Exposició sobre l'imaginari de la ciutat de València

Guardar

Guesdon
Guesdon

L'Ajuntament de València, a través de l'Àrea de Cultura, comença una sèrie d'exhibicions que posen l'accent en els noms que han contribuït a fixar l'imaginari de la ciutat. En aquest marc, i dins de la convocatòria de projectes expositius del consistori, aquesta vesprada, a les 19.30 hores, s'inaugura la mostra 'Guesdon ahir, València hui. La imatge de la ciutat' a la sala d'exposicions de l'Ajuntament, al carrer d'Arquebisbe Mayoral. Així mateix, a les 18 hores, es presenta l'exposició 'Ximo Amigó. L'home dibuixat' a la sala de les Drassanes, situada a la plaça de Joan Antoni Benlliure.

L'exposició 'Guesdon ahir, València hui. La imatge de la ciutat', que es podrà veure fins al 27 de maig, ha estat comissariada per la doctora en Història de l'Art Helena de las Heras i per l'arquitecte David Estal. La mostra articula el seu discurs entorn de les famoses vistes aèries de la ciutat realitzades al segle XIX per Alfred Guesdon (Nantes, Francia, 1808-1876) i aquest cicle continuarà amb les exposicions dedicades a l'arquitecte Javier Goerlich i al fotògraf Francesc Jarque.

Les panoràmiques 'València: vista tomada desde encima de la puerta del Mar' i 'València: vista tomada desde encima del puente de San José', dibuixades del natural per Guesdon per a l'obra L'Espagne à vol d'oiseau i editada a París per François Delarue circa 1855, constitueixen el punt de partida d'aquesta mostra. Un recorregut gràfic que continua amb els treballs d'artistes contemporanis convidats a l'efecte, per tal de transmetre una idea de ciutat en constant canvi. La seua representació oferirà visions necessàries de les urbs actuals, i la seua descodificació plantejarà noves lectures del territori construït.

L'exposició es divideix en quatre parts: 'València hui', amb fotos i vídeos d'observadors contemporanis; 'En la distància', amb les primeres fotos aèries i panoràmiques de la ciutat; 'Sobre el plànol', amb cartografies, plànols i guies de la ciutat del segle XIX; i 'Guesdon ahir', amb litografies de l'autor. La mostra es completa amb una sala didàctica amb el nom de 'València demà'.

La realitat de l'urbs actual, percebuda i expressada mitjançant diferents mitjans per diversos observadors convidats a aquest efecte, es contraposa a les primeres imatges fotogràfiques de la ciutat, panoràmiques i vistes aèries, que documenten la successiva i contínua transformació de l'espai urbà. D'igual manera, tradicionals representacions cartogràfiques mostren sobre el plànol les variacions experimentades en el traçat i extensió de la ciutat, així com en l'elecció del punt de vista per a la seua representació. L'exposició fa així tot un recorregut per l'imaginari col·lectiu amb el qual s'identifica la ciutat, que és una suma d'identitat, memòria i experiència viscuda.

Destacats