Una "poètica però guerrera" Carmen Calvo transforma la façana de l'IVAM en un crit per la igualtat de gènere

Guardar

fachada_ivam
fachada_ivam

L'artista valenciana Carmen Calvo ha transformat la façana de l'IVAM en un crit per la igualtat de gènere amb l'obra de gran format 'Els cels estan cosits', el retrat "poètic però guerrer" d'un rostre femení anònim després d'una corda que evoca al vianant totes aquelles dones que són "anul·lades, manipulades o víctimes d'injustícies".

El director del centre, José Miguel G. Cortés, i l'artista han presentat aquest dimarts aquesta fotografia, realitzada a escala de 9 metres per nou metres, intervinguda a manera de collage, cridada a ser un "símbol" del que "representa l'IVAM, del que és i del que vol ser". Aquest fotomural, amb el qual arranca la temporada del museu valencià, estarà exposat fins a desembre.

L'artista ha batejat aquesta obra 'Els cels estan cosits' com una picada d'ullet que cride l'atenció a la imposició de rols de gènere amb els seus estereotips mitjançant una doble lectura, la referència a cosir, tradicionalment atribuïda a una tasca femenina, però també en cosir d'artistes com Millares.

Calvo, que ha confessat haver-se sentit "espantada" per les dimensions de l'encàrrec, ha ressaltat no obstant açò que aquesta obra aprofundeix en el seu guió artístic personal i la seua "mania" d'explicar allò que li inquieta. "Una artista no pot tancar-se solament en la seua obra, sinó parlar del que està passat", ha reivindicat.

D'aquesta manera, la intervenció vol ser un contrapunt a la façana de la porta d'accés de l'IVAM, que avança les exposicions de l'interior del museu, amb està mirada per la igualtat per a "comunicar amb l'exterior".

INTERVENCIÓ SUGGERIDORA

Per la seua banda, el director de l'IVAM ha ressaltat que es tracta d'una obra "interessant i suggeridora, que suscita múltiples lectures des d'una visió poètica però guerrera que no deixa indiferent". Així, aquesta intervenció vol ser una reflexió sobre la violència masclista i la discriminació sexual a les dones.

Cortés ha apuntat que amb aquest "repte" per l'envergadura de l'encàrrec volien posar en "un compromís" a Calvo encara que "jugaven amb parany" ja que donat la trajectòria d'aquesta artista sabien que el resultat "anava a eixir bé". "Però ha eixit estupend", ha recalcat. "No podia ser millor per la potència, suggeriment i interés que desperta la imatge", ha constatat.

De la mateixa manera, ha destacat "la coherència" de la trajectòria de Calvo, que en aquest retrat aprofundeix en el debat social a través de l'art amb un retrat que planteja els interrogants d'aquesta època, però també la seua "generositat" com a artista en haver donat l'obra original per a la col·lecció del museu.

Arxivat a:

Destacats