caixa popular

El ministre valencià que posa en escac l'horta valenciana

Ábalos accelera l’expropiació dels terrenys de l’horta per a l’ampliació de la V-21

El ministre valencià que posa en escac l'horta valenciana
03/07/2018 -

El Ministeri de Foment de l’anterior equip de Govern ja havia deixat tocada i enfonsada l’horta de València. I és que, a pesar que l’Alcalde de València, Joan Ribó, va viatjar fins a Madrid amb l’objectiu que es valorara una alternativa a l’ampliació de la V-21 aprovada, que contempla la construcció d’un tercer carril entre el Carraixet i València, des de l’Executiu Central van optar per adjudicar el seu peculiar projecte d’ampliació, a més de blindar la seua decisió unilateral, ja que la renúncia d’aquest pla implicaria una indemnització milionària a favor de l’empresa adjudicatària.

Així, un projecte que pretenia descongestionar de trànsit aquest tram de l’autovia V-21, es va convertir en un depredador de l’horta, que amenaça amb destruir 80.000 metres quadrats de parcel·les pertanyents a València i Alboraia, que es porta la pitjor part, mes vuit metres de reserva de domini públic, i l’enderrocament de construccions rurals, séquies i camins paral·lels que formen part del paisatge i la tradició valenciana.

Amb el canvi de Govern, va tornar a aflorar l’esperança dels valencians, encara que no per molt de temps, ja que la inesperada decisió de l’actual ministre de Foment, José Luís Ábalos l’ha tornat a fer miques. I és que una de les primeres mesures que ha impulsat ha sigut la d’accelerar les expropiacions dels terrenys per a poder dur a terme l’ampliació de la V-21, ignorant, per complet, les peticions de paralització que s’han elevat des dels plens municipals de València i Alboraia, per no parlar de les demandes tant de les associacions veïnals, com de les diferents plataformes com ‘Per l’Horta’.

‘Ens juguem molt més que un tercer carril’

Així, les reivindicacions veïnals s’han anat intensificant en els últims dies perquè, tal com explicaven en un comunicat els organitzadors de l’última protesta, ‘ens juguem molt més que un tercer carril’. Ens juguem la desaparició de 80.000 metres quadrats d’horta, o més aviat de cultura, tradició i, per què no, vida, així com d’edificacions històriques.

‘És desconcertant que la primera mesura aprovada pel ministre valencià haja sigut la d’iniciar les expropiacions dels terrenys d’horta’

Una decisió de Ábalos que també ha sorprès altres partits polítics com Compromís, que no han dubtat a mostrar el seu rebuig. ‘És desconcertant que la primera mesura aprovada pel ministre valencià haja sigut la d’iniciar les expropiacions dels terrenys d’horta dels veïns i veïnes d’Alboraia i València. Per a Compromís, el cost mediambiental i econòmic de l’actual projecte d’ampliació de la V-21 està injustificat per suposar la destrucció de més de 80.000 metres quadrats d’horta productiva, posant en perill elements patrimonials, paisatgístics i econòmics de la zona tan rellevants com els terrenys inclosos en la Denominació d’Origen Xufa de València, trencar amb l’aposta per la mobilitat sostenible del Govern del Botànic, i no garantir una millora important dels temps de viatge dels automòbils que entren en la ciutat de València’.

I és que algunes veus ja anuncien que la construcció d’aquest tercer carril, que té com a objectiu descongestionar la zona de tràfic, podria provocar l’efecte crida i que, al cap de poc, es tornen a produir les grans cues de trànsit havent destruït l’horta per res. És per aquest motiu pel qual des de Compromís han demanat una reunió urgent per a presentar-se un projecte d’ampliació alternatiu, que protegiria el 63% de l’horta valenciana.

L’ampliació de la V-21 va en contra de les polítiques de mobilitat de la ciutat

Des de les plataformes ecologistes i associacions de veïns afectats ja han alertat que l’ampliació de la V-21 és absolutament innecessària perquè ‘ni ha augmentat la població ni la via està saturada’. Així mateix, han assegurat que ‘és una via segura, sense accidents mortals’, per la qual cosa seria molt més efectiu invertir eixa quantitat milionària a ‘millorar el transport públic, mitjançant la implantació de més i millors trens de rodalia, metro nocturn els caps de setmana o més freqüència en els autobusos de l’EMT, i que arriben als pobles de l’àrea metropolitana’.

Una alternativa que també es planteja des de Compromís que confien que el nou Govern, finalment ‘trenque amb les polítiques depredadores amb el territori que han caracteritzat als anteriors executius del PP’. Així, advoquen per fomentar ‘el transport públic enfront de l’ús massiu de l’automòbil privat amb l’increment de les línies de tramvia i autobusos, o la creació d’aparcaments dissuasius al costat de les estacions de transport públic, que estiguen connectades de forma ràpida amb el centre de la ciutat’.

Etiquetes

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × tres =

mancomunidad horta sud
sempre teua
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
decidim vlc
Semana mobilidad Valencia 2018
Decidim VLC