25n
25N
25N

Una exposició en l'Estació del Nord commemora els 160 anys de la connexió Madrid-València

Una exposició en l'Estació del Nord commemora els 160 anys de la connexió Madrid-València
11/01/2020 -

L’Estació del Nord de València acull des d’aquest dissabte una exposició fotogràfica commemorativa del 160 aniversari de la connexió ferroviària Madrid-València, que en paraules del ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, és “producte” de la “voluntat”, “determinació”, l'”ànim empresarial” i l'”audàcia tan pròpia dels valencians”.

Així ho ha explicat Ábalos durant la inauguració de la mostra, que ha presidit al costat del president de la Generalitat, Ximo Puig, en presència d’altres autoritats polítiques i membres de la societat civil i l’empresariat valencià.

La mostra està dividida en dues seccions, la primera d’elles instal·lada en el vestíbul de l’estació de València Nord, mentre que per a la segona s’ha triat com a escenari l’interior d’un tren Ocell de la línia Madrid-València. Està formada per fotografies de l’Arxiu Històric Ferroviari i organitzada per la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols, Adif, Renfe i Stadler València.

La història ferroviària de València va quedar marcada en els seus inicis per l’opció governamental que fóra Alacant la capçalera de la línia principal que havia de connectar la Cort amb el Mediterrani, tal com decretava la Llei General de Ferrocarrils de 1855, explica la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols en un comunicat.Malgrat diversos revessos, el novembre de 1859 València va quedar comunicada amb Madrid per ferrocarril de manera contínua. Aquest primer traçat directe, per Albacete, tenia 490 quilòmetres.

Ábalos ha ressaltat l'”audàcia” dels valencians que van reivindicar i van impulsar la connexió ferroviària, entre ells el Marqués de Campo. Eixa mateixa “audàcia i constància” de l’empresariat i societat valenciana han de servir per al desenvolupament de les “infraestructures i polítiques territorials del futur”, ha destacat el ministre, que ha defensat que la xarxa ferroviària és “imprescindible per a connectar-nos amb el futur”.

En la història de la connexió ferroviària, amb les seues “anècdotes” i la “rivalitat” per construir la xarxa, que va donar lloc a “situacions insòlites” com l’existència de dues vies simultànies, poden suposar “lliçons constructives”, ha assegurat Ábalos, abans d’esperar que un “idèntic esperit constructiu” permetera en l’actualitat i en el futur que els polítics i la societat civil “vagen de la mà cap al progrés”.

ACTIVITATS DEL 160 ANIVERSARI

Les activitats commemoratives del 160 aniversari del primer tren directe entre València i Madrid són fruit de la col·laboració entre la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols, Renfe, Adif, i Stadler València, amb la finalitat de “divulgar el coneixement i la importància que ha tingut i té aquesta línia ferroviària per al desenvolupament econòmic i social del territori en el qual es troba”, segons ha explicat la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols en un comunicat.

Les fotografies que integren l’exposició procedeixen de la Fototeca de l’Arxiu Històric Ferroviari del Museu del Ferrocarril de Madrid, gestionat per la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols.

En el vestíbul de l’estació València Nord s’exposen 12 fotografies de grans dimensions (4 x 3 m) del trajecte Madrid-València d’un període que abasta des de començaments del segle XX fins als anys cinquanta.

En les imatges es poden veure principalment estacions i instal·lacions de via, trens en circulació amb locomotores de vapor en primer pla i vistes de la línia. Entre les més antigues es compten les del fotògraf oficial de la companyia MZA (Companyia dels Ferrocarrils de Madrid a Saragossa i Alacant), Juan Salgado Lancha.

Les fotografies romandran exposades en l’estació fins a principis del mes d’abril.

“ÚNIC TESTIMONIATGE DE LES DIFERENTS ÈPOQUES”

D’altra banda, a l’interior d’un tren d’alta velocitat es podrà veure fins a començaments de març una exposició que situa a l’espectador/viatger en la història de la línia a través d’una selecció de 198 fotografies que, en la majoria dels casos, són l'”únic testimoniatge” de les diferents èpoques.

Primers plans, vistes panoràmiques, referències d’ambients i perspectives generals, de trens i estacions conformen aquest viatge pel món del ferrocarril des de finals del segle XIX. Una exposició en la qual les imatges “no queden gravades, ni són estàtiques”, sinó que “adquireixen vida pròpia en la contemplació de cadascuna d’elles a l’interior de l’Ocell”.

Les imatges estan situades en “punts estratègics” de l’interior dels cotxes, per a “buscar la interacció amb el públic”. Els trens es “transformen” així en un “nou concepte d’espai” per a l’exposició de fotografies. Les imatges arriben al tren, a la “trobada d’un públic diferent, dinàmic, variat i en constant moviment”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

7 + 14 =

caixaontinyent
lleida 2020
ruta massamagrell