Falciani: "L'agència anticorrupció és un dels recursos col·laboratius necessaris per lluitar contra el frau"

Guardar

falciani 1
falciani 1

Hervé Falciani va tancar la temporada de Podem Debats amb una intervenció en el Centre Cultural Octubre de València. Li van acompanyar la diputada del grup parlamentari dels Corts, Fabiola Meco, Auxiliadora Honorato i Carlos Creuat.

falciani 2Enginyer de sistemes , ha aportat informació de suposats comptes de més de 130.000 grans evasors fiscals, informació que va obtenir quan treballava en una entitat financera a Suïssa. Per això està considerat com un símbol en la lluita contra el frau.Falciani ha estat convidat a València pel grup parlamentari Podem . Prèviament a la conferència es va reunir en les Corts amb el Síndic, Antonio Montiel , amb alguns diputats i diputades i representants de la societat civil valenciana per comentar l'Agència contra el Frau i la Corrupció, una de les apostes polítiques més sòlides de Podem en aquest primer any de presència al parlament valencià.La diputada Fabiola Meco va obrir l’ acte i va destacar que “la lluita contra el frau i la corrupció es un element fonamental en la regeneració democrática i en la defensa dels drets de la ciutadania. Aon n’ hi han arques buides per la corrupció n’ hi ha vulneració de drets”.Falciani, que va omplir la sala d'entrada del Centre Cultural Octubre, va destacar que el frau existeix per l'opacitat del sistema financer: “Els llops i els taurons col·laboren entre si. Els banquers col·laboren entre si. Els paradisos fiscals col·laboren molt entre si. Els que saben col·laborar són els que fan que paguem més impostos per ells. El 98% dels diners que es va dels nostres països de manera fraudulenta ho fa a través de la contractació pública: les empreses no es roben unes a unes altres, sinó que roben a l'administració pública”.Per a Falciani, és imprescindible la creació de recursos i institucions cooperatives en la lluita contra la corrupció: “Els llops i els taurons usen les nostres errades o manques de col·laboració. Hem d'aprendre a col·laborar. No els hem de vore només com a enemics; aprenguem a col·laborar entre estats com ells col·laboren entre si. Hem de fer hackeo col·laboratiu. Buscar les errades per a corregir-los, de la mateixa manera que els paradisos fiscals estudien les errades per aprofitar-se. L'estratègia local, reticular, col·laborativa, d'hacker, és la que millor pot funcionar per llevar-li espais al frau.”

Carlos Cruzado, president de Gestha, , va dir que “cal desplaçar la lupa. No significa que no cal controlar-ho tot, però cal fer més esforços on més frau hi ha, és a dir en els grans patrimonis. L'última enquesta del CIS sobre assumptes de fiscalitat llançava que el 87% dels ciutadans pensa que el sistema tributari espanyol no és just”.Auxi Honorato, la secretària d'acció institucional i polítiques anticorrupció va indicar que “La gent s'ha adonat que aquest assumpte és la clau que un Estat puga tindre el seu Estat de Benestar, serveis públics de qualitat i no de caritat, i igualtat d'oportunitats de partida. Buidar les arques públiques és buidar la democràcia. Això està relacionat amb una tendència clara a Espanya i el seu entorn europeu: l'augment del rendiment del capital enfront del del treball. Com era d'esperar, la conseqüència és més desigualtat, que a més sempre pateixen les dones abans que ningú”.Honorato va destacar que al nostre país la pressió s'exerceix sobre el teixit productiu més feble:” Després del boom immobiliari hem assistit a una successió de reformes fiscals orientades a disminuir la progressivitat fiscal (IRPF i Successions). Les Pimes han estat les més perjudicades d'esta deriva, perquè són les que al final acaben pagant més que ningú. A més, hem vist que segueixen augmentant les pràctiques de frau i elusión fiscal. La indústria del frau fiscal permet -amb la cooperació de banca privada, auditors i grans signatures d'advocats- treure els diners d'on es genera la riquesa cap als paradisos fiscals. Així doncs, han baixat els ingressos públics, han augmentat les retallades per, suposadament, compensar, i han augmentat els impostos indirectes. Aquesta regressió és especialment accentuada a Espanya”.Els quatre participants al debat van accentuar la importància d'acabar amb les portes giratòries, en la línia d'una de les reivindicacions més contundents als programes d'acció política de Podem. : “Les portes giratòries – va explicar Honorato- són un altre focus de frau i, la qual cosa és pitjor, de competència deslleial: la major part del teixit productiu no gaudeix de les portes giratòries, sinó que paga el seu cost. Per acabar amb les portes giratòries és menester regular l'activitat dels lobbies. Si actuen de manera opaca generen distorsions de la competència i la igualtat d'oportunitats. ”

Arxivat a:

Destacats