L’exposició ‘Between debris and things’ del Centre del Carme es transforma

L’artista Alberto Feijóo ha oferit aquest matí el taller ‘Flying debris’, que incorpora a la mostra una peça participativa

Guardar

20.07.30 taller Alberto Feijoo
20.07.30 taller Alberto Feijoo

El Centre del Carme Cultura Contemporània reactiva la mostra ‘Between debris and things’, que es transforma i ompli de vida amb dues accions oferides pels artistes Alberto Feijóo amb el taller ‘Flying debris’ i Elena Aitzkoa amb la ‘performance’ ‘En la roca turquesa el papo’.

L’exposició ‘Between debris and things’, que es podrà visitar fins al 30 d’agost, és un projecte expositiu seleccionat en la convocatòria pública V.O. de comissariat del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana. La mostra reuneix les obres de Jørund Aase Falkenberg, Elena Aitzkoa (Àlaba, 1984), Anaís Angulo Delgado (Màlaga, 1985), Lucía C. Pino (València, 1977), Alberto Feijóo (Alacant, 1985); Albert Gironès (Tarragona, 1995), Christian Lagata (Jerez de la Frontera, 1986) Julia Llerena (Sevilla, 1985), Jesús Palomino (Sevilla, 1969) i Julià Panadès (Mallorca, 1981).

Prenent com a punt de partida les idees que fonamenten la base de l’exposició ‘Between debris and things’, com ara la identitat, la ciutat i la marginalitat, Feijóo ha plantejat aquest matí un taller que és una crida a l’acció dins i fora de l’espai expositiu.

‘Flying debris’ és el títol d’aquest taller fruit del qual l’exposició incorpora una nova instal·lació feta pels seus participants: un ‘collage’ a manera de cadàver exquisit on s’uneixen dues ciutats, Londres i València.

Els participants han realitzat una deriva de recorregut lliure pels voltants del Centre del Carme, on s’han recol·lectat diversos materials, parant molta atenció a cartells, anuncis i la resta de material imprés.

Ja a la sala d’exposicions s’han fet els ‘collages’ i acoblaments amb el material recopilat, intervenint l’espai expositiu i sumant aquests elements als llibres i revistes i altres retallades gràfiques trobades a la ciutat on resideix Feijóo, a Londres.

Les obres resultants s’han ubicat finalment a la sala per a formar un nou projecte instal·latiu compost pels materials rescatats i recontextualitzats, i que ofereixen noves lectures sobre el nostre entorn més immediat. L’exposició ha patit així una mutació, com els materials amb què treballen els i les artistes participants en la mostra.

En la seua ‘performance’, l’artista basca Elena Aitzkoa uneix poesia, escultura i música. Aitzkoa és una de les referents de la jove escultura espanyola, encara que entre la seua pràctica hi ha també la música i la ‘performance’.

L’artista donarà vida al conjunt de peces seleccionat en la mostra que formen part del projecte ‘Zarza Corazón’. Les peces tenen aspecte de fardells, un conglomerat de diferents fragments d’objectes que l’artista recupera i reconfigura per a crear noves relacions. En la seua ‘performance’ ‘En la roca turquesa el papo’, que s’oferirà aquest divendres, la música i la poesia no actuen com mers vertebradors del material, sinó com a elements visibles i actius.

El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha manifestat la seua satisfacció per poder comptar amb dues accions dutes a terme de manera presencial pels artistes, fet que reactiva la mostra i permet acostar la creació contemporània als públics a través de la seua pròpia experiència.

‘Between debris and things’

L’exposició ‘Between debris and things’ es qüestiona el sistema capitalista i la modernitat a partir de teories que critiquen l’antropocentrisme i que assenyalen les conseqüències del consum desmesurat i descriuen un paisatge decadent o en què la naturalesa acaba imposant-se.

El projecte presenta a una sèrie de creadors que estan treballant a partir d’objectes i materials trobats. Els diferents artistes arrepleguen aquests objectes que han quedat en desús i, per mitjà de les pràctiques artístiques, els presenten davant del públic, en alguns casos perquè aquests conten la seua pròpia història, i en altres apareixen transformats, en què es canvia l’aspecte ruïnós per la bellesa d’una obra d’art, per a mostrar així una narrativa ‘reciclada’.

Pérez Pont ha assenyalat que "aquesta exposició ens mostra la contradicció entre creació i destrucció: a mesura que la humanitat avança en el que anomenem progrés, va deixant arrere tota una sèrie d’elements en desús, brossa, una tendència que no sabem si serem capaços d’invertir".

El director del Centre del Carme considera que "‘Between debris and things’ no pretén ser una mirada pessimista del nostre entorn, sinó plantejar preguntes a l’espectador, no tant des de la teoria sinó des de les emocions".

Segons Antonio Ruiz Montesinos, "la mostra parteix d’un corrent nou de pensament segons el qual els objectes no estan per davall de la humanitat ni al seu servei, sinó que hi ha una relació simètrica. La generació de residus és la conseqüència d’aquesta creença que la naturalesa està al servei de la humanitat, per no ser capaços d’entendre aquest equilibri".

El nostre moment present està definit per dues situacions en principi contraposades: d’una banda, cada vegada és més evident com la velocitat de creixement que requereix el capitalisme deixarà un rastre inesborrable de fem i modificacions sobre el planeta. D’altra banda, des de la filosofia actual, es parla cada vegada més de desplaçar del centre l’ésser humà com a intèrpret del món.

Segons el comissari de la mostra, "l’exposició és un mostrari que les coses es poden fer d’una altra manera, i assenyala una nova relació entre les persones, la naturalesa i els objectes" i ha destacat que "aquests artistes no estan imposant un significat als objectes, sinó que aquest significat naix de la seua relació amb l’objecte".

Destacats