Agost s'ompli de cultura de la mà del Centre del Carme

Nou exposicions es podran visitar durant tot el mes d'agost al Centre del Carme

Guardar

Expo Maribel Domènech CCCC (36)
Expo Maribel Domènech CCCC (36)

El Centre del Carme continua oferint cultura durant el mes d'agost en el seu horari habitual: de dimarts a diumenge d'11.00 a 21.00 hores. I ho fa amb un total de nou exposicions que es podran visitar fins al pròxim 30 d'agost. València continua inundant-se de cultura i, en aquesta ocasió, ho fa de la mà del Centre del Carme.

En primer lloc, trobem l'exposició 'Fantasma '77. Iconoclàstia Espanyola', que acull un recorregut fotogràfic que representa la trajectòria de la veneració a la iconografia pública franquista. La mostra recull una selecció de les fotografies realitzades pels fotoperiodistes valencians José Aleixandre i Manuel Molines des que es va promulgar la Llei d'Amnistia a Espanya en 1977.

Aquesta exposició, que podrà visitar-se fins al 30 d'agost, convida a la reflexió del públic sobre la potència que resideix a les imatges, però també a analitzar com va tractar la democràcia eixa presència fantasmal de Franco que resideix en la seua iconografia pública.

Una altra de les propostes que porta el Centre del Carme és 'Viaje a Corfú. Carlos Pérez. El hombre-museo'. Aquest recorregut per la trajectòria de Carlos Pérez pretendre aprofundir "en la mirada aguda, crítica i divertida, la voracitat cultural i el gust per la vida" d'aquest pedagog, escriptor, museògraf i expert en les avantguardes artístiques del segle XX.

A través de més de 500 peces, que conformen la mostra, "es busca mostrar qui va ser Carlos Pérez, una figura inspiradora per a tots els que ho van envoltar i una persona clau per a la modernització de la museografia i la pedagogia en la cultura".

I també fins al 30 d'agost, aquelles persones amants de la cultura podran gaudir tant de 'Between debris and things', que reuneix obres de Jørund Aase Falkenberg, Elena Aitzkoa, Anaís Angulo Delgado, Lucía C. Pi, Alberto Feijóo, Albert Gironès, Christian Lagata, Julia Llerena, Jesús Palomino i Julià Panadès, com de l'exposició 'Art al Quadrat. De cors, danses i desmemòria', que aborda la recuperació de la memòria històrica, a través del llenguatge contemporani, de totes les damnificades per la guerra civil i la postguerra, mostrant "com la repressió franquista no va ser un acte aïllat, sinó que es va utilitzar de manera sistemàtica castrant i marcant a diverses generacions de dones".

El Centre del Carme s'acosta també a les Falles amb la mostra 'Falles experimentals. Història d'una dissidència', que fa un recorregut per les obres d'artistes fallers incompresos i criticats pel sector més tradicional de les festes de València. D'aquesta manera, s'inclouen treballs experimentals, realitzats amb materials no contaminants, que plantegen, a vegades, una crítica a la "jerarquitzada festa fallera i a les seues manifestacions religioses".

'Acciones cotidianas' és la proposta de Maribel Doménech. La seua exposició comprén peces pròpies de l'entorn de la llar: mobiliari que convida a reflexionar sobre el privat i el públic, cables elèctrics tricotats i materials que parlen per si sols. La mostra, que va haver d'inaugurar-se virtualment durant el confinament, podrà gaudir-se presencialment fins a l'11 d'octubre. L'artista, de fet, recomana la visita en viu perquè, diu, "són sales molt immersives, il·luminades per les peces exposades, que creguen un ambient molt emocional".

Així mateix, el dissenyador de la falla municipal de València, Escif, ha creat un espai de soroll en el centre del museu amb l'exposició 'Qué pasa con los insectos después de la guerra'. La mostra apel·la a allò que esdevé i presenta diversos mons possibles relacionats amb els binomis que s'han repetit al llarg de la història, com la creació i la destrucció o l'amor i l'odi. Una proposta que no deixa a ningú indiferent i que es pot visitar fins al 30 d'agost.

Com no podia ser d'una altra manera, el Centre del Carme no s'allunya de l'actual situació i, fins al 23 d'agost, es podrà visitar, a la sala Zero, 'Desde mi ventana', la mostra que recull les il·lustracions del confinament. Il·lustradors, dissenyadors i arquitectes, però també famílies han transformat les seues finestres en espais de creativitat. Ara, tot aquest art que ha plantat cara a la Covid-19 es conjumina en aquesta exposició.

"A través de les finestres, hem somiat. I a través de la creativitat, hem treballat amb les emocions, i no feia falta res més enllà que un traç o un carbonet". Ara, l'art de les finestres es trasllada al Centre del Carme per a recordar que, durant el confinament, la creativitat no sols ens ha acompanyat, sinó que ens ha permés viatjar a través de l'art.

I, finalment, en el claustre renaixentista del Centre del Carme, el públic podrà descobrir, de la mà de Milimbo, la instal·lació 'Els Jouets Voyeurs'. Inspirada en els jocs de construcció que presenta l'exposició 'Viaje a Corfú', aquesta instal·lació homenatja "les avantguardes artístiques del segle XX que van donar la mà a la infància i el joc amb referències a André Hellé i "La Boîte à joujoux" de Debussy, Ànima Siedhoff-Buscher, Oskar Schelemmer, Alexander Calder, Alvig Lustig, Torres García i per descomptat a Carlos Pérez que va conjuminar aquest esperit lúdic".

No ho penses més, i gaudeix de l'àmplia oferta cultural que, aquest mes d'agost, t'ofereix el Centre del Carme. Per descomptat, garantint el compliment de totes les mesures d'higiene i seguretat que especifiquen les autoritats sanitàries.

Arxivat a:

Destacats