25n
Orgull
Orgull

L'Exposició del Ninot obri hui les seues portes al públic

La Base de la Marina de València ha sigut el lloc triat al qual tornaran els ninots any i mig després

L'Exposició del Ninot obri hui les seues portes al públic
16/07/2021 -

Les Falles 2021 cada vegada estan més a prop. A menys de mes i mig per al seu inici (enguany seran entre l’1 i el 5 de setembre a causa de la COVID-19), hui s’inaugura la tradicional Exposició del Ninot. Comença així a reprendre’s l’activitat fallera que tant ha patit les conseqüències del coronavirus, que tindrà lloc per primera vegada en la Base de la Marina de València.

La mostra podrà ser visitada entre hui i l’1 de setembre. Concretament, la inauguració serà aquest divendres a les 19 hores i el 31 d’agost, al matí, es clausurarà l’Exposició del Ninot Infantil i es donarà a conéixer el Ninot Indultat Infantil. Ja en la setmana de l’1 al 5 de setembre, el dimecres dia 1 a les 8 hores començarà la Plantà de totes les falles infantils. Durant aqueix matí es clausurarà l’Exposició del Ninot i es donarà a conéixer l’indultat.

Carlos Galiana, president de Junta Central Fallera (JCF) i regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, mostrava fa uns dies la seua “il·lusió” per la “volta a l’activitat del sector faller” i posava l’accent principalment que se seguiran “totes les mesures de seguretat i prevenció”.

Galiana també recordava que s’ha apostat per aquest canvi d’ubicació perquè en el Museu de les Ciències, la seua ubicació habitual, s’està realitzant la vacunació i ha valorat molt positivament la Base de la Marina de València com a espai expositiu “en un any de transició” en estar situat “en un punt molt turístic” de la ciutat.

L’edil i president de la JCF destacava aquesta oportunitat de “mostrar l’art dels artistes fallers i el suport de les institucions al sector” i recordava que, pese que alguns dels ninots repetiran, uns altres seran nous.

ENTRADES EN LÍNIA

A les 10 del matí del dilluns 12 de juliol van començar a arribar al recinte del port de la ciutat els ninots, una recepció que s’estendrà durant tota la jornada de hui, quan s’espera la major afluència. Gran part de les obres procedeixen de Fira València, on han romàs emmagatzemades des de març de 2020 després de la suspensió de les festes falleres a causa de la pandèmia de Covid-19.

L’arribada dels ninots en el matí del dilluns ha sigut “fluida i constant”, segons explicava la vicepresidenta de Festejos i Actes Oficials de JCF, Cristina Estévez, que destacava, a més, que la mostra ja va “agafant forma” per a la seua inauguració hui divendres per part de les falleres majors de València, Consuelo Llobell i Carla García. La responsable de l’organisme autònom municipal destacava “ja es va veient l’alegria i la vista” de l’exposició que s’espera a partir de hui.

A més de la nova ubicació i de la data, ja que habitualment s’inaugura a la fi de gener, una altra de les novetats de la mostra aquest 2021 és que donarà la possibilitat d’adquirir les entrades prèviament a través d’internet, amb la finalitat d’evitar possibles esperes i facilitar l’organització, opció que s’activarà durant la setmana. Amb aquesta mesura es pretén, a més, disposar d’un control de l’aforament per a permetre complir amb totes les mesures de seguretat establides.

Almirall Cadarso cerca fer història

Les comissions es preparen ja per a la festa més especial de València en aquesta edició atípica. Exemple d’això és Almirall Cadarso-Conde Altea, que divendres que ve intentarà aconseguir el que no ha aconseguit cap comissió en la història de les Falles: quatre ninots indultats en dues edicions.

Després de la suspensió de la festa el passat 14 de març de 2020 a causa del confinament, es va concedir l’indult popular, únic premi d’aqueixes festes a l’obra dels artistes Manuel Algarra i Enrique Ginestar, d’aquesta comissió, un resultat ja històric en aconseguir el doblet d’indults per a una mateixa comissió, alguna cosa que ha passat molt poques vegades.

Per a la d’enguany, i amb la mirada posada a continuar fent història, Algarra i el seu taller continuen en la línia de les escenes familiars. En aquest cas, amb una figura en la qual s’aprecien set gossos nounats sostinguts per un ancià, al mateix temps que la néta, davant la mirada sorpresa de l’àvia, intenta alletar a un d’ells. L’escena té el seu fil temàtic (la falla d’Algarra es titula ‘No li ho contes a ningú’) i té com a nom: ‘No li ho contes a la iaia’.

Pel que respecta a l’indult infantil, la proposta d’Enric Ginestar és un homenatge a la Batalla de Flores, reproduint una carrossa amb set falleres llançant o esquivant els clavellons. Amb això, la comissió buscarà poder revalidar els èxits de l’última edició.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un + dos =