carrer Roteros, des de la Plaça dels Furs fins a la Plaça de la Santa Creu, que anirà a càrrec de la Pirotècnia Martí.

A la vesprada, serà el torn d'una xarrada per als més xicotets en el mateix casal de la Falla Plaça de la Santa Creu ('Els orígens de les falles... i més' a les 17.00 hores); una representació de l'estoreta velleta a les 18.00 hores; una nova cercavila pels carrers del barri del Carme a les 19.00 hores; i, finalment, com a colofó a una jornada intensa, un concert de la banda del Centre Instructiu Musical de Benimaclet, que començarà a les 19.30 hores.

Per descomptat, el fermall d'or ho posarà la cremà de la falla commemorativa (20.30 hores). A més, durant tota la jornada, es podrà visitar una exposició sobre les Falles del segle XIX en la plaça de la Santa Creu.

"Amb aquesta celebració, complim el compromís adquirit amb la UNESCO, després de la declaració de 2016, en el sentit de generar iniciatives que, en qualitat de bones pràctiques patrimonials, ajuden a reforçar la protecció, la conversa i la difusió dels diversos aspectes que conformen el ric patrimoni cultural de la festa de les Falles", ha assenyalat Pere Fuset.

Arxivat a:

Destacats