25n
25N
25N

L' Ortifus més "mariner, valencià i compromés" protagonitza una exposició en l'Edifici del Rellotge

L' Ortifus més "mariner, valencià i compromés" protagonitza una exposició en l'Edifici del Rellotge
18/12/2018 -

L’Edifici del Rellotge del port de València inaugurarà divendres que ve, 21 de desembre, l’exposició ‘Ortifus, al Mar-Intim’, que recull una àmplia mostra del treball del conegut humorista gràfic Antonio Ortiz Fuster, Ortifus.

La mostra, que es podrà visitar fins al 3 de març i està comissariada per la historiadora Ester Medán, reuneix més de 70 il·lustracions de l’artista valencià que mostren el seu “peculiar reflex de situacions transcorregudes en els barris marítims, el seu compromís social i mig ambiental i el seu defensa de la cultura valenciana”.

En concret es tracta de vinyetes publicades en mitjans com Levante-EMV, La Vanguardia i La Cartellera Túria, suports promocionals i les campanyes de diversa temàtica de la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València, de l’Ajuntament de València o del Museu de l’Artista Faller, entre altres.

Així, la mostra s’inicia amb la mirada d’Ortifus sobre els barris marítims. El mar, les platges, tradicions com la Setmana Santa Marinera i, especialment, el Port de València engloben aquest primer apartat de la selecció, on els visitants podran endinsar-se en la visió de les principals notícies que es generen al voltant dels poblats marítims en els mitjans de comunicació.

En concret, la mostra recull il·lustracions sobre la qualitat de les platges, els acords comercials internacionals, les millores en les infraestructures portuàries o els esdeveniments esportius celebrats en les aigües valencianes.

La presentació també inclou “l’ampli compromís” d’Ortifus amb la societat i el medi ambient. Els assistents podran contemplar la visió de l’humorista gràfic sobre problemes com la desigualtat de gènere, les injustícies socials i els problemes de sostenibilitat ambiental.

El recorregut finalitza amb la visió d’Ortifus sobre els trets d’identitat valencians. La cultura, la llengua, les tradicions o la gastronomia són alguns dels detalls que recullen els dibuixos d’aquest humorista en el qual s’homenatgen icones com la paella, la Festa de la Tomatina, les bandes de música i, per descomptat, aquells declarats Patrimoni de la Humanitat com el Tribunal de les Aigües, la Muixeranga d’Algemesí i les Falles.

En concret, en la mostra pot observar-se la seua clara vinculació amb les falles que ha estat present en la seua trajectòria artística i és constatable en multitud de vinyetes dedicades a aquesta festa i en la seua pròpia participació en la creació dels monuments fallers.

CONTRIBUCIÓ A les FALLES

Des dels anys 80, ha contribuït al món faller amb cinc falles que podrien qualificar-se d’autor ja que són monuments monotemàtics, amb textos amb curts jocs de paraules i amb personatges que habiten habitualment en les seues vinyetes.

En aquest sentit, s’exhibiran els esbossos de la falla que en 1988 va plantar en la Plaça de l’Ajuntament sota el lema ‘Ho tenim tot baix, però’, així com els quatre monuments que ha dissenyat per a comissions de la secció especial que li han permés aconseguir importants guardons en la categoria d’Enginy i Gràcia.

Es tracta del monument que en 1994 va plantar la Falla Blanqueries sota el lema ‘Llits’, una crítica sobre el sistema sanitari; en 1998 el monument de la Falla Convent Jerusalem amb el lema ‘Clon, clon’, centrat en la primera clonació un mamífer; en 2000 el monument per a la Falla Na Jordana que, sota el lema ‘Mutacions’, parla sobre la nuclearització de la societat; o en 2014 el monument novament per a Na Jordana que, amb el títol ‘Tirant El Banc’ satiritzava la crisi econòmica i el sistema bancari.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tretze + 6 =

CCCC