'De l'acció a la paraula', una exposició de Metges Sense Fronteres 'contra el silenci que mata'

'De l'acció a la paraula', una exposició de Metges Sense Fronteres 'contra el silenci que mata'
21/09/2018 -

Des de l’oblidada guerra de Biafra a l’enèsima crisi del Mediterrani, passant per Etiòpia, Somàlia, Rwanda, Bòsnia, Txetxènia, Síria, Iemen, Cambodja o Congo, llocs tots ells on la labor de Metges Sense Fronteres ha superat l’àmbit de l’estricta atenció sanitària i s’ha convertit en testimoniatge i denúncia, com mostren els panells i documents audiovisuals reunits en l’exposició «De l’acció a la paraula», que des d’aquest matí, després d’un acte presidit per la regidora de Cultura, Glòria Tello, pot veure’s en el Museu de Ciències Naturals de Vivers.

«L’exposició ‘De l’acció a la paraula’, que presentem en el Museu de Ciències Naturals, és tan important com necessària. És una mostra realitzada amb la col·laboració de Metges Sense Fronteres (MSF) que estarà en el museu fins al 13 de gener, en la qual es fa un recorregut pels 45 anys d’història d’aquesta organització no governamental i la seua labor en tots els grans conflictes que hi ha hagut en el món», ha manifestat la regidora de Cultura, Glòria Tello, en la presentació d’una mostra amb la qual Metges Sense Fronteres vol demostrar que, a més de la seua labor estrictament sanitària, «el testimoniatge pot salvar vides».

Glòria Tello, que ha intervingut en l’obertura de l’exposició junt amb Mila Font, delegada de MSF a la Comunitat Valenciana, Catalunya, Balears i Murcia, i Xavi Casero, pediatre amb experiència en projectes desenvolupats per l’ONG a Congo, Haití o Sudan, ha ressaltat la labor de Metges Sense Fronteres en els escenaris més conflictius del planeta, des de Biafra fins a Síria «per a poder fer de la nostra una societat millor. Els qui la visiten podran veure, a través de 15 panells informatius equipats amb mitjans audiovisuals, eixa tasca de MSF que també ha servit per a donar testimoniatge i per a conscienciar».

La regidora de Cultura ha convidat a tots els valencians i valencianes «al fet que vinguen a veure-la i reflexionen sobre el seu contingut en aquests moments en què les guerres s’empitjoren i tenim tants problemes en països suposadament civilitzats que venen armes, que tanquen les seues fronteres a les persones que fugen a la desesperada de la misèria o de la guerra que pateixen en els seus països». També ha assegurat que els museus municipals de València, acollint exposicions com ‘De l’acció a la paraula’, «poden convertir-se en altaveus de les injustícies, les persecucions i el terror de les guerres, i posar així un gra d’arena perquè tothom conega eixes situacions i es mobilitze perquè aquesta societat siga una mica millor».

EL SILENCI MATA

En la seua intervenció, Glòria Tello ha fet seua la frase pronunciada pel president de MSF, James Orbisnki, quan va afirmar en 1999, en acceptar el Premi Nobel de la Pau per a MSF, que «no estem segurs que la paraula sempre salve vides, però sí que sabem amb certesa que el silenci mata». Ha afegit, entre altres coses, que «des de la Delegació de Cultura de l’Ajuntament de València ens fem ressò del treball de Metges Sense Fronteres en aquests temps en què la solidaritat és més necessària que mai, i propiciem que de nou trenquen el seu silenci i ens mostren un recorregut per diferents moments de la seua història en els quals han alçat la veu i han denunciat genocidis, matances o situacions com la que està convertint el Mediterrani en una immensa fossa comuna».

Mila Font ha donat les gràcies a l’Ajuntament per l’oportunitat de poder mostrar la labor dels voluntaris i voluntàries de MSF en situacions d’emergència que han excedit l’àmbit del sanitari. Ha posat especial èmfasi a denunciar la situació que s’està donant en el Mediterrani, on han mort 1.130 persones en el que portem de 2018 (més de 13.000 des de 2015), i especialment la que es viu al camp de refugiats de Mòria, «que té capacitat per a 3.100 persones però en el qual s’amunteguen actualment més de 9.000». Ha demanat una resposta immediata de la Unió Europea, a la qual ha urgit al fet que, juntament amb Grècia, trasllade les persones més vulnerables. També ha demanat a les autoritats europees que posen fi a l’acord signat amb Turquia.

Per la seua banda, el pediatre Xavi Casero ha parlat de l’última crisi de l’Ebola i de la situació que es dóna al Congo, «on en l’últim any han mort més de 300.000 xiquets i xiquetes menors de 5 anys per malalties que podrien evitar-se amb una bona higiene, alimentació i medicaments essencials».

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

18 − 8 =

sagunt a escena 2019
turismo salou