Una falla de València canvia els estatuts per a obrir als homes la possibilitat de ser 'faller major'

Guardar

falla_borrull
falla_borrull

La falla Borrull Socors de València ha aprovat la renovació dels seus estatuts per a obrir la representació de la comissió major i infantil a homes i dones per igual, amb el que el seu màxim representant podria ser faller o fallera major, amb la denominació que establisca la Junta Central Fallera (JCF).

Així ho ha acordat la comissió per unanimitat en "el congrés més important de la seua història", celebrat el cap de setmana passat. El canvi dels estatuts contempla la desaparició de les corts d'honor femenines, de manera que tants homes com a dones podrien integrar-les a partir de les Falles de 2020, detalla la falla en un escrit en el seu web.

Des de la Junta Central Fallera (JCF) han recordat a Europa Press que la falla Blanquerías de València ja va estrenar el càrrec de faller major el passat mes de juny, com un gest per la igualtat però sense canviar els estatuts i en combinació amb el càrrec de fallera major. En el cas de Borrull Socors, la intenció és que els homes puguen optar tots els anys com a màxims representants.

Aquesta decisió arriba després de quatre mesos de treball per part del comité específic 'Congrés Borruler' establit en la comissió, format per deu integrants. Finalment, el 80% dels components de la falla van participar en la junta extraordinària per a votar i acordar les actualitzacions després del procés en línia de presentació d'esmenes.

L'objectiu de Borrull Socors és que, en la celebració del pròxim Congrés Faller, els estatuts de la JCF "reflectisquen realment els canvis que s'han introduït amb les seues propostes i accions, així com les de les comissions que ja treballen i viuen en el segle XXI", ha afirmat el seu president, Sebas Marín.

Es tracta de canvis "necessaris en el context històric i social en què vivim, i en coherència amb la forma de sentir, fer cultura i fer falla de Borrull Socors", ha manifestat, amb la meta d'"adaptar els estatuts al que demana la societat actual".

"És la normalitat, no hem fet una altra cosa", ha afegit Marín en declaracions a Europa Press, ja que ha defensat que es tracta d'una de les "qüestions evidents que cal acatar" en el món de les Falles. Ha apuntat sobre aquest tema l'existència d'un "problema de fons", amb la necessitat de canvis en la normativa global de les festes josefines per a suprimir "coses inviables" com el fet que desfilen per separat homes i dones.

Per a aquest representant de Borrull Socors, són qüestions que "s'haurien de canviar de facto", encara que ha recordat que és necessària la celebració d'un congrés faller extraordinari que ha recalcat que "la Nau portava en el seu programa electoral i no s'ha celebrat".

LLENGUATGE INCLUSIU

En aquest context, "com és lògic", el text dels estatuts també utilitza a partir d'ara llenguatge inclusiu íntegrament, com la substitució del terme 'president' per 'presidència', així com un plantejament respectuós amb la perspectiva de gènere en cadascun dels seus punts.

Amb aquest avanç, el president de la falla ha manifestat sentir-se "molt orgullós, agraït i satisfet amb la gran participació de la comissió en aquest procés, tant en la seua part presencial com a en línia".

I ha ressaltat el suport "no solament en els mesos de redacció del comité, també en el desenvolupament de la votació i l'anàlisi en el qual s'han realitzat importants mesures per a arribar a un text que considerem fet amb responsabilitat social i fallera". "En Borrull Socors hem fet els deures", ha emfatitzat Marín.

Respecte al precedent que va marcar el faller major de Blanqueries, ha assegurat que va marcar "una inspiració", igual que les paraules de comiat de la Fallera Major Infantil de 2018, Daniela Gómez, amb al·lusions al "principito" en l'acte d'elecció de les corts d'honor de 2019.

NOU ESCUT

Al marge de l'obertura dels estatuts, la junta extraordinària va donar llum verda a un canvi d'imatge que contempla la convivència de l'escut històric d'aquesta falla quasi centenària amb un nou, dissenyat per una jove fallera, dissenyadora gràfica i una de les artistes de les falles de la comissió, Marina Marín.

En concret, l'escut tradicional es mantindrà en l'estendard, les joies i l'emblema exterior del casal. El nou, a partir de la seua presentació pública, s'utilitzarà per a la resta de necessitats comunicatives i per a la projecció de la comissió en tots els seus passos futurs.

"Hem conclòs entre tots que és el moment de demostrar la nostra evolució, les nostres propostes, el nostre treball i el nostre camí amb una imatge concorde", ha asseverat el president de Borrull Socors.

INVERSIÓ MÍNIMA EN FALLES

D'altra banda, la comissió ha acordat regular per estatut la inversió mínima en falles per a cada exercici, el 20% de les quotes anuals. La intenció és "demostrar i continuar creixent el compromís amb l'essència de les falles, les propostes artístiques, crítiques i satíriques de cada any". "El nostre sentiment de '#VolemFalla'", ha recalcat Marín.

Paral·lelament, els estatuts de la falla s'han adaptat a les noves tecnologies i a les exigències actuals en matèria de compliment de protecció de dades.

Arxivat a:

Destacats